Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 czerwca 2014

„Słonecznikowe ciasteczka”

Słonecznik użyty do produkcji mleka (lub szklanka zwykłego);szklanka amarantusa ekspandowanego;3 łyżki mąki gryczanej (lub innej);łyżka płatków gryczanych (mogą być inne np. owsiane);łyżka sezamu;2 łyżki siemienia lnianego;1 banan;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na gładką masę. Będzie puszysta,ale nie powinna kleić się do rąk. Formować kulki i rozpłaszczać na dłoni....

Słonecznik użyty do produkcji mleka (lub szklanka zwykłego);
szklanka amarantusa ekspandowanego;
3 łyżki mąki gryczanej (lub innej);
łyżka płatków gryczanych (mogą być inne np. owsiane);
łyżka sezamu;
2 łyżki siemienia lnianego;
1 banan;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na gładką masę. Będzie puszysta,ale nie powinna kleić się do rąk. Formować kulki i rozpłaszczać na dłoni. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp 180 stopni.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (19)

Aga

Dodano opinię: 13.03.2015

Chciałam dopytać o siemię – dałaś mielone czy w całości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2015

W całości:)

Olga

Dodano opinię: 14.11.2015

Witam, czy ciasteczka mozna podac 9miesiecznej coreczce?

i mam jeszcze pyt nie dotyczace tego przepisu, co moge dodawac zamiast cukru do wyrobu biszkopcikow dla coreczki? Podobno ksylitolu nie mozna podawac przed 3 rokiem zycia i probowalam z bananami, ale nie byly smaczne i byly ciezkie i malo przypominaly biszkopty 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2015

My juz podawałyśmy w tym wieku. Do biszkopcików możesz dodać syrop klonowy lub daktylowy.

Julka

Dodano opinię: 30.11.2015

własnie mojue ciasteczka sie pieka zamiast mąkri gryczanej dałam pszenmnej ( innen akyerat nie miałam) ciasto troszke lepi sie do rąk , i jak na moje oko jest dosc twardawe ,w przepisie pisze ze ma byc puszyste , czy to wina tej mąki ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.12.2015

Mogą odrobinę lepić się do rąk, ale wówczas zwilż dłonie wodą.

Julka

Dodano opinię: 09.12.2015

Tak zrobiłam 🙂 pyszne 🙂

 

Gosia

Dodano opinię: 05.01.2016

Czy mogę porostu pominąć siemię lniane? Bo nie mam.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2016

Jasne:)

Ewelina

Dodano opinię: 01.02.2017

Na jakim programie piekarnika (gòra dół,termoobieg?)piecze Pani ciasteczka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2017

Termoobieg.

Ewa

Dodano opinię: 22.05.2017

Czy można użyć czegoś innego zamiast amarantusa ekspandowanego? Bo nie mam, a mam masę słonecznikową  po przygotowaniu mleka i chciałam wykorzystać ją do ciasteczek.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

więcej masy, albo mąkę

Kasia

Dodano opinię: 26.09.2017

Czy amarantus musi być wcześniej jakoś „obrobiony”.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

amarantus ekspandowany nie wymaga wcześniejszego przygotowania.

Magda

Dodano opinię: 10.02.2018

Czy można dodać żurawinę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2018

Tak

Patii

Dodano opinię: 03.12.2020

Czy te ciasteczka zostają mokre w środku po upieczeniu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Nie powinny

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek