Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 lipca 2014

Małe naleśniki jaglane z wiśniami

radosna twórczość matki kucharki:D – małą łyżeczką „naniosłam”  oczka i yyy buźkę?! 🙂 Składniki:0,5 szklanki mleka owsianego (lub inne)2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki kukurydzianej(równie dobrze można dać jeden rodzaj mąki- 4 łyżki ziemniaczanej lub kukurydzianej) szczypta cynamonu 1 jajko5 łyżek ugotowanej ,zimnej kaszy jaglanej (u mnie zawsze jakaś jaglanka zostaje z poprzedniego dnia w...

radosna twórczość matki kucharki:D – małą łyżeczką „naniosłam”  oczka i yyy buźkę?! 🙂

Składniki:
0,5 szklanki mleka owsianego (lub inne)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
(równie dobrze można dać jeden rodzaj mąki- 4 łyżki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
szczypta cynamonu
1 jajko
5 łyżek ugotowanej ,zimnej kaszy jaglanej (u mnie zawsze jakaś jaglanka zostaje z poprzedniego dnia w lodówce)
 ew. pół łyżeczki karobu

na „konfiturę” wiśniową:
 kilka wiśni bez pestek
opcjonalnie coś do osłodzenia np. syrop z agawy, suszone daktyle, morele

Kaszę jaglaną ugotowałam (jak gotować?) dzień wcześniej na kolację w wodzie z mlekiem z dwoma posiekanymi suszonymi morelami, przez co zyskała słodki smak. To co zostało, wykorzystałam na drugi dzień na naleśniki:)

Wymieszałam kaszę z mąką, mlekiem i cynamonem, następnie dodałam surowe jajko, wszystko zmiksowałam na gładką masę. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika skropiłam patelnię kroplą oleju rzepakowego, potem smażyłam już na suchej-jeśli patelnię dobrze rozgrzejecie, na pewnie ciasto nie będzie przywierać. Gdyby się rozpadało, można dodać trochę mąki.
Tym razem robiłam małe, za to grube naleśniki, ale można zrobić je tradycyjnie – duże i na cienkim cieście:) 
Naleśniki podałam z „konfiturką” wiśniową – po prostu w małym garnuszku podgotowałam kilka minut wiśnie, aż cały sok odparował i z blendowałam z jednym namoczonym (10min.) w wodzie daktylem.

Na zdjęciu jest jeszcze wersja „ciemna” naleśników- to za sprawą karobu (można rozdzielić ciasto naleśnikowe na dwie części i dodać do jednej np. pół łyżeczki kakao czy karobu).

część ciasta z karobem

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (27)

Anonymous

Dodano opinię: 29.10.2014

Te naleśniki są boskie! Dziecie jeszcze nie siedzi, ale ja postanowiłam sprawdzić jak w ogóle smakuje kasza jaglana i znalazłam ten przepis. Dodałam cukru dla siebie.
Co ciekawe jak się zrobi masę to nie jest ona taka jak naleśnikowa tylko bardziej rzadka. Myślałam, że nie uda mi się ich przewracać, no ale skoro zrobiłam masę postanowiłam spróbować usmażyć i wyszły cudnie. Mniam, mniam…. mniam. Jeszcze zostało mi kaszy jutro spróbuję czegoś innego 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2014

Cieszę się bardzo! Na zdrowie i zostaw coś dla dzieci :))))))

Flo

Dodano opinię: 14.11.2014

te maki mozna zamienic na 4 lyzki maki orkiszowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.11.2014

Tak:)

Anonymous

Dodano opinię: 18.11.2014

dziewczyny a ja mam pytanie czym wy to miksujecie….??? blenderem zwykłym mikserem…?? trzepaczką…?? mi nie wychodzą…:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2014

Wszystko zmiksowałam blenderem:) Jeśli się rozpadają, dodaj więcej mąki i lekko natłuść patelnię.

gosia

Dodano opinię: 06.07.2015

CZY ZAMIAST MLEKA MOŻNA DODAĆ WODĘ?

Emilia

Dodano opinię: 01.11.2015

No wlasnie mozna z woda?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.11.2015

Pewnie, że można:)

Paulina

Dodano opinię: 22.09.2015

jakaś alternatywa zamiast jajka?

 

Aneta

Dodano opinię: 16.11.2015

Czy można czymś zastąpić jajko? Moja mała ma 9 mies i jak narazie jadła tylko żółtko. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2015

To czas najwyższy podać całe jajko;)

Beata

Dodano opinię: 11.12.2015

A co zamiast jajka dla alergika? Samo żółtko? Dziecko z alergią na białko jajka 🙁

Beata

Dodano opinię: 12.12.2015

Dałam banana. Pierwsza porcja poszła do kosza, bo się rozwalały, ale jak dodałam więcej mąki to już wyszły. Zniknęły wszystkie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.12.2015

Miałyśmy właśnie zaproponować banana:) Cieszymy się,że wyszły.

ovana

Dodano opinię: 01.09.2016

Kolejny raz marzy mi się na Waszym blogu przycisk "Ulubione". Do wielu przepisów wracam i może łatwiej byłoby szukać niż wyszukiwarką. A naleśniki obłędne 🙂 .

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.09.2016

Milo nam to czytać:)

Karolina

Dodano opinię: 27.01.2017

czy można przechować przygotowane ciasto w lodówce do następnego dnia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

tak

Monika

Dodano opinię: 18.03.2017

Mam pytanie. Czy polecacie blender o którym kiedyś przeczytałam u WAS na blogu czy wyciskarki do sokow? Pytam bo widziałam że za pomocą ocalić tego blenderem robicie właściwie wszystko i zastanawiam się czy właśnie nie byłby lepszy od wyciskarki bo nim zblenduje chyba i owoce i warzywa na sok prawda?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.03.2017

Owszem, zblendujesz, co zechcesz. Wyciskarka natomiast da Ci sok. Blender soku nie wyciśnie. 

Agata

Dodano opinię: 02.06.2017

Dziewczyny , dlaczego te placki dopiero od 9. miesiąca ?  uświadomcie mnie proszę….aaa i jeszcze jedno pytanie czy jeśli w przepisie jest syrop klonowy albo daktylowy mogę go zastąpić syropem z agawy ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

MOżesz dac wcześniej, my nie dawałyśmy za szybko i w sumie okazjonalnie bobasom placki, bo to jednak smażone.

KOrka

Dodano opinię: 10.10.2017

Super 🙂 Zjedliśmy z babcinym dżemem i musem borówkowym 🙂 I robi się je ekspresowo i to jest ogromy plus, bo możemy zjeść wszyscy razem przed wyjściem do pracy 🙂

Andrianka

Dodano opinię: 29.04.2018

Przepyszneeee, znalazłam zamiennik dla naleśników z białej mąki=) Słodziłam erytrolem, bo kasza była gotowana nie na słodko. Dziękuje.

Mama Natalia

Dodano opinię: 04.04.2019

Super, nie wiem dlaczego dopiero teraz je robiłam, moim dzieciom bardzo posmakowały, żadnych chyba jeszcze placuszków nie zjadły aż tyle ? robiłam z mąką pszenną i poslodzilam cukrem kokosowym (kaszą nie była gotowana na słodko, na samym mleku z wodą).

Dorota

Dodano opinię: 23.03.2020

Link do „jak gotować” mnie działa 😉

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek