Składniki:
szklanka pure z dyni;
pół jabłka (starte na dużych oczkach traki);
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
2-3 łyżki mąki kukurydzianej;
jajko;
szczypta cynamonu lub kardamonu;
oleju do smażenia .
Łączymy dynię, jabłko, cynamon, amarantus. Dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i mieszamy. Konsystencja powinna być ciężka, zwarta, jeśli jest rzadka dosypujemy mąki. Na koniec dolewamy olej.
Placuszki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko wysmarowanej olejem.
Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem.
z
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (61)
Anonymous
Dodano opinię: 07.12.2014
Czy amarantus pełni funkcję smakową, można i bez niego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.12.2014
Można bez, wtedy trochę więcej mąki i już:)
Anonymous
Dodano opinię: 07.12.2014
Pyszności 🙂 ps a czy daje pani dziecku dwa Dania na obiad tzn zupę a za jakiś czas drugie danie czy zawsze tylko jedno danie? Czy oprócz śniadania obiadu i kolacji dziecko dostaje jakies przekąski czy te trzy plus rano i wieczorem mleko”? Pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.12.2014
Śniadanie, obiad, kolacja – zawsze jednodaniowe. Do tego 2 przekąski -rano np. owoc, po południu deser i mleko na żądanie.
Anonymous
Dodano opinię: 07.12.2014
Miało byc śniadania obiadu i deseru 😉
Martyna Majka
Dodano opinię: 11.12.2014
A jak zrobic purre z dyni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.12.2014
Obierz dynię ze skóry i pokrój na małe kawałki.Przełóż do dużego garnka, podlej dynię małą ilością wody i gotuj pod przykryciem przez 5min. Zdejmij pokrywkę (pozwól by woda parowała) i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Zdejmij dynię z ognia, odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj blenderem na puree:)
Martyna Majka
Dodano opinię: 12.12.2014
Dziękuję zabieram się do robienia zobaczymy jak wyjdą
madame b
Dodano opinię: 19.01.2015
Od jakiego wieku można podawać takie placuszki? 8 miesięcy może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2015
Myślę, że tak, trzeba je tylko smażyć na małej ilości tłuszczu:)
mamaf
Dodano opinię: 21.08.2015
A czy gotowane na parze tez wyjda????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2015
Placki smażymy lub pieczemy:)
asia
Dodano opinię: 27.08.2015
Czy zamiast mąki kukurydzianej może być inna?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.08.2015
Tak, możesz dać np. pszenną.
Aneta
Dodano opinię: 08.10.2020
A czy można użyć mąkę orkiszową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2020
Tak
justyna
Dodano opinię: 16.11.2015
witam,
one jakos mi sie rozpadaja bardzo ciezko przełozyć na drugą strone.. cos zle robie czy co 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2015
Dodaj troszkę mąki.
Justyna
Dodano opinię: 17.11.2015
Nie moge odczyrac komentarza eh
Agnieszka
Dodano opinię: 11.12.2015
Czy usmżone placuszki można zostawić na drugi dzień? Jeżeli tak, to czy w lodówce? Jak je potem podgrzać?
Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką Pań książki – rewelacja!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2015
Można zostawić na drugi dzień w lodówce przykryte talerzem lub czymś innym.
kse
Dodano opinię: 10.03.2016
chciałam zapytać jam zrobić puree z dyni?to ma byc poprostu miąższ?surowej dyni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.03.2016
Ugotuj dynię i zblenduj.
Kasia
Dodano opinię: 02.04.2016
a placki, nalesniki to danie glowne czy raczej desre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2016
Wedle swojego uznania:)
Cesia
Dodano opinię: 31.08.2016
Mała rada od miłośniczki dyni: na purée lepiej upiec dynie (w kawalkach ) w piekarniku aż do miękkości a potem zmiksować!
Pati
Dodano opinię: 01.09.2016
Można smażyć na oleju kokosowym ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.09.2016
Tak
Magda
Dodano opinię: 18.10.2016
Przepyszne! Mój Kajtuś (8m-cy) niczym się jeszcze tak nie zjadał 🙂
Agata
Dodano opinię: 02.12.2016
A jeśli nie chce smażyć, to w jakiej temperaturze i jak długo zapiekać w piekarniku? Dziekuje!
Karolina
Dodano opinię: 08.02.2017
Mam pytanie, ile mniej więcej potrzeba dyni, żeby wyszła szklanka pure?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2017
hmm mniej więcej taki kawałek wielkości męskiej dłoni wystarczy.
Mirka
Dodano opinię: 10.02.2017
Placuszki pyszne. Nie pokazują się po wstukaniu DZISIAJ UGOTUJĘ… „Dynia”. Może kwestia otagowania czy jakoś tak : )
Dziś robiliśmy i testowaliśmy z synem koktajl dyniowy, wyszedł naprawdę dobry. Polecam. Co wrzuciliśmy poniżej:
1,5szkl. pure z dyni, 1 duży banan, 1 szkl. mleka przegotowanego (w nim namoczyłam 2 daktyle), pół łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru. Zblendować i wcinać : ) Mleko można dać roślinne i pokombinować z dodatkami co komu w duszy gra…i co ma w kuchennych szafkach : )
Nelka
Dodano opinię: 03.04.2017
tak się zastanawiam, może to i banalne pytanie ale czy ma to znaczenie a jeśli tak to jakie czy np smażymy na oliwie z oliwek czy na oleju kokosowym ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Zdecydowanie na kokosowym.
Dominika
Dodano opinię: 04.10.2017
Czy można innym produktem zastąpić jajko? Jeżeli tak, to jakim i w jakich ilościach ?:):):):) Pozdrawiamy 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
1 jajko=jeden banan:)
Kr
Dodano opinię: 12.10.2017
A z mąką kokosowa się da?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
Można ale dobrze wymieszać ją np. z pszenną lub orkiszową.
Ewka
Dodano opinię: 27.11.2017
Bardzo proste, szybkie i pyszne placuszki!
Kasia
Dodano opinię: 28.02.2018
Czy ekspandowany amarantus można zastąpić zwykłym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2018
Nie. To inna konsystencja. Ziarna nalezy uprzednio gotować.
Mama_izy
Dodano opinię: 15.09.2020
Można samemu zrobić amarantus ekspandowany z ziaren 🙂 ja robię
Mała Mi
Dodano opinię: 04.01.2021
Jak?
Nadzieja
Dodano opinię: 21.03.2018
Co zamiast amarantusa i mąki kukurydzianej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Inna mąka:)
Julianna
Dodano opinię: 16.05.2018
dziecku posmakowały, ale mi zdecydowanie nie… i do tego cały czas się rozpadały podczas smażenia, a mąki dałam ze 3 razy tyle. Chyba spróbuję innym razem startą dynię surową dać. Różne przepisy robiłam z tej strony i książki, większość smakowała wszystkim, ale to oraz „ciasto” ryżowe zdecydowanie na nie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2018
Wszystko kwestią gustu, ale miło nm, że inne przepisy się udają i smakują. Powodzenia!
Gosia
Dodano opinię: 19.09.2018
Pyszne placuszki. Jednak w środku są mokre, czy to kwestia jabłka i pure z dyni? Dość długo pieczone, mam nadzije że nie surowe w środku.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.09.2018
Dokładnie, dynia i jabłko zawsze tak ”działają”
Oktawia
Dodano opinię: 06.10.2018
Czy one mają być takie mokre w środku czy ja ich nie dosmazylam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Dynia i jabłko są ”mokre” więc wrażenie zawsze takie będzie.
Wiola
Dodano opinię: 24.11.2018
Mam pytanie odnośnie smażenia na oliwie. Czy na oliwie można smażyć ? Nie lepiej na oleju, maśle klarowanym? Oliwa ponoć nie nadaje się do smażenia…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Zgadza się. To stary przepis, poprawione.
Ewa
Dodano opinię: 16.09.2019
A to moze byc danie na obiad ? I jaka mniej wiecej porcja dla 2 latka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
jasne że może być !:)) Porcja dla 2 latki- tyle ile ma ochotę:)
Weronika
Dodano opinię: 07.10.2019
Właśnie zrobiłam, nie miałam Mąki kukurydzianej ani amarantusa, więc użyłam Mąki pszennej i dodałam trochę manny wyszły petarda. Dziękuję przepis extra
Ola
Dodano opinię: 17.02.2020
Witam, a czy trzeba dodawać olej? Czy można coś zamiast niego? Chce zrobić dziecku placki, ale ma skończone 7 miesięcy – nie wiem czy mogę dodać tyle oleju?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Tym olejem tylko smarujesz patelnię, nie smażysz na głębokim tłuszczu. Możesz też smażyć na suchej patelni.
Pati
Dodano opinię: 08.07.2020
Okurat mam wszystkie składniki? wyszly pyszne. Synek zjadl cztery a więc sukces.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Cieszymy się.