Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 marca 2019

Muffinki o smaku pizzy

  Gdy nareszcie słońce wygląda zza chmur i zaczyna robić się ciepło, wychodzimy z domów i dłuuuuugo nie wracamy. Ale na takie eskapady, pikniki, spacery i inne atrakcje na powietrzu trzeba zabrać jakieś przekąski. Ta będzie idealna. Niby muffinka, a jednak pizza:):):)  składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą) 2...

 

Gdy nareszcie słońce wygląda zza chmur i zaczyna robić się ciepło, wychodzimy z domów i dłuuuuugo nie wracamy. Ale na takie eskapady, pikniki, spacery i inne atrakcje na powietrzu trzeba zabrać jakieś przekąski. Ta będzie idealna. Niby muffinka, a jednak pizza:):):)

 składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki sera żółtego tartego lub koziego
  • 6 zielonych oliwek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 gałązki oregano
  • 2 gałązki bazylii
  • słodka papryka do posypania muffinek

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem.

Mąkę, proszek do pieczenia, ser żółty wymieszaj w misce.
Do drugiej miski wlej mleko, oliwę, dodaj jajka i wymieszaj rózgą.
Połącz ze sobą składniki suche i mokre łyżką lub mikserem. Paprykę i oliwki pokrój w drobną kostkę, zioła posiekaj i dodaj wszystko do ciasta. Wymieszaj.
Nakładaj ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut. Kontroluj stopień zarumienienia.

https://alaantkoweblw.pl/2015/03/muffinki-o-smaku-pizzy.html#more

 

 

Smacznego!


Ebook Dobra nocka – przepisy na cały miesiąc


kolacje

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (72)

Anonymous

Dodano opinię: 25.03.2015

Ooo super! W związku z tym, że wiosna tuż tuż i zamierzamy coraz więcej czasu spędzać na spacerach to ostatnio zaczęłam wertować internet w poszukiwaniu przepisów „na wynos”. Ale wygląda na to, że daleko szukać nie musimy. Na pewno wypróbujemy, mam nadzieję na więcej takich przepisów 🙂
Pozdrawiam – Daria

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2015

Dużo takich przepisów znajdziesz w zakładce „na wynos”:)Doskonale sprawdzają się na spacerach i różnorakich wyjściach:)Pozdrawiamy!

Paulina

Dodano opinię: 25.03.2015

Cudne papilotki! 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2015

A dziękuję!Moja ostatnia zdobycz w Ikea:)

Budująca Mama

Dodano opinię: 26.03.2015

W IKEA? No to dobrze, że dziś znalazłam ten wpis <3

Anonymous

Dodano opinię: 31.03.2015

A ja mam pytanie..czy te babeczki maja byc w srodku rakie mokre?;-)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2015

Lekko mokre mogą być od sera,ale nie bardzo mokre. Generalnie wychodzą dość puszyste:)

Anonymous

Dodano opinię: 31.03.2015

Nie mam zwykłej maki, może być sama pełnoziarnista?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2015

Tak

Aga Jot

Dodano opinię: 02.04.2015

witam 🙂 ile sztuk tak mniej wiecej wyjdzie z takich ilości? ile sa ok do jedzenia? 3 dni wytrzymaja? wyjazd na swieta i chce miec cos awaryjnego przy sobie 🙂 dziekuje za info i pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Witam, około 9 takich muffinek. Do jedzenia są ok jakieś 3 dni. Wtedy utrzymują puszystość. Spokojnych świąt!:)

Ewelina

Dodano opinię: 12.07.2015

A zamiast mleka mozna podac jogurt i zamiast sera żółtego serek kozi do smarowania? Mlodzieniec ma 9,5 miesiąca i narazie chybw nie moge podawać sera żółtego, nie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.07.2015

Jasne, mozesz użyć tych składników. Mogłabyś też podać juz ser żółty, ale nie ma się co spieszyc. My też zaczynałyśmy od koziego. 

Marlena

Dodano opinię: 15.07.2015

Upiekłam 2 dni temu. Po wyjęciu z piekarnika posypałam jeszcze startym serem. Wszystkim smakowało, Synkowi oczywiście najbardziej. Dzisiaj chyba szpinakowe przetestujemy:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.07.2015

Koniecznie daj znać i podziel się zdjęciem:)Pozdrawiamy!

 

Agnieszka

Dodano opinię: 10.08.2015

Mam pytanie wiekowe- od 12 miesiaca ze względu na jaki składnik?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Na żółty ser, my go zaczęłysmy wprowadzać po roku, ale każdy może inaczej:)

Agnieszka

Dodano opinię: 08.12.2015

Czym mogę zastąpić proszek do pieczenia? i w jakich proporcjach?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.12.2015

Sodą w takich samych proporcjach.

Agnieszka

Dodano opinię: 09.12.2015

dziękuję 🙂
PS. Blog rewelacyjny!

Edi Z

Dodano opinię: 14.01.2016

czy suszone zioła tez beda ok?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2016

Tak.

MałgosiaK

Dodano opinię: 19.01.2016

Wyszło, smakowało 🙂 moje modyfikacje: zamiast mleka – jogurt kozi, mąka owsiana i jaglana, parmezan i jajeczka przepiórcze 😀 super przepis, będzie na śniadanie 😉 

Monika

Dodano opinię: 05.03.2016

Dlaczego ten przepis jest oznaczony tagiem :"bez nabiału" ? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.03.2016

Bo wredny chochlik się nimi objadł i odhaczył;););)Już poprawione. Dziękujemy za info:)

Katarzyna

Dodano opinię: 15.02.2017

Co zrobić aby muffinki nie przyklejały się do papierowych papilotek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Dodaj wiecej tłuszczu.

Aga

Dodano opinię: 21.02.2017

czy rocznemu dziecku moge podać mufinke zrobiona na bazie krowiego mleka? wiem, że to bedzie mleko przetworzone ugotowane itd., ale jakoś tak mam obawy bo wszędzie słysze, że krowie mleko jest mocno alergizujace

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.02.2017

Możesz.

Kasia

Dodano opinię: 21.03.2017

Pieczona papryka? Tzn? 🙂 obrać potem ze skorki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2017

??? Nie rozumiem pytania:)

Kasia

Dodano opinię: 23.03.2017

Nigdy jeszcze nie piekłam papryki, rozumiem ze myje, wkładam do piekarnika, na ile min?  Czy po upieczeniu mam zdjąć skórkę? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.04.2017

Tak, możesz ją zdjąc. Dokladnie tak się piecze. Ptzetnij ją na pół i wyjmij gniazdo nasienne. 

Magda

Dodano opinię: 26.04.2017

a jak nie mam opcji temoobiegu to jak długo piec z grzałką górną i dolną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2017

Jakies 3-5 minut dłużej. Kwestia piekarnika. Kontroluj pieczenie.

Aga

Dodano opinię: 06.06.2017

Czy w każdym przepisie mogę zamienić mleko krowie na roślinne? czy się nie da? Syn uczuolny na mleko…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.06.2017

Niemal w każdym. 

Żaneta

Dodano opinię: 29.05.2018

Czy da sie czyms zastapic jajko czy ono pelni tu funkcje spulchniajaca?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.06.2018

3 łyżki wody/ galaretki po ugotowanej ciecierzycy

Patrycja

Dodano opinię: 02.07.2018

Zastanawiam sie czy oliwa extra virgin jest ok w takiej temperaturze? Tylko taka mam obecnie. Mam tez piekarnik gazowy, wiec na czuja zawsze pieke:) i temperatura tutaj bylaby ok 200 220stopni u mnie. Co myslisz? Czy to lepiej rzepakowym zastapic?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Lepiej na rzepakowym.

Marta

Dodano opinię: 02.07.2018

O jaki kozi ser chodzi? Typu feta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

NIe, tak w plastrach jak żółty.

Juster

Dodano opinię: 20.08.2018

Pyszne tylko przykleily sie do papilotek mocno

Juster

Dodano opinię: 20.08.2018

a wygladaja tak..

Justyna

Dodano opinię: 26.09.2018

Lubimy je 🙂 Da się wrzucić co pod rękę wpadnie i zawsze wychodzą pycha 🙂 U nas na stałe z czosnkiem i pomidorami suszonymi, daję też oliwę z pomidorów.

Paulina

Dodano opinię: 18.04.2019

A czy te babeczki są ok do sporadycznego poczęstowania 10miesieczniaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Tak

Mama Kuby

Dodano opinię: 18.04.2019

Robiłam w foremkach silikonowy i wychodzą same, nie przyklejaja się. Kubuś ma 9, 5 miesiąca i zjada z apetytem mufinki ?

Kasia

Dodano opinię: 26.04.2019

A czy można pominąć ser żółty?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.04.2019

tak

Tulenie ma znaczenie

Dodano opinię: 20.05.2019

Zapowiadają się super ?

Asia

Dodano opinię: 09.07.2019

A czy mogę użyć kulki mozzarelli?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

Zosia

Dodano opinię: 25.09.2019

A czym można zastąpić jajka? Czy można je po prostu pominąć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

spróbuj pominąć

Magdalena

Dodano opinię: 27.10.2019

Hej 🙂
Czy zamiast sera mogę dodać drożdże nieaktywne?
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

nie używałyśmy

Mama

Dodano opinię: 11.09.2020

Robiłam na przekąskę w formie dodatku do prezentu na roczek dla panny, u której będziemy gościć i wyszły super- mój młody, jej rówieśnik już jedną testował 😉 mała nie może nabiału więc zamiast mleka dałam 1/3 szklanki oliwy z oliwek i pół szklanki wody a w dodatkach pieczoną paprykę, oliwki, czosnek, ugotowanego na parze w ziołach kurczaka i trochę liści szpinaku .. no i zioła prowansalskie, ciut pieprzu i rozdrobione na pył w moździerzu pestki dyni- nimi też ugotowałam górę;) myślę, że mała będzie zadowolona

Anna

Dodano opinię: 18.01.2021

Czy można zamiast oliwek dodać kukurydzę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Pewnie- ulubione dodatki.

Kasia

Dodano opinię: 20.04.2021

Te oliwki to mają być że słoika takie w zalewie?Czy to bezpieczne dla rocznego malucha z takiej zalewy? Czy może są jakieś zdrowe wersje bez soli octu etc?chciałabym zrobić, ale mnie to zastanawia

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Ze słoika. To małe ilości.

Kasia

Dodano opinię: 04.06.2021

Jeśli nie mam foremek na muffinki to mogę upiec w keksowke? Jak wpłynie to na czas pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Trzeba będzie wydłużyć o jakieś 10-15minut- zależy do jakiej wysokości wypełni formę.

Aleksandra

Dodano opinię: 23.10.2021

Muffinki bardzo smaczne ale nie odklejały mi się od papilotek☹️ może coś zrobiłam źle

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Dużo zależy od jakości papilotek- trafiają się takie, od których nie odchodzą muffinki, dlatego lubimy te silikonowe.

Ola

Dodano opinię: 06.11.2021

Wyszły mega super, miękkie i aromatyczne. Nie dodałam papryki i oliwek bo akurat nie miałam, ale i tak są mega. Żeby nie przykleiły się do papilotek spryskałam je olejem i jest git. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę zwłaszcza, że składniki zazwyczaj mam w domu więc mega przepis na okazję pt. „Nie mam co dziecku dać na śniadanie lub podwieczorek”

Aneta

Dodano opinię: 09.02.2022

Czy mąka jaglana i kukurydziana będą ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Nie próbowałyśmy.

Ewa

Dodano opinię: 19.03.2022

Czy zielone oliwki można zastąpić czarnymi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek