Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 czerwca 2014

Risotto z łososiem i warzywami

Składniki:szklanka ryżu do risotto lub tyle ile zjecie 😉1 litr bulionu warzywnego ( przepis na domowy bulion Ani) lub więcej jeśli dodacie więcej ryżuwarzywa: u mnie te z bulionu czyli ugotowana marchewka i pietruszkaświeża natka pietruszkicebula filet z łososia bez skóry i ości!cytrynaprzyprawy: pieprz, kurkuma, bazylia Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy bulionem tak by przykrył...

Składniki:
szklanka ryżu do risotto lub tyle ile zjecie 😉
1 litr bulionu warzywnego ( przepis na domowy bulion Ani) lub więcej jeśli dodacie więcej ryżu
warzywa: u mnie te z bulionu czyli ugotowana marchewka i pietruszka
świeża natka pietruszki
cebula
filet z łososia bez skóry i ości!
cytryna
przyprawy: pieprz, kurkuma, bazylia

Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy bulionem tak by przykrył całość i gotujemy na małym ogniu, gdy bulion wyparuje znów dolewamy do ryżu i tak przez ok. 30min, aż zużyjemy cały bulion, a ryż będzie odpowiednio miękki. Po 15min. gotowania dodajemy posiekaną cebulę, kawałki łososia (którego wcześniej skrapiamy sokiem z cytryny). Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę, ugotowane warzywa z bulionu, przyprawiamy do smaku i gotowe:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (3)

Ola

Dodano opinię: 19.09.2016

Czy byscie dodaly do risotto dla dzieci kieliszek wina, poniewaz alkohol wyparuje podczas obrobki czy to jednak lepiej ominac? Dziecko 12 miesiecy

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.09.2016

I bez wina będzie smaczne;)

Krysia

Dodano opinię: 21.01.2022

masło? w niedziecięcym przepisie jak dla mnie masło dużo daje 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek