Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 maja 2020

Kotlety z mielonej piersi kurczaka z warzywami.

Mięso + warzywa = duet doskonały. Spodoba Wam się ten przepis, a dzieciom posmakuje. Bo kto nie lubi kotlecików drobiowych, no kto?:). Składniki: ok 400 g piersi  z kurczaka/ indyka, 1 marchew, 1/2 małej cebuli, 1 jajko, 4 łyżeczki kaszki manny/ kukurydzianej, 4 gałązki natki pietruszki; pół szklanki bułki tartej np. zmieszanej z łyżką sezamu....

Mięso + warzywa = duet doskonały. Spodoba Wam się ten przepis, a dzieciom posmakuje. Bo kto nie lubi kotlecików drobiowych, no kto?:).

Składniki:

  • ok 400 g piersi  z kurczaka/ indyka,
  • 1 marchew,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżeczki kaszki manny/ kukurydzianej,
  • 4 gałązki natki pietruszki;
  • pół szklanki bułki tartej np. zmieszanej z łyżką sezamu.

 
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera.
Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj rozbełtane jajko, 4 łyżeczki kaszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj małe kotlety, spłaszczaj je w dłoni, a następnie obtaczaj je delikatnie w bułce tartej. Smaż na małej ilości oleju rzepkowego lub kokosowego po ok 5 min z każdej strony, upewniając się, że mięso nie jest w środku już surowe, lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200’C z termoobiegiem na srodkowym poziomie (połóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym olejem). Piecz ok 25 minut, w połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.
W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem.
 
 
DSC00715 DSC00714 DSC00713 DSC00712 DSC00711

Sierpniowa promocja na zestaw bidon + fartuszek


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (77)

Kasia

Dodano opinię: 09.05.2016

ja jakos jestem ostrożna co do potraw smażonych dla maluszków

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

Każda mama wie, co dla dziecka najlepsze. Nie ma to jak konieca intuicja:) 

pati

Dodano opinię: 16.10.2018

no raz mozna usmazyc dla dziecka co innego jak ktos by podawal smazone non stop ??

Asia

Dodano opinię: 10.05.2016

Przepis zapowiada się pysznie. Na pewno niedługo zrobimy. Mam do Was takie pytanie : czy Wasze pociechy też miały czas gdy „warzywka są bee”? Trochę mnie to martwi, bo moja córcia tak ma. Zastanawiam się czy to po prostu po zimie (mały wybór warzyw) czy po prostu tak dzieci mają. Wcześniej Gosia ja dla praktycznie wszystko a dziś mięsko kasze mleko i owoce. Jeśli Wasze maluchy też tak maja to czy macie na to jakiś sposób?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

Jedyny sposób to uszanowanie decyzji i proponowanie w innych wersjach. Dziecko na pewno w końcu sie na nie zdecyduje.Dzieci mają różne etapy. Każdy mija:)

Ania

Dodano opinię: 19.05.2016

Mój Robcio też miał fazę; "warzywa bee". Teraz najpierw zje warzywa potem kasze a mięsa nie tknie – i tak od miesiąca. Uwielbia wszelkie pasty na chleb ze strączkowych warzyw – wyjada palcem z chleba i pokazuje, że czegoś mu tu brakuje. Zjada wszystko co jest zielone: brokuła, groszek, szpinak. Uwielbia zupy -warzywa w całości (nie krem) – wyławia brukselki i robie głośne "AM"
 

Asia

Dodano opinię: 25.05.2016

Dzięki dziewczyny 🙂 dałyście mi nadzieję. Dziś nawet ukochane buraczki pozostały nietknięte :(. Ale będę próbować 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 12.05.2016

Pyszne! Córka i mąż zadowoleni, więc ja tym bardziej ☺ jedyna zmiana u nas to trochę siemienia lnianego do panienki ☺

Ewelina

Dodano opinię: 12.05.2016

Panierki

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2016

Panienka też ok:)

Aleksandra

Dodano opinię: 16.05.2016

Znakomity przepis. Nawet mąż się skusił, choć warzyw nie lubi 🙂

Beti

Dodano opinię: 17.05.2016

Znakomite danie, podałam z kaszą jaglaną i kiszonym ogórkiem, synkowi smakowało 🙂

Kinga

Dodano opinię: 17.05.2016

witam, pokusiłam się i zrobiłam kotleciki, lecz ich nie smażyłam na patelni lecz w piekarniku zapiekłam.
Jednak wersja w piekarniku wyszła jakaś sucha, reszta była ok, czyli smak i wygląd.
Kotleciki były zjadliwe od razu, z kolei na drugi dzień już były twarde i gumowe jak "zelówa". Może coś źle zrobiłam? nie wiem.tym razem spróbuję na patelni usmażyć.
Abstrachując już od tego jakie kotleciki wyszły ale mój roczny synek zajadał się nimi, aż miło było patrzeć.
 

pozdrawia

Kinga
 

Kasia

Dodano opinię: 04.07.2016

Już myślałam,  że ja wybredna jestem, ale też piekłam w piekarniku i też suche wyszły 🙁

Natasza

Dodano opinię: 23.01.2021

Zgadza się. Z piekarnika suche i twarde, dzieci nie chciały, chociaż smak był ok.

Ola

Dodano opinię: 24.05.2016

Super! Z synkiem mieliśmy na dwa obiady i jeszcze na trzeci dzien zostały mi 2szt do pracy 😉 Niestety nie dodałam natki, bo młody wyłapie nawet zieloną kropkę i będzie kazał wygrzebywać. Poza tym wcinał równo 🙂 Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu. Pozdrawiam.

Weekendowe inspiracje #6 – ZORGANIZOWANA

Dodano opinię: 10.06.2016

[…] Kotlety z mielonej piersi kurczaka z warzywami (Ala’Antkowe BLW): […]

Paulina

Dodano opinię: 30.06.2016

Mam pytanie 😉 W opisie zauuważyłam, że wiek dziecka do tego dania to 12+. Czy mogę przygotować swojej 8 miesięcznej (8 miesięcy skończyła 23/06) córeczce? Kotleciki pieczone byłyby w piekarniku. Mam swojskiego kurczaka od Babci i chciałabym coś przygotować dla Małej 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.07.2016

To tylko oznaczenia sugerujące, kiedy my daną potrawę podawałyśmy. To rodzic decyduje zawsze:) Myśle, że możesz podać.

dziarma

Dodano opinię: 06.07.2016

Palce lizać 🙂

emini

Dodano opinię: 10.07.2016

yami! pycha nie tylko dla cory 🙂 ja juz bez Waszej strony stwierdzilam ze sie nie obejde 😉

Natalia

Dodano opinię: 26.07.2016

Mam pytanie- czy kasza manna/kukurydziana jest konieczna w tym przepisie, czy jak zrobię bez to też będzie ok? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

ona ma na celu scalać lepiej mięso, ale może wyjdzie. Czasem robimy bez. 

Amancia

Dodano opinię: 29.07.2016

Czy kotleciki można podać przygotowane dzień wczesniej, przechowywane w lodowce bez podgrzewania?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.08.2016

Tak.

Aaaana

Dodano opinię: 12.08.2016

Dodałam koperek i szczypiorek, a do panierki nasiona Chia i płatki jaglane. Pycha!

MamaGaby

Dodano opinię: 06.02.2017

Wyżej na forum był komentarz o użyciu nasion Chia jako panierki. Zastanawiam się, co 'Ala'Antki' myślą o podawaniu dzieciom nasion Chia – czytałam różne opinie, ale dietetycy ostrożnie podchodzą do tematu (ok. 5 roku życia dopiero)… Co myślicie? Może znacie jakieś "sprawdzone" rekomendacje żywieniowe? Osobiście bardzo lubię i używam, jako urozmaicenie muesli, owsianek, jaglanek, itp… ale przy dziecku wolę się zastanowić dwa razy 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2017

Nie uzywamy, bo nie są właśnie wskazane dla małych dzieci.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.07.2017

Edit: najnowsze informacje od dietetyczki Magłorzaty Jackowskiej  mówią o tym, że  małe ilości chia mozna podawać również niemowlakom.

Sylwia

Dodano opinię: 23.08.2016

No bałam się zrobić okrutnie, bo mój mąż mało warzywny (rzec by wcale), ale wyszły świetne. Wszystkim smakowały 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

Jak miesożernym smakuje, tzn. że pyszne:):):):)Pozdrawiamy Sylwio!:)

Justyna

Dodano opinię: 06.12.2016

Pyszne! 🙂 Jedyna modyfikacja-zamiast pietruszki dałam szczypiorek

agata

Dodano opinię: 21.12.2016

Jak mogę zastąpić jajo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2016

Siemieniem lńianym np.

Ania

Dodano opinię: 05.01.2017

A czy dużym grzechem jest chwilę poddusić cebulę na patelni, a dopiero potem wymieszać z mięsem? 🙂 Bo mi średnio smakuje taka surowa, poza tym chyba surowa jest bardziej ciężkostrawna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2017

Zostanie to na pewno wybaczone;)Możesz tak zrobić:)

migotka

Dodano opinię: 10.02.2017

Pyszne!

Aninka

Dodano opinię: 26.02.2017

Zrobiłam dziś na obiad. Wszyscy się zajadaliśmy! (bez soli i pieprzu, dodałam jedynie gotową mieszanką przypraw- też bez soli).
Nawet mężowi smakowało, a zwykle nie lubi 'dziecięcgo' jedzenia 🙂
Piekłam w piekarniku.

Edyta

Dodano opinię: 08.03.2017

Mam pytanie a jak zachecic 16 miesiecznego synka do zjedzenia jakiegokolwiek mieska no i bialych warzyw jak kalafior? Narazie je czerwone i zielone. Dziekuje

Dagmara

Dodano opinię: 25.04.2017

Bardzo dobre,smakowało synkowi, mężowi i mi pomimo ,że my dorośli również jedliśmy wersję bez soli i pieprzu. Kotleciki piekłam w piekarniku i nie wyszły suche. Przepis trafia do naszego menu na stałe 🙂 Dziękujemy 🙂

Gabi

Dodano opinię: 01.06.2017

pycha

Agnieszka

Dodano opinię: 20.07.2017

U nas poszły w ruch tez. Tylko mój mąż/ syn strasznie lubią na mokro. Wiek 12+. Jaki sos można być do tego zrobić? Mogę prosić o jakiś przepis? Dziękuje 🙂 w imieniu męskiej części familii 

Emilia

Dodano opinię: 02.08.2017

Wczoraj zrobiłam. Wyszły przepyszne 🙂 faktycznie trochę suche wychodzą pieczone w piekarniku ale polałam mizerią i młody wcinał aż miło 🙂 

Lilith

Dodano opinię: 05.08.2017

Normalnie chyba się od Was uzależniłam. Już nic sama nie umiem w kuchni wymyślić tylko zawsze muszę na waszą stronę wejść ?kotleciki pycha ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.08.2017

W razie czego, możemy wziąć Cię na odwyk:)

Karolina

Dodano opinię: 09.10.2017

Czy kaszka manna ma być sucha czy już namoczona?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

sucha

ANIA

Dodano opinię: 16.02.2018

Witam serdecznie. Czy dla maluszka można kotleciki ugotować na parze ? Jak długo powinno się je wówczas gotować?

Karolina

Dodano opinię: 26.02.2018

Wyszło przepyszne, najlepszy przepis na klopsy mega!❤️

Magda

Dodano opinię: 09.03.2018

A czy można opcjonalnie zrobić takie klopskiki na parze?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Jasne:)

Agnieszka

Dodano opinię: 03.08.2018

Czy zamiast laszki kukurydzianej można dodać mąkę kukurydzianą? Też mąką obtoczyć do smażenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Tak

Mama_Lili

Dodano opinię: 31.01.2019

Pycha!
Ja zrobiłam wersję z czosnkiem i koperkiem, jutro wersja dla dorosłych z odrobiną soli.

Agnieszka

Dodano opinię: 10.02.2019

A ja trochę z innej beczki… Kotlety w dniu dzisiejszym wjechały na stół, ale zostało jeszcze kilka na jutro. Jak mogłabym je podać żeby były suche? Może jakiś sos?? Podpowiecie?? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Możesz podać z sosem koperkowym a odgrzać skropione wodą w piekarniku.

Amanda

Dodano opinię: 08.10.2019

Kotlety rewelacja.!!!! Smakują nie tylko córce ale i pozostałym. Ja dalam ciut więcej marchewki. Mimo to pychotka..

SylwiaR

Dodano opinię: 01.02.2020

A czy jak się je zrobi ze zmielonego udźca z indyka nie będą takie suche? Pierś kurczaka/indyka jest trochę sucha chyba

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Jeśli jej się nie trzyma za długo w piekarniku czy na patelni to nie jest sucha.

Milena

Dodano opinię: 31.03.2020

Czym zastąpić jajko? Syn ma uczulenie. Może mąka ziemniaczana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

spróbuj mielone siemię lniane, ale bez jajka też powinno wyjść.

Kate

Dodano opinię: 14.05.2020

Czym zastąpić kaszke manną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Kaszką kukurydzianą.

Anka

Dodano opinię: 14.05.2020

Dla mnie najcenniejsze w Waszych przepisach jest to, że przygotowując posiłek dla malucha, modyfikuję lekko recepturę, dodając trochę „dorosłych” składników i wszyscy jemy pysznie i zdrowo! Bez siedzenia nad 3 różnymi daniami dla domowników…

Asia

Dodano opinię: 15.05.2020

Myślicie ze można zastąpić kurę kaczką? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Tak, tylko smak będzie zupełnie inny. Kaczka jest jednak intensywniejsza w smaku.

Anita

Dodano opinię: 19.05.2020

Dodałam jeszcze świeżego lubczyku i wyszły obłędne! Moje dzieci – niejadki pałaszowały, aż miło popatrzeć 😀 Po podsmażeniu piekłam 20 minut w naczyniu żaroodpornym i były soczyste. Na pewno zajrzę tu kolejny raz <3

Gosia

Dodano opinię: 24.09.2020

Witam serdecznie,

Czy mozna je zamrozic?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Tak, ale zjedz w ciągu miesiąca.

Ania

Dodano opinię: 05.10.2020

Czy takie usmażone kotlety można mrozić ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.10.2020

Tak.

Sylwia

Dodano opinię: 16.11.2020

Dziewczyny a ja mam takie pytania z innej beczki:
1. Od jakiego wieku mozna lekko dosalac dziecku dania? Moja córka ma 13 miesiecy a ja jej dalej nie dosalam potraw ale czasami az sie cos prosi aby troche doprawic. Czy w tym wieku juz mozna lekko dosalać niektóre dania?
2. czasami uzywacie w przepisach słowo „starszak”. od jakiego wieku dziecko to „starszak” wg was?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

1. Po roku już delikatnie można. Choć wiadomo- im dłużej bez, tym lepiej, bo sól jest w wielu produktach.
2. starszak to u nas zwykle dzieci 3l+

Joanna

Dodano opinię: 15.12.2020

Pyszne! Dodałam trochę czosnku, ziół prowansalskich i słodkiej papryki, sobie i mężowi dodatkowo dosoliłam. Ośmiomiesięcznej córce przygotowałam na parze.

Joanna P

Dodano opinię: 03.03.2021

Kotlety są przepyszne 🙂 chyba Sai z mężem będziemy robić dla siebie 🙂

Monika

Dodano opinię: 16.02.2022

Czy zamiast marchewki można użyć cukinii?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak, tylko dobrze odciśnij z nadmiaru wody.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek