Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 kwietnia 2015

Krakersy serowe

Antoch bardzo lubi tę przekąskę. Ja też. Jak nie lubić, skoro jest smaczna i szybka w przygotowaniu:)Te małe, wytrawne ciasteczka są pysznym rozwiązaniem na spacery, czy podwieczorek. To co? Robimy?🙂 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki sera żółtego startego na najdrobniejszych oczkach opcjonalnie 2 łyżki zmielonych orzechów 1/2 szklanki zimnej wody 50g zimnego masła 5...

https://alaantkoweblw.pl/2015/04/krakersy-serowe.html#more

Antoch bardzo lubi tę przekąskę. Ja też. Jak nie lubić, skoro jest smaczna i szybka w przygotowaniu:)Te małe, wytrawne ciasteczka są pysznym rozwiązaniem na spacery, czy podwieczorek. To co? Robimy?🙂

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki sera żółtego startego na najdrobniejszych oczkach
opcjonalnie 2 łyżki zmielonych orzechów
1/2 szklanki zimnej wody
50g zimnego masła
5 gałązek posiekanego oregano lub 1 łyżka suszonego
papryka słodka do posypania

Wszystkie składniki (prócz papryki) połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 mm. Wykrawaj kwadraciki lub trójkąty i wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp słodką papryką.
Piecz do zrumienienia w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez około 7 minut.
inspiracja Moje Wypieki

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (39)

kocie-smaki

Dodano opinię: 17.04.2015

i szybkie i na pewno zdrowsze od sklepowych krakersów 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.04.2015

zdecydowanie zdrowsze:)

Anonymous

Dodano opinię: 17.04.2015

nie moge ich ladnie zrumienic, sa blade, a jak chwile sie zapomnialam wyszly murzynki 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.04.2015

Bo wystarczy chwila by ze zrumienienia przeszły w przypalenie. Trzeba bardzo pilnować czasu.

Anonymous

Dodano opinię: 20.04.2015

Zrobiłam i były rewelacyjne, początkowo myślałam że mało doprawione ale jak już odleżały to zjedliśmy z mężem prawie wszystko a dziecko tylko zdąrzyło kilka spróbować! 😀 wchodzą na stałe do naszego menu

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2015

:)Cieszymy się!

Dorota

Dodano opinię: 27.07.2015

Ile poleżą?

Marlena

Dodano opinię: 27.07.2015

Mniam 🙂 po prostu mniam. Nareszcie mam alternatywę dla chipsów, które niestety mnie kuszą jeszcze choć mojemu dziecku na szczęście nieznane. No to chrup 🙂

Marlena

Dodano opinię: 31.07.2015

Musiałam je dziś znowu zrobić. Po prostu musiałam 🙂 dla nas wersja z ostrą papryką. Następnym razem chyba skuszę się na kolejny wariant.. może suszone pomidory… co Wy na to?

Joanna

Dodano opinię: 31.07.2015

Bardzo dobre! 

Zamiast jednej szk mąkki pszennej dałam mąkę żytnią (typ 1150) oraz odrobinę koncentratu pomidorowego do ciasta. Wyszły prze prze pyszne.

Z części ciasta zrobiłam też długie paluchy a'la grissini 🙂

Ania

Dodano opinię: 25.08.2015

Witam. 

To ciasto ma być rozwałkowane na grubość 1 minimetra?? czy 1 centymetra ?? bo po zdjęciu wnioskuje że to drugie 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2015

1 milimetra. 

Martyna1

Dodano opinię: 10.03.2019

W ksiazce jest błąd. Jest napisane 1 cm. Tak zrobiłam, wyszedł zakalec, wszystko do kosza poszło ;(

Ania K.

Dodano opinię: 16.10.2015

Niebezpiecznie pyszne! Zrobiłam z mąki orkiszowej, mają tylko 1 wadę – za szybko znikają 🙂 Zaskakująco fajnie wyrastają. Wciągam je na listę sprawdzonych przepisów do powtarzania.

Ania

Dodano opinię: 18.11.2015

Witam 🙂

Ja dziś zrobiłam mojemu małolatowi ma 5 lat i wsówa aż mu się uszka trzęsły xD

 Mnie wyszło aż 3 miseczki. podzieliłam ciasto na 3 części i piekłam na 3 razy (tak dużo ich mi wyszło z tego przepisu) 1 rzut troszkę mi się przypalił ale reszta jest rewelacjna.

Ja zrobiłam 1 blachę z ostrą papryką a 2 blachy z solą 🙂 są meeega 😀

Kaja

Dodano opinię: 08.01.2016

a ja dodaje ser cheddar i papryke do srodka, sa przepyszne:) dziekujemy z Maksiem za przepis:)

Mama Sandry

Dodano opinię: 01.04.2016

Właśnie zrobiłam te krakersiki… Ale chyba mi nie wyszły :/ zamiast mąki pszennej dodałam żytnia pełnoziarnista. Możliwe, że dlatego nie są aż tak smaczne?
Do tego zrobiłam Hummus, który też mi chyba nie wyszedł :/ taki goryczkowy. Codziennie robię coś z Waszych przepisów, zawsze wychodzi pysznie 🙂 Może dziś mam zły dzień 😉 pozdrawiamy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2016

Bywają dni, w których nie ma się „tej” mocy

Ewelina

Dodano opinię: 05.05.2016

Od kiedy podawałyście Panie dzieciom żółty ser?  Mamy ochotę na te krakersy ale zastanawiam się czy już możemy☺ mój maluszek skończył 13 miesięcy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.05.2016

W tym wieku już posawałyśmy naszym dzieciom.

Małgosia

Dodano opinię: 24.10.2016

Oto nasze krakersiki! Swietny przepis! Idealna przekąska dla Synka.  Mąż też skorzystał, bo uwielbia słone przekąski, a te są zdrowe! Przepis na 6+

Aska

Dodano opinię: 17.01.2017

Radosc mojego synka i niedowierzanie ze mama daje krakersy i pozwala zjesc nie do opisania. Pycha.

Basia

Dodano opinię: 19.01.2017

Witam, czym mogę zastąpić ser żółty i orzechy?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2017

Niestety nie ma opcji zastepczej.

Kasia

Dodano opinię: 11.02.2017

Witam, czym można zastąpiś masło? o ile można:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Olejem kokosowym w twardej konsystencji.

Maria

Dodano opinię: 23.11.2017

Zabrałam się za robotę jak zwykle podekscytowana (uwielbiamy z B. Wasze przepisy) i sprawdzam po okolo 10 minutach a tu w srodku surowizna. Mega załamka ale dałam im szanse przez kolejne 10 minut i zmieniłam pieczenie na góra/dół. Są super! ? Ale zastanawiam sie czy po prostu nie zrobiłam za grubych okolo 1 cm według przepisu w ksiażce ?

Ewelina

Dodano opinię: 27.01.2018

Witam! Zaczęłam robić krakersy na podstawie przepisu z książki. W książce jest w składnikach wymieniona woda a potem w przepisie nie ma momentu jej dodania. Napisane jest by ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Dla początkujących w kuchni może być problem z właściwą interpretacją. Np. dla mnie ? na szczęście przepis jest na waszej stronie. Pozdrawiam.

Maja

Dodano opinię: 22.05.2018

Czy te krakersy są bardzo twarde? Zastanawiam się, na ile 5 zębów sobie poradzi 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.05.2018

Nie. Spokojnie da radę. I bez zębów:)

Angie

Dodano opinię: 15.08.2018

Jak długo i w jaki sposób najlepiej je przechowywać?
Pozdrawiam serdecznie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.08.2018

W zakmniętym pojemniku do 3 dni.

Dominika

Dodano opinię: 03.11.2018

Zrobiłam krakersy ziołowe z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej z książki i niestety nie wyszły. Ciasto po pierwszych 20 minutach było upieczone u góry, a pod spodem miękkie, przy próbie krojenia rozwarstwiło się, pod papierem do pieczenia na blasze była wilgoć. Piekłam je dodatkowo 10 minut dłużej i niestety nie pomogło to. Wykonałam wszystko według przepisu. Co może być powodem? Za mało mąki kukurydzianej? Dłużej piec? Kiepski papier do pieczenia (tym razem miałam jakiś brązowy, wcześniej bardziej biały, nie wiem czy to jest jakaś różnica)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.01.2019

Dominiki, przykro nam, że nie wyszły, być może wina jest po stronie papieru, ale trudno to stwierdzić. Czy piekarnik był dobrze rozgrzany?

Dominika

Dodano opinię: 01.03.2019

Dziękuję za odpowiedź. Piekarnik na pewno był dobrze rozgrzany, obstawiam kiepski papier. Spróbuję jeszcze kiedyś je zrobić z innym papierem. I przy okazji: bardzo dziękuję za super robotę którą robicie! Korzystam codziennie z bloga, mam Wasza książkę, zaraz zakupuję kolejną! Jeszcze raz dzięki! 🙂

Kasia

Dodano opinię: 07.09.2019

Czy krakersy ziołowe (przepis z książki) powinny być chrupiące. U mnie wyszły całkiem miękkie (wykonałam wg przepisu).

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

one będą takie raczej miękkie, ale nie gumowe, po jakimś czasie jak poleżą stwardnieją.

Magdalena

Dodano opinię: 21.01.2022

Fantastyczne !!! Dziś zrobiłam pierwszy raz ❤️ Mój 19 miesięczniak się nimi zajada 🤗

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Już dawno nie robiłyśmy- czas nadrobić

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek