Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 kwietnia 2014

„Muffiny z malinami”

2 szklanki mąki pełnoziarnistej; 1,5 dużego banana; 1 szklanka mleka roślinnego; 1 jajko; 100 g. masła; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Pół łyżeczki sody; Wiórki kokosowe. Masło roztopić, składniki suche połączyć ze sobą, wlać do nich mokre. Wymieszać. Można łyżką, grudki nie mają znaczenia:), ale ja przyjaźnię się z mikserem:). Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości....

2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
1,5 dużego banana;
1 szklanka mleka roślinnego;
1 jajko;
100 g. masła;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Pół łyżeczki sody;
Wiórki kokosowe.
Masło roztopić, składniki suche połączyć ze sobą, wlać do nich mokre. Wymieszać. Można łyżką, grudki nie mają znaczenia:), ale ja przyjaźnię się z mikserem:). Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości. Wcisnąć maliny(u mnie większe, więc po dwie), dziurkami po szypułce do góry. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Pamiętając, że każdy piekarnik jest inny, po 15 minutach należy sprawdzić jak bardzo  zbrązowiały.

Podany przepis, jest dostosowany do dzieci. W wersji dla dorosłych, banany (bo one mają dać słodycz), zastępujemy szklanką cukru. 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (64)

Anonymous

Dodano opinię: 27.11.2014

A mogę do nich dać mrożone maliny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.11.2014

Zazwyczaj daję mrożone. Wciskam takie bez rozmrażania:)

Paula

Dodano opinię: 13.07.2015

Nurtuje mnie, czy takiemu maluchowi (prawie rok) mogę dawać proszek do pieczenia i sodę?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

My juz podawałyśmy.

MeG

Dodano opinię: 20.08.2015

a czy można czymś zastąpić masło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2015

1/2 szklanki oleju

Mamina_asia

Dodano opinię: 21.08.2015

Mam pytanie, ile wyszło muffinek z tego przepisu? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.08.2015

12szt

Krajewska

Dodano opinię: 31.08.2015

Pyyszne 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.08.2015

Na zdrowie!:)

 

Ola

Dodano opinię: 18.11.2015

Czy obojętnie które mleko roślinne zastosuję, czy jakieś konkretne nda się najlepiej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.11.2015

Obojętnie, choć kokosowe może być za gęste.

Danka

Dodano opinię: 18.11.2015

Nie mam kokosu, chcę babeczki na szybko 😉 czy mogę wziąć jakikolwiek przepis i zamiast cukru dać banana? Co mi wyjdzie? 😉 w domu mam tylko podstawowe składniki i rodzynki.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.11.2015

Eksperymentuj!!!:)

Danka

Dodano opinię: 18.11.2015

Chyba brzydka pogoda przyćmiła mi mózg 😉
Zrobiłam babeczki ale miałam 1 małego banana, dodałam namoczonych rodzynek dla słodyczy 🙂

Ewa

Dodano opinię: 01.02.2016

Babeczka z babeczką. 😉 Jem trzeci dzień i wcale mi się nie nudzą!

Magdalena

Dodano opinię: 02.03.2016

Dziewczyny a z jagodami tez wyjda?? Ile ewentualnie jagod nalezy dodac??dziekuje za pomoc:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2016

Jasne:) Tyle co malin:)

Alicja

Dodano opinię: 26.04.2016

Jakie te babeczki mają być w środku ? Mi wyszły meeeeega wilgotne, góra i boki chrupiące, do tego stopnia, że pękają, w smaku czuć lekko masłem… Robiłam wszystko wg przepisu, dadałam jedynie innej mąki i nie wiem czy tak ma być czy jednak coś źle zrobiłam… ? Ogólnie są dobre, ale baaaaardzo wilgotne w środku…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2016

Będą wilgotne bo maliny puszczają sok:) Jak ostygną po kilku godzinach powinny być już suche.

Alicja

Dodano opinię: 27.04.2016

Dopiero dziś są bardziej wysuszone, ale tak czy siak i tak bardzo dobre 🙂 dziękuję 🙂 

Anna

Dodano opinię: 12.07.2016

Czy zamiast masla mozna dac Oliwe?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.07.2016

Tak.

ekubo

Dodano opinię: 26.07.2016

czy muffinki wyjdą z pokrojoną w kosteczke śliwką?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Jasne:)

Marlon

Dodano opinię: 21.09.2016

Czy mogę zastąpić mąkę pełnoziarnistą jakąś bezglutenową i ewentualnie jaką i czy taka sama ilość (dziecko na diecie a ja dopiero się uczę)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Np.kulurydzianą.

Kasia

Dodano opinię: 22.09.2016

Wyszły przepyszne.  Zmieszałem tylko mąkę pełnoziarnistą ze zwykłą i dodałam łyżkę serka macarpone i dwa jajka 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2016

Piekne!!!

Basia

Dodano opinię: 18.11.2016

Kasiu zdecydowanie Twój przepis jest najlepszy!

 

Również zmodyfikowałam przepis o mąkę pszenną "Basia", dodałam (zamiast malin) jagód, gruszkę, banana, Jabłko. pół godziny pieczenia na rozgrzanym wcześniej do 200st piekarniku.

W oryginalnym przepisie niestety muffinki wychodzą bardzo suche a same banany nie są wstanie przebić się przez razowy smak. Maliny w takich mauffinkach smakowo nie pasują.

 

pozdrawiam

B.

 

Jagodove Love

Dodano opinię: 08.12.2016

Nie mogę nigdzie znaleźć przepisu na bananowe muffiny z książki, dlatego pozwolę sobie zadać pytanie pod tym przepisem 😉 Czy w przypadku chęci zrobienia potrójnej ilości muffinek mam potroić ilość wszystkich składników (oleju i sody / proszku też) ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Tak.

Gabby

Dodano opinię: 12.12.2016

Kolejne babeczki z Waszego przepisu, które sa PRZEpyszne 🙂 przepis co prawda troche zmodyfikowałam, zamiast banana dalam syrop klonowy, a mleko kokosowo-migdałowe, ale i tak wyszły piękne 🙂 moj Antko 9mcy jak jednej spróbował, to z rączki juz nie chcial wypuścić ???? Dzieki za super przepis ????

Beata

Dodano opinię: 07.07.2017

czy mozna dac zwykle mleko zamiast roslinnego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.07.2017

jasne

Magda

Dodano opinię: 23.08.2017

A co zamiast jajek? Lub ewentualnie czy może być samo żółtko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Może byc. Daj o jendo więcej.

bg

Dodano opinię: 04.10.2017

rozumiem ze banana mam rozgniesc i dac jak składnik mokry?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2017

Tak

DAGMARA

Dodano opinię: 17.02.2018

Pierwszy raz nie wyszło mi a gotuję z Wami bardzo długo. Choć w smaku mufinki ok to niestety nie wiem gdzie popełniłam błąd i wyszedł zakalec ☹️

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2018

Oh, zakalec może miec wiele przyczyn. W ogóle sie nie przejmuj. Nam sie to zdarza wcale nie tak rzadko. Najczęściej przyczyną są zimne składniki prosto z lodówki.

DAGMARA

Dodano opinię: 18.02.2018

Z zimnych składników dodałam mrożone maliny, czyżby one zawiniły ?

Ola

Dodano opinię: 16.04.2018

Czy wyjda muffinki bez sody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Powinny;)

Natalia

Dodano opinię: 18.05.2018

Fenomenalne. ? Trochę poekspermentowalam z mąka bo pomieszalam jaglana z kokosowa i orkiszowa. Dzięki za wszystkie inspiracje.

Zuza

Dodano opinię: 22.07.2018

Pięknie i przepyszne 🙂 Dziękuję 🙂

Dagna

Dodano opinię: 22.10.2018

Pyszne! Dorzuciłam łyżkę cukru kokosowego sasasa 😀

Dagna

Dodano opinię: 22.10.2018

Z braku wystarczającej ilości masła, wymieszałam zwykłe masło, masło klarowane i dolałam oleju rzepakowego, tak żeby było 100g. Wyszło cudeńko 🙂

Ula

Dodano opinię: 22.05.2019

Czy moge uzyc mak kokosowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Tak

Jaaa

Dodano opinię: 08.10.2019

Hej. A co zamiast sody mogę dać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

proszek do pieczenia

Małgorzata

Dodano opinię: 30.01.2020

Czy mogę dać mleko krowie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.03.2020

tak

Monika P

Dodano opinię: 08.02.2020

Pyszne 🙂 Ja dodałam jeszcze płatki owsiane, pestki dyni i pomieszałam mąkę pełnoziarnista z orkiszowa i z kukurydziana 🙂

Alicja

Dodano opinię: 21.11.2020

Czy zamiast proszku do pieczenia mogę dodać tylko sodę

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Tak.

Kasia

Dodano opinię: 02.06.2020

Pysznie:)))))

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Prawda?

Marika

Dodano opinię: 29.06.2020

200 stopni góra dół, czy termoobieg?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2020

termoobieg

Alicja

Dodano opinię: 21.11.2020

Co zamiast proszku do pieczenia ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Dodaj trochę więcej sody.

Ania

Dodano opinię: 05.02.2021

Zrobiłam dziś na jutrzejsze śniadanie, ale nie wiem czy do rana coś zostanie ☺️ przepyszne!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek