03 lipca 2014
1 duże jabłko;2 buraki;sok z cytryny;1/5 łyżki mąki pełnoziarnistej;jajko;łyżka oliwy. Buraka uparować lub upiec. Jabłko i buraka zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do nich jajko, oliwę i mąkę, oraz odrobinę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. Smażyć na patelni bez tłuszczu do przyrumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (39)
Weronika Be.
Dodano opinię: 14.03.2016
Witam, co zrobić gdy placuszki się ciągle rozpadają? Nie da się ich nawet przyrumienić.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.03.2016
Dodać mąkę.
Agata
Dodano opinię: 01.08.2016
1/5 łyżki mąki? A może 1,5 łyżki mąki? Wydaje mi się, że w przepisie jest jej za mało.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.08.2016
Zeobimy jeszcze raz i sprawdzimy.
Agata
Dodano opinię: 02.08.2016
Ja wczoraj dałam ok. 2-3 płaskie łyżki mąki. Metodą prób i błędów. Przy tej ilości lepiej mi się smażyły. Pewnie wszystko zależy od wielkości i rodzaju jabłek i buraków. W każdym razie wychodzą bardzo smaczne. Córka zjadła 2 placki 🙂
Witam
Dodano opinię: 23.11.2016
Czy można zamiast jablka dodac gruszke?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.11.2016
Tak, ale taką twardszą, bo miękka puści bardzo dużo soku.
Maaaarta
Dodano opinię: 16.02.2017
Mnie wyszły całkiem dobre. dodałam ok. 4 łyżek mąki i dopiero wtedy się dobrze smażyły.
Kasia R.
Dodano opinię: 03.06.2017
Witam,
Dodałam 4 łyżki mąki orkiszowej, a do masy dodałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i piekłam na suchej patelni. Placki genialne, 11-miesięczna córa się zajadała, dla nas MEGA HIT 🙂
Jola
Dodano opinię: 07.01.2018
U mnie totalnie nie wyszly. Nie trzymaly sie kupy.(moze burak i jablko byly za duze na 1 jajko?) masa buraczano jablkowa po drobnej przerobce skonczyla jako mufiny
Paula
Dodano opinię: 19.10.2018
Przeciwnicy BLW twierdzą, że nie wiadomo ile dziecko zjadło itp. A ja się martwie tym, że moja niespełna 8-miesięczna córka zjadła wczoraj 11 takich placków i jeszcze popila cycusiem. Czy może aż tyle jeść? Dodam, że jest malutka od urodzenia. Obecnie waży 7,3kg, a je więcej niż ja?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2018
Może małe te placuszki były???? No wiesz… Jesli po takiej ilości nie ma problemów z brzuszkiem, nic się nie dzieje, to co się czepiać. Może tyle potrzebuje. Jeśli Cię to martwi, zapytaj na najbliższej wizycie pediatre o to. A tymczasem… przecież jej nie zabierzesz z ręki:)
MySy
Dodano opinię: 08.01.2021
Nam niestety nie podeszły. Dwulatek wypluł, ja zjadłam, ale ze sporą ilością serka Bieluch, bo same były dla mnie mdłe. Mocno wilgotne, dla mnie zdecydowanie za mocno.
Paulina
Dodano opinię: 25.10.2018
Pycha, wlasnie zrobiłam, musiałam dodać więcej mąki zeby się nie rozpadały. Dzięki!
Monika
Dodano opinię: 19.11.2018
Czy można je upiec zamiast smażyć? Dziękuję.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
niestety nie.
Joanna
Dodano opinię: 21.01.2019
Dlaczego nie? Ja dziś zrobiłam dwie wersje, pieczoną i smażoną i obie wyszły OK.
Justyna
Dodano opinię: 30.12.2021
Upiekłam 🙂
Es
Dodano opinię: 22.11.2018
Ja je piekę w piekarniku… pewnie nie sa takie super jak smażone ale dzidzia i tak zjada je ze smakiem. Zamiast oliwy daje olej i ok 4 łyżek maki.
Aga
Dodano opinię: 15.03.2019
Czy można ugotować buraka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.03.2019
tak
marta
Dodano opinię: 26.07.2019
Witam, czy placki mozna mrozic? Jesli tak to jak rozmrazac?odsmazac?upiec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
nie mrozimy placków, więc trudno powiedzieć:)
Kinga
Dodano opinię: 04.11.2019
Czym można zastąpić jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
słabo z tym, b oto delikatne placki.
Tomasz
Dodano opinię: 02.03.2020
Może siemię lniane jak puści „glutek”?
Iwo
Dodano opinię: 20.04.2020
Robiłam z glutka z siemienia lnianego. Wyszły, dodałam więcej mąki po przeczytaniu komentarzy
Dagmara
Dodano opinię: 01.04.2020
Placuszki rewelacja? bardzo smakowaly 8miesiecznemu synkowi? po przeczytaniu komentarzy dalam wiecej maki?
Sandra
Dodano opinię: 26.01.2021
Placuszki przepyszne! Polecam dla całej rodziny 🙂
Patrycja
Dodano opinię: 08.02.2021
Bardzo dobre wychodza też z mąką ryżową i glutkiem z chii 🙂
Kamila
Dodano opinię: 16.02.2021
Oooo a ja dopiero zauwazylam, ze to 1/5 maki. Hehe dodalam 1 i pol lyzki. Wyszly super ale mysle, ze smialo 2 lyzki bym dala nastepnym razem.
My kochamy kazde Wasze placuszki i te rowniez okazaly sie strzalem w 10.
Dziekuje w imieniu roczniaka i 3.5 letniego chlopCa. 🙂
Joanna
Dodano opinię: 18.03.2021
Pyszne placki. Dodałam więcej mąki, bo rozpadały się przy smażeniu ?
Joanna
Dodano opinię: 25.03.2021
Pyszne, córce 9 miesięcznej bardzo smakowały. Dodałam więcej mąki, bo się rozpadały przy smażeniu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Na zdrowie
Aneta
Dodano opinię: 06.08.2021
Użyłam 2 łyżki mąki owsianej, wyszły super. Moja 7 mies córa jeszcze dużo nie zjada, ale myślę że się rozkręci 🙂
Gosia
Dodano opinię: 26.11.2021
Burak bez brudzenia 😅rewelacja! I pychota w smaku. Muszę zrobić więcej następnym razem,żeby dla mnie tez wystarczylo 😂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Staramy się, by było zdrowo, smacznie i bez ofiar.
Monika
Dodano opinię: 30.01.2022
Witajcie 🙂 czy można zblebdowac surowego buraka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
To musiałby być bardzo dobry blender i pewnie z funkcją kruszenia lodu