Sezon na młode warzywa jeszcze trwa, dzięki czemu obiad możemy przygotować naprawdę szybko i bez wysiłku. Np. zapiekając je z dodatkiem oleju. Smak rewelacyjny i masa wartości. Zaskoczysz smakiem tej potrawy całą rodzinę, bo pośród warzyw każdy znajdzie coś dla siebie.
składniki:
- 8 młodych ziemniaków,
- 2 młode marchewki,
- garść fasolki szparagowej,
- 1 młoda cebula,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała główka czosnku,
- pęczek rzodkiewek,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej/słodkiej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 pęczka koperku,
- 3 gałązki rozmarynu
- opcjonalnie w sezonie pęczek zielonych szparagów.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Nastaw piekarnik na 180 'C z termoobiegiem.
Ziemniaki i marchewkę umyj dokładnie (nie obieraj). Przekrój je na ćwiartki wzdłuż. Poodcinaj końce fasolki szparagowej. Rzodkiewki pozbaw liści i umyj. Z cebuli zdejmij wierzchnią skórkę i pokrój na ćwiartki. Czosnek rozdziel na ząbki – nie obieraj! Cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w plastry. Połowę porcji koperku posiekaj drobno. Szparagi umyj i odłam twardą końcówkę.
Do naczynia do zapiekania przełóż ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, fasolkę, koperek w całości, gałązki rozmarynu. Posyp całość papryką, pieprzem, polej sokiem z cytryny, olejem i dokładnie zamieszaj, najlepiej ręką. Przykryj naczynie pokrywką lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, a następnie dodaj do naczynia rzodkiewkę, szparagi, cukinię i masło. Zamieszaj całość kilka razy i wstaw naczynie z przykryciem ponownie do piekarnika. Piecz 15 minut, odkryj i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Podawaj posypanie posiekanym koperkiem.
Koper i rozmaryn schowaj na czas pieczenia pod warzywa. Gdy będzie na wierzchu – spali się.
Czosnek podczas jedzenia wyciśnij z łupinek na warzywa. Upieczony czosnek jest przepyszny – zmienia smak z ostrego na słodki.
Dorośli mogą warzywa doprawić solą i pieprzem kajeńskim.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Justyna
Dodano opinię: 24.07.2019
Czy danie jest odpowiednie dla 8 miesięcznego malucha ? Bo Wygląda smakowicie tylko czy wszystko będzie odpowiednio miękkie dla bezzebnego ssaka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Aneta
Dodano opinię: 25.07.2019
Pyszności! Choć nie miałam szparagów i rzodkiewek wyszło genialnie. Dzięki za przepis??
Dominika
Dodano opinię: 01.08.2019
Pychotka, niestety warzywa były nieco dłużej, bo ponad 1,5 h. Przy podanym czasie gotowanie były mega twarde. Mimo wszystko dziś znowu na obiad ☺️
Aga
Dodano opinię: 19.08.2019
Wszystko zrobiłam według przepisu, z tym, że obchodzę się ostrożnie z termoobiegiem, bo coś mi nie pasuje i często potrawy albo się za mocno przypiekają albo są prawie surowe i tu niestety wyszło to drugie ? Warzywa wyszły mega mega al dente, może faktycznie potrzebują więcej czasu ? Poza tym danie bardzo smaczne, w moim guście ?
Marzena
Dodano opinię: 13.05.2020
Witam serdecznie, czy półroczne dziecko może jeść potrawy przygotowane w piekarniku? Kiedyś słyszałam ze pieczenie w wysokiej temperaturze jest równoznaczne z smażeniem, dlatego zastanawiam się czy dania pieczone nie są zbyt ciezkostrawne dla takiego maluszka.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Pieczenie jest dużo zdrowszym sposobem obróbki termicznej. Potrawy smażone są ciężkostrawne ze względu na większą zawartość tłuszczu.
Anna
Dodano opinię: 28.05.2020
Niestety mam to samo spostrzeżenie, 50 min w 180C termoobieg to zdecydowanie za krótko, przepis pyszny i wszyscy się zajadalismy ale wyszlo na kolację zamiast obiad
Karmelka
Dodano opinię: 12.08.2020
Prawie pośliniłam telefon ?? ja to chce jeść ? muszę zrobić! Dwu i pół letnie córka nie tknie bo ma fazę „nie lubię tego” ale roczny syn wymiecie wszystko ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2020
Są boskie, szczerze polecamy. A może i córka jednak się skusi.
Izabela
Dodano opinię: 26.08.2020
Z takimi przyprawami jak w przepisie moze zjeść 6 miesięczny bobas ? A i pytanie jak zaserwuje to na początku, to poprostu obserwować, czy nic sie nie dzieje w kierunku alergii? Kazdy mówi rozszerzaj po 1 składniku i patrz czy nic sie nie dzieje i teraz juz sama nie wiem
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.08.2020
Jeśli już coś podawałaś, to spokojnie. Rekomendujemy to danie na 6-7miesiąc. Jeśli masz wątpliwości, zajrzyj do tego wpisu- tydzień po tygodniu piszemy, co jadły dzieci.
https://alaantkoweblw.pl/blw-tydzien-po-tygodniu/
Małgorzata
Dodano opinię: 12.09.2020
Robiłam juz 2x i bede to powtarzac bo jest pycha! A za pieczone rzodkiewki(które srednio lubie bo sa za ostre)ktos powinien dostac nobla?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Pieczone rzodkiewki wymiatają
Kasia
Dodano opinię: 05.05.2021
Wszystko super pyszne, tylko MEGA twarde! Nawet mi chrupało…Więc dziecko nie pojadło:( A wszystko wg przepisu, czas i temperatura…Nie wiem czy mi piekarnik siada czy co…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Czas pieczenia zależy i od piekarnika i od warzyw.
Marta
Dodano opinię: 09.05.2021
Niestety 50 minut to ZDECYDOWANIE zbyt mało czasu… Lepiej sobie zarezerwować od razu 2h… Smaczne, ale czas, jak już wyżej Panie pisały, totalnie odbiegający od rzeczywistości…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
Pamiętaj, że każde warzywo jest inne i każdy piekarnik jest inny. Pozdrawiamy.
MONIKA
Dodano opinię: 27.07.2021
Zrobiłam wszystko według przepisu i wyszlo gorzkie. Dlaczego? Wina cytryny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Sam sok, nie powienien dawać takiego efektu.