Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 lutego 2022

Placki rybne

Ryba jest tak ważnym elementem diety dziecka, że należy robić wszystko, by ją polubiło. Nie, by jadło, ale by chciało jeść:) Dlatego od lat prześcigamy się w pomysłach na smaczne przepisy na rybę. Ten jest absolutnie pycha… Składniki: około 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby) 1 jajko 1/2 cebuli 5 gałązek szczypiorku 4...

Ryba jest tak ważnym elementem diety dziecka, że należy robić wszystko, by ją polubiło. Nie, by jadło, ale by chciało jeść:) Dlatego od lat prześcigamy się w pomysłach na smaczne przepisy na rybę. Ten jest absolutnie pycha…


Składniki:

  • około 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 5 gałązek szczypiorku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej/pszennej
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie- dla dorosłych i starszaków szczypta soli
  • opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli

Wykonanie:

Rybę sprawdź pod kątem ości i pokrój w niedużą kostkę, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Cebulę, natkę pietruszki i szczypior posiekaj drobno. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ryby. Wbij jajko, dodaj jogurt, musztardę, mąkę i przyprawy. Zamieszaj całość dokładnie, by powstała masa. Będzie dość gęsta. 

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i nakładaj po łyżce masy, formując płaskie(płaski łatwo się usmażą) placki. Smaż do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu, by ryba się dobrze usmażyła. Nie obawiaj się, ryba potrzebuje niewiele czasu, by się usmażyć – około 3-4 minut na jedną stronę. Istotne jest, by smażyły się na średni ogniu, nie na małym i nie na wielkim. Dzięki temu nie przypalą się, a w środku będą usmażone. 

Podawaj z sosem jogurtowym: szklanka jogurtu greckiego+szczypta pieprzu+szczypta soli+posiekany drobno koperek lub czosnek.

WAŻNE. 

Jeśli wiesz, że Twoje dziecko nie lubi zieleniny w daniach, nie dodawaj jej do placków i do sosu. Możesz podać posiekane zioła na talerzyku obok i jak dziecko zechce, to samo sobie posypie danie. 






Wkrótce zaczynacie rozszerzanie diety? Zapisz się na listę oczekujących na naszą najnowszą książkę „WSZYSTKO O ROZSZERZANIU DIETY I 50 PRZEPISÓW NA START”


ZAPISZ SIĘ TUTAJ

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Dominika

Dodano opinię: 08.02.2022

A niemowlę 10 msc może jeść musztardę? Tą co ja mam ma cukier i sól w składzie. Chyba, że macie jakąś bez tych dodatków do polecenia? 😃

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

To minimalne ilości 🙂

Marta

Dodano opinię: 08.02.2022

Świetny przepis. Mam jednak pytanie co do smażenia. Czy 11 msc maluch może takie już jeść?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz też upiec w piekarniku

Dominika

Dodano opinię: 10.02.2022

Musztarda poniżej 12 MSC będzie ok? Moja ma w składzie sól i cukier. Mogę ją dodać do jedzenia do 10,5 msc niemowlaka? Czy macie ewentualnie jakąś do polecenia bez soli i cukru? 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

to tylko odrobina, także możesz spokojnie użyć.

Kasia

Dodano opinię: 10.02.2022

Czy placki nadają się do mrożenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Teoretycznie można, ale nie lubimy konsystencji placków po rozmrożeniu.

Beata

Dodano opinię: 11.02.2022

Pyszne placuszki! Jednak bardzo delikatne-niektóre się rozpadały(może to kwestia ryby?🤔 u mnie wjechał mintaj)
A tak poza tym to świetna robota dziewczyny. Korzystam z przepisów-pycha❤️

Kasia

Dodano opinię: 14.02.2022

W życiu nie przypuszczałam, że rybne placki mogą być takie dobre! Wszystkie zniknęły od razu. Następnym razem chyba robię z dwóch porcji 😀 .

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Cieszymy się

Magda

Dodano opinię: 17.02.2022

Przepis całkiem spoko, choć dzieci (8msc. i 4 lata) pogardziły… Za to rybkę przygotowaną na parze zjadły już chętnie.
Szkoda tylko, że smażone…następnym razem sprobuje może upiec,żeby było zdrowiej

Ela

Dodano opinię: 06.03.2022

Mistrzostwo swiata. Pychota wlasnie zrobilam.dzieci zajadaly sie.starzy tez😉 Rewelacja!!!!

Joanna

Dodano opinię: 02.04.2022

Przepyszne placuszki, podałam z sosem czosnkowym. Mam wstręt do ryby odkąd byłam w ciąży, ale te placuszki zjadłam ze smakiem, w ogóle nie czuć, że jest w nich ryba. Na pewno często będą gościć na naszym stole.

Marta

Dodano opinię: 11.04.2022

Próbowałyście robić bez jajka? Wyjdzie? Przepis wygląda super, ale mamy alergię na jajka.
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

spróbuj z kisielem z siemienia lnianego

Ola

Dodano opinię: 11.05.2022

Czy mozna pominac lub zastapic czyms jogurt dodawany do plackow?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

pomiń, jeśli będzie się słąbo lepić, dodaj jeszcze jajka

Kacha

Dodano opinię: 06.06.2022

Czy gotowe można mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

tak, ale nie gwarantujemy konsystencji po rozmrożeniu

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek