Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 lipca 2014

„Placki jabłkowo – buraczkowe”

1 duże jabłko;2 buraki;sok z cytryny;1/5 łyżki mąki pełnoziarnistej;jajko;łyżka oliwy. Buraka uparować lub upiec. Jabłko i buraka zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do nich jajko, oliwę i mąkę, oraz odrobinę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. Smażyć na patelni bez tłuszczu do przyrumienienia.

1 duże jabłko;
2 buraki;
sok z cytryny;
1/5 łyżki mąki pełnoziarnistej;
jajko;
łyżka oliwy.

Buraka uparować lub upiec. Jabłko i buraka zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do nich jajko, oliwę i mąkę, oraz odrobinę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. Smażyć na patelni bez tłuszczu do przyrumienienia.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (39)

Weronika Be.

Dodano opinię: 14.03.2016

Witam, co zrobić gdy placuszki się ciągle rozpadają? Nie da się ich nawet przyrumienić.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.03.2016

Dodać mąkę.

Agata

Dodano opinię: 01.08.2016

1/5 łyżki mąki? A może 1,5 łyżki mąki? Wydaje mi się, że w przepisie jest jej za mało.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.08.2016

Zeobimy jeszcze raz i sprawdzimy.

Agata

Dodano opinię: 02.08.2016

Ja wczoraj dałam ok. 2-3 płaskie łyżki mąki. Metodą prób i błędów. Przy tej ilości lepiej mi się smażyły. Pewnie wszystko zależy od wielkości i rodzaju jabłek i buraków. W każdym razie wychodzą bardzo smaczne. Córka zjadła 2 placki 🙂

Witam

Dodano opinię: 23.11.2016

Czy można zamiast jablka dodac gruszke?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.11.2016

Tak, ale taką twardszą, bo miękka puści bardzo dużo soku.

Maaaarta

Dodano opinię: 16.02.2017

Mnie wyszły całkiem dobre. dodałam ok. 4 łyżek mąki i dopiero wtedy się dobrze smażyły.

Kasia R.

Dodano opinię: 03.06.2017

Witam,

Dodałam 4 łyżki mąki orkiszowej, a do masy dodałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i piekłam na suchej patelni. Placki genialne, 11-miesięczna córa się zajadała, dla nas MEGA HIT 🙂

Jola

Dodano opinię: 07.01.2018

U mnie totalnie nie wyszly. Nie trzymaly sie kupy.(moze burak i jablko byly za duze na 1 jajko?) masa buraczano jablkowa po drobnej przerobce skonczyla jako mufiny

Paula

Dodano opinię: 19.10.2018

Przeciwnicy BLW twierdzą, że nie wiadomo ile dziecko zjadło itp. A ja się martwie tym, że moja niespełna 8-miesięczna córka zjadła wczoraj 11 takich placków i jeszcze popila cycusiem. Czy może aż tyle jeść? Dodam, że jest malutka od urodzenia. Obecnie waży 7,3kg, a je więcej niż ja?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2018

Może małe te placuszki były???? No wiesz… Jesli po takiej ilości nie ma problemów z brzuszkiem, nic się nie dzieje, to co się czepiać. Może tyle potrzebuje. Jeśli Cię to martwi, zapytaj na najbliższej wizycie pediatre o to. A tymczasem… przecież jej nie zabierzesz z ręki:)

MySy

Dodano opinię: 08.01.2021

Nam niestety nie podeszły. Dwulatek wypluł, ja zjadłam, ale ze sporą ilością serka Bieluch, bo same były dla mnie mdłe. Mocno wilgotne, dla mnie zdecydowanie za mocno.

Paulina

Dodano opinię: 25.10.2018

Pycha, wlasnie zrobiłam, musiałam dodać więcej mąki zeby się nie rozpadały. Dzięki!

Monika

Dodano opinię: 19.11.2018

Czy można je upiec zamiast smażyć? Dziękuję.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

niestety nie.

Joanna

Dodano opinię: 21.01.2019

Dlaczego nie? Ja dziś zrobiłam dwie wersje, pieczoną i smażoną i obie wyszły OK.

Justyna

Dodano opinię: 30.12.2021

Upiekłam 🙂

Es

Dodano opinię: 22.11.2018

Ja je piekę w piekarniku… pewnie nie sa takie super jak smażone ale dzidzia i tak zjada je ze smakiem. Zamiast oliwy daje olej i ok 4 łyżek maki.

Aga

Dodano opinię: 15.03.2019

Czy można ugotować buraka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.03.2019

tak

marta

Dodano opinię: 26.07.2019

Witam, czy placki mozna mrozic? Jesli tak to jak rozmrazac?odsmazac?upiec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

nie mrozimy placków, więc trudno powiedzieć:)

Kinga

Dodano opinię: 04.11.2019

Czym można zastąpić jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

słabo z tym, b oto delikatne placki.

Tomasz

Dodano opinię: 02.03.2020

Może siemię lniane jak puści „glutek”?

Iwo

Dodano opinię: 20.04.2020

Robiłam z glutka z siemienia lnianego. Wyszły, dodałam więcej mąki po przeczytaniu komentarzy

Dagmara

Dodano opinię: 01.04.2020

Placuszki rewelacja? bardzo smakowaly 8miesiecznemu synkowi? po przeczytaniu komentarzy dalam wiecej maki?

Sandra

Dodano opinię: 26.01.2021

Placuszki przepyszne! Polecam dla całej rodziny 🙂

Patrycja

Dodano opinię: 08.02.2021

Bardzo dobre wychodza też z mąką ryżową i glutkiem z chii 🙂

Kamila

Dodano opinię: 16.02.2021

Oooo a ja dopiero zauwazylam, ze to 1/5 maki. Hehe dodalam 1 i pol lyzki. Wyszly super ale mysle, ze smialo 2 lyzki bym dala nastepnym razem.
My kochamy kazde Wasze placuszki i te rowniez okazaly sie strzalem w 10.
Dziekuje w imieniu roczniaka i 3.5 letniego chlopCa. 🙂

Joanna

Dodano opinię: 18.03.2021

Pyszne placki. Dodałam więcej mąki, bo rozpadały się przy smażeniu ?

Joanna

Dodano opinię: 25.03.2021

Pyszne, córce 9 miesięcznej bardzo smakowały. Dodałam więcej mąki, bo się rozpadały przy smażeniu.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Na zdrowie

Aneta

Dodano opinię: 06.08.2021

Użyłam 2 łyżki mąki owsianej, wyszły super. Moja 7 mies córa jeszcze dużo nie zjada, ale myślę że się rozkręci 🙂

Gosia

Dodano opinię: 26.11.2021

Burak bez brudzenia 😅rewelacja! I pychota w smaku. Muszę zrobić więcej następnym razem,żeby dla mnie tez wystarczylo 😂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Staramy się, by było zdrowo, smacznie i bez ofiar.

Monika

Dodano opinię: 30.01.2022

Witajcie 🙂 czy można zblebdowac surowego buraka ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

To musiałby być bardzo dobry blender i pewnie z funkcją kruszenia lodu

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek