szklanka amarantusa ekspandowanego;
3 łyżki mąki gryczanej (lub innej);
łyżka płatków gryczanych (mogą być inne np. owsiane);
łyżka sezamu;
2 łyżki siemienia lnianego;
1 banan;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na gładką masę. Będzie puszysta,ale nie powinna kleić się do rąk. Formować kulki i rozpłaszczać na dłoni. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp 180 stopni.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (19)
Aga
Dodano opinię: 13.03.2015
Chciałam dopytać o siemię – dałaś mielone czy w całości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2015
W całości:)
Olga
Dodano opinię: 14.11.2015
Witam, czy ciasteczka mozna podac 9miesiecznej coreczce?
i mam jeszcze pyt nie dotyczace tego przepisu, co moge dodawac zamiast cukru do wyrobu biszkopcikow dla coreczki? Podobno ksylitolu nie mozna podawac przed 3 rokiem zycia i probowalam z bananami, ale nie byly smaczne i byly ciezkie i malo przypominaly biszkopty 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2015
My juz podawałyśmy w tym wieku. Do biszkopcików możesz dodać syrop klonowy lub daktylowy.
Julka
Dodano opinię: 30.11.2015
własnie mojue ciasteczka sie pieka zamiast mąkri gryczanej dałam pszenmnej ( innen akyerat nie miałam) ciasto troszke lepi sie do rąk , i jak na moje oko jest dosc twardawe ,w przepisie pisze ze ma byc puszyste , czy to wina tej mąki ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.12.2015
Mogą odrobinę lepić się do rąk, ale wówczas zwilż dłonie wodą.
Julka
Dodano opinię: 09.12.2015
Tak zrobiłam 🙂 pyszne 🙂
Gosia
Dodano opinię: 05.01.2016
Czy mogę porostu pominąć siemię lniane? Bo nie mam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2016
Jasne:)
Ewelina
Dodano opinię: 01.02.2017
Na jakim programie piekarnika (gòra dół,termoobieg?)piecze Pani ciasteczka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2017
Termoobieg.
Ewa
Dodano opinię: 22.05.2017
Czy można użyć czegoś innego zamiast amarantusa ekspandowanego? Bo nie mam, a mam masę słonecznikową po przygotowaniu mleka i chciałam wykorzystać ją do ciasteczek.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
więcej masy, albo mąkę
Kasia
Dodano opinię: 26.09.2017
Czy amarantus musi być wcześniej jakoś „obrobiony”.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
amarantus ekspandowany nie wymaga wcześniejszego przygotowania.
Magda
Dodano opinię: 10.02.2018
Czy można dodać żurawinę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.02.2018
Tak
Patii
Dodano opinię: 03.12.2020
Czy te ciasteczka zostają mokre w środku po upieczeniu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Nie powinny