Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 maja 2014

Ryżowe kotlety z indykiem i soczewicą

400 g. mięsa mielonego z indyka;1/2 szklanki ryżu;;szklanka czerwonej soczewicy;jajko;ząbek czosnku;1/2 cebuli;oliwa z oliwek;zioła. ryż ugotować. Soczewicę ugotować i zblendować. cebulkę lekko zeszklić na oliwie z oliwek. Mięso, ryż, soczewicę, jajko,cebulę, czosnek i porwane zioła połączyć ze sobą. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Wyrabiać kotleciki, mocząc dłonie w wodzie. Układamy kotleciki na...

400 g. mięsa mielonego z indyka;
1/2 szklanki ryżu;;
szklanka czerwonej soczewicy;
jajko;
ząbek czosnku;
1/2 cebuli;
oliwa z oliwek;
zioła.

ryż ugotować. Soczewicę ugotować i zblendować. cebulkę lekko zeszklić na oliwie z oliwek. Mięso, ryż, soczewicę, jajko,cebulę, czosnek i porwane zioła połączyć ze sobą. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Wyrabiać kotleciki, mocząc dłonie w wodzie. Układamy kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością czosnku.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (19)

Ewa sykulska

Dodano opinię: 16.04.2015

zrobiłam, ale wyszły mi bardzo suche 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2015

Zapewne wszystko zależy od tego jakiej części indyka się użyje. Może następnym razem warto dodać odrobinę oliwy.

gosia

Dodano opinię: 28.08.2015

NAJLEPIEJ Z KTÓREJ CZĘŚCI INDYKA ZROBIĆ KOTLECIKI?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.08.2015

Ja robię z piersi. 

Karola

Dodano opinię: 01.12.2015

Jak długo gotować soczewice? I w jakiej ilości wody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.12.2015

Pół na pół z wodą, około 15 minut czerwną soczewicę.

Basia

Dodano opinię: 02.02.2016

Bardzo pyszne kotleciki. Zamiast ryżu dałam kaszę jaglaną, bo wolimy. Córa (9m) zjadła ze smakiem, ale mąż to normalnie się zachwycał 😉

Mi wydawały się trochę suche, następnym razem spróbuję piec trochę krócej. A na pewno będzie następny raz!

Joanna

Dodano opinię: 23.09.2016

Zastanawiam sie czy dac surowa kasze jaglana czy ugotowana? A jesli ryz to tez, surowy czy ugotowany?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2016

Ugotować ilość podaną w przepisie.

Marianna

Dodano opinię: 16.02.2016

Też wyszły jakieś suche. Nie wiem dlaczego!!!

Moja mama dodała trochę oliwy ale i tak były takie suche, że nie dało się ich zjeść…

Przepraszam ale………

NIE POLECAM!!!!!!!!!!

Marianna

Dodano opinię: 17.02.2016

Dzisiaj też mama zrobiła je na obiad. Muszę przyznać, że były dobre. I to wcale nie suche!

Ponieważ moja mama zrobiła do tego PYSZNY sos pomidorowy. Więc jeżeli ktoś ma ochotę na te kotleciki niech przygotuje sobie do tego jakiś sos. 

JEDNAK POLECAM 

Karina

Dodano opinię: 27.01.2017

Czy te kotleciki można mrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Nie mrozilyśmy nigdy, ale próbuj.

Martka

Dodano opinię: 29.08.2017

Czy widzicie opcje czegoś zamiast soczewicy?
Nie dostałam a reszta gotowa 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Moze być ciecierzyca.

Joasia

Dodano opinię: 14.03.2018

Witam!
mam pytanie – gdzie kupujecie indyka? Mam obawy co do tego mięsa. Bo jeśli chodzi o kurczaka, to jest zagrodowy, królik ze wsi, cielęcinę też udaje się złowić, jelonek z lasu od dziadka, a indyk nie wiem gdzie bezpiecznie kupić 🙁 Boję się, że te sklepowe to są pełne antybiotyków i chemii …

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

Czasem mamy wiejskiego, a jak nie to w Lidlu.

Natala

Dodano opinię: 27.03.2021

Strasznie suche. Robione z piersi indyka. Jakiś pomysł jak je teraz zjeść? Wyrzucić trochę szkoda…??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Zblenduj, dodaj przecier pomidorowy lub trochę majonezu i jest super pasta kanapkowa.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek