Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2014

„Pankejk z owocami”

A na obiad wybrałyśmy się do Czarka i jego mamy Marty…efektem czego powstały… "Owocowe spotkanie Pani i Pana Kejk" (=pankejki) Składniki: Na Pankejka: szklanka mąki żytniej przesianej szklanka mąki pszennej przesianej 2 jajka 80g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki mleka (ja miałam ryżowe, może być krowie, owsiane, kokosowe) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na...

A na obiad wybrałyśmy się do Czarka i jego mamy Marty…efektem czego powstały…
"Owocowe spotkanie Pani i Pana Kejk" (=pankejki)
Składniki:
Na Pankejka:
szklanka mąki żytniej przesianej
szklanka mąki pszennej przesianej
2 jajka
80g rozpuszczonego masła
1,5 szklanki mleka (ja miałam ryżowe, może być krowie, owsiane, kokosowe)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na sos:
1 kiwi
1 banan
1 gruszka
lub inne wasze ulubione owoce
syrop z agawy dla łasuchów:) Uwaga! Jak się okazało syrop z agawy jest przereklamowany delikatnie mówiąc. Zastepujemy go syropem klonowym, a u starszaków po uk. roku można miodem.
Masełko rozpuszczamy w garnuszku, mąkę przesiewamy.
Następnie rozbełtane jajka łączymy z mlekiem i masłem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy energicznie na gładką masę i smażymy na DOBRZE ROZGRZANEJ suchej patelni, aż placki zarumienią się, trwa to naprawdę chwilę więc nie oddalajcie się od patelni:)
Blenderem miksujemy banana, kiwi i gruszkę, z czego powstaje pyszny "sosik" do pankejków.
Placuszki podajemy polane sosem lub bez sosu:) można też polać je syropem z agawy.
Mniammmm!

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (9)

Dominika

Dodano opinię: 22.08.2015

Witam. Tak sobie myślę, że rocznemu dziecięciu to chyba już można tak naprawdę normalne pankejki robić, prawda? Powyższy przepis w sumie niewiele się różni od tych "dorosłych" 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2015

Jasne:)

justyna

Dodano opinię: 19.02.2017

Dzień dobry wieczór:-),

chciałam zapytać, dlaczego ten syrop z agawy wcale nie jest już tak przez Was polecany?

Justyna

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Dlatego, bo są lepsze słodziwa, a jego właściwosci poddane badaniom okazały się wcale nie takie idealne. 

Kamila

Dodano opinię: 11.05.2017

Witam. Czym zastąpić masełko i w jakiej ilości? U nas skaza białkowa.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Np.olejem kokosowym.

Gosia

Dodano opinię: 25.06.2018

Nie wiem co robię nie tak, ale to już drugi przepis na pankejki/placuszki, który mi nie wychodzi. Ciasto jest gęste, placki wychodzą grube i surowe w środku. Nerwów kupa, bajzel w kuchni i głodne dziecko, bo nie dam mu surowego ciasta :/
Nawet na dwóch różnych patelniach smażyłam, dolewałam mleka do ciasta i nadal nie wyglądają one jak te na zdjęciach.
Co radzicie, dziewczyny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Ale to dobrze, że ciasto takie jest, właśnie takie powinno być przy pancakes, serio. I one też mają być grube, może za szybko Ci się smażą?? Zmniejsz ogień i kilkukrotnie przewracaj podczas smażenia.

Gosia

Dodano opinię: 25.06.2018

Czy tu na pewno wchodzą 2 szklanki mąki?
Nie widzę mojego wcześniejszego komentarza, ale ciasto było bardzo gęste i placki w środku surowe. Dopiero po dodaniu sporej ilości mleka coś można było z tym zrobić.
To już drugi przepis na placki, który mi nie wyszedł, bo ciasto było bardzo gęste.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek