szklanka ryżu do risotto lub tyle ile zjecie 😉
1 litr bulionu warzywnego ( przepis na domowy bulion Ani) lub więcej jeśli dodacie więcej ryżu
warzywa: u mnie te z bulionu czyli ugotowana marchewka i pietruszka
świeża natka pietruszki
cebula
filet z łososia bez skóry i ości!
cytryna
przyprawy: pieprz, kurkuma, bazylia
Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy bulionem tak by przykrył całość i gotujemy na małym ogniu, gdy bulion wyparuje znów dolewamy do ryżu i tak przez ok. 30min, aż zużyjemy cały bulion, a ryż będzie odpowiednio miękki. Po 15min. gotowania dodajemy posiekaną cebulę, kawałki łososia (którego wcześniej skrapiamy sokiem z cytryny). Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę, ugotowane warzywa z bulionu, przyprawiamy do smaku i gotowe:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
Ola
Dodano opinię: 19.09.2016
Czy byscie dodaly do risotto dla dzieci kieliszek wina, poniewaz alkohol wyparuje podczas obrobki czy to jednak lepiej ominac? Dziecko 12 miesiecy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.09.2016
I bez wina będzie smaczne;)
Krysia
Dodano opinię: 21.01.2022
masło? w niedziecięcym przepisie jak dla mnie masło dużo daje 🙂