Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 kwietnia 2014

Klopsiki z dorsza

Składniki:kawałek białej ryby (u mnie filet z dorsza)1 starta na grubych oczkach marchew1 jajkoszczypta pieprzupęczek koperku (posiekać)2-3 łyżki kaszki mannyłyżka oliwy z oliwekmąka np. żytnia (do panierowania) dodatkowo: 1 pomidorpół cebulibazylia suszonamakaron orkiszowy świderki W głębokim garnku gotujemy wodę z oliwą.Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki (albo siekamy blenderem). Mieszamy z jajkiem,...

Składniki:
kawałek białej ryby (u mnie filet z dorsza)
1 starta na grubych oczkach marchew
1 jajko
szczypta pieprzu
pęczek koperku (posiekać)
2-3 łyżki kaszki manny
łyżka oliwy z oliwek
mąka np. żytnia (do panierowania)

dodatkowo:
1 pomidor
pół cebuli
bazylia suszona
makaron orkiszowy świderki

W głębokim garnku gotujemy wodę z oliwą.
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki (albo siekamy blenderem). Mieszamy z jajkiem, startą marchewką i posiekanym koperkiem (może być też natka pietruszki). Mieszamy i posypujemy kaszką manną, dalej mieszamy aż wyjdzie zwarta masa. Jeśli jest dość „luźna” jeszcze dosypujemy kaszki. W sumie ok. 3 łyżek w zależności od tego jak duży kawał ryby posiadacie (u mnie jakieś 30gad).  Mieszamy wszystko i formujemy klopsiki o dowolnym kształcie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 20min, aż zmiękną.

Klopsiki podałam z makaronem orkiszowym i sosem pomidorowym:

sos- pomidor i cebulę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, duś pod przykryciem z odrobiną wody aż pomidor całkiem się rozpadnie, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilkę, aż nadmiar wody odparuje. Sos łyżką przecieraj przez sitko i dopraw szczyptą bazylii. Polej sosem makaron i podaj z klopsikami.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Magdalena Zajdler

Dodano opinię: 31.01.2015

Wczoraj robiłam te klopsiki i podczas gotowania wszystkie się rozwaliły. Co zrobiłam źle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2015

Mój błąd, że nie doprecyzowałam jaki duży kawałek ryby, przepraszam. To przepis z początków bloga, więc już nawet nie pamiętam ile g ryby mniej więcej. Grunt to zrobić taki rybny farsz,żeby był dośc suchy- czyli następnym razem dodaj więcej kaszki manny, musi być taki, że jak w dłoniach będziesz formować kulkę to ma się trzymać. Dla pewności możesz jeden klopsik wrzucić na wrzątek i sprawdzić- jeśli jest zwarty to taki powinien być do końca. Gotuj na małym ogniu.

Magdalena Zajdler

Dodano opinię: 01.02.2015

Właśnie w rękach się formował dobrze. Dopiero po wrzuceniu do wody i chwili gotowania się rozwaliły

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2015

Hmm, to już nie mam pomysłu:/ najlepiej jeden kontrolny wrzucić, tak mi się wydaje:)

Sylwia

Dodano opinię: 26.04.2016

Żeby klopsiki się mie rozpadły podczas gotowania trzeba dodać mąki

Monika

Dodano opinię: 01.11.2015

Klopsili przy formowaniu są zwarte, ale niestety po wrzuceniu na wrzatek wychodzi z nich zupa rybna. Bardzo prosze o dopracowani przepisu w imieniu własnym oraz innych czytlników 🙂 Pulpeciki to bardzo atrakcyjny sposób na podanie dziecku rybki. 

Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.11.2015

Macie rację, postaram się zrobić przepis od nowa i podać dokłądne porce:) To było ponad rok temu…:))

Marta

Dodano opinię: 16.03.2016

u mnie miały być klopsiki a wyszedł omlet ! ale i tak pyszny! jakby komuś wyszło, że ryba pływa w jajku mimo dodania już sporej ilości manny to polecam poprostu wlać na patelnie, fajnie się trzyma w rączce i równie dobrze smakuje 🙂

Magda

Dodano opinię: 12.12.2016

U mnie też rozpadła się ryba podczas gotowania. Wyłowiłam wszystko, dodałam jeszcze jedno jajko i 50dag ugotowanego ryźu. Podsmażyłam na patelni, a potem wstawiłam do piekarnika 180 stp. Na 17 min i wyszło pyszne 🙂

Monika

Dodano opinię: 13.03.2017

Czy mogę takie klopsiki podać 7 miesięcznemu dziecku? Jeśli nie to czy w ogóle mogę podać dorsza np. gotowanego na parze? 🙂 I który lepszy atlantycki czy bałtycki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2017

Jasne, że możesz:0

Asia

Dodano opinię: 11.04.2017

A czy moge je wrzucic na pare? Moze wtedy sie nie rozleca 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.04.2017

Jasne

Magda

Dodano opinię: 08.09.2017

Czy gotowe klopsiki można zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Nie probowałam.

Justyska

Dodano opinię: 05.12.2017

Może Po prostu panie zapomnialyscie obtoczyc te klopsiki dodatkowo w kaszy mannej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2017

NIe są obtoczone, ale jak ktoś chce można obtoczyć w mące.

Karola

Dodano opinię: 05.01.2018

A można w mące orkiszowej zamiast żytniej ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

tak

Ania

Dodano opinię: 26.01.2019

Super danie na pierwszą przygodę z rybą.Dalam troszkę więcej kaszy i dodatkowo w niej obtoczylam,żeby się trzymało.A tam wyglądało nasze danie:

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.01.2019

Cudnie!

Zuzanna

Dodano opinię: 16.08.2019

Czy jeżeli robiłam to z dorsza rozmrazanego to ugotowane już klopsiki mogę zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

nie ryzykowałabym mimo, że były obrobione termicznie.

Dorota

Dodano opinię: 10.12.2019

Dlaczego komentarze nie są dodawane?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

Komentarze są dodawane, ale robimy to osobiście, więc trochę to trwa. Pozdrawiamy!

Edyta

Dodano opinię: 12.02.2020

Wyszły rewelacyjnie, wg podanych proporcji, oczywiscie bez mąki. Pozdrawiam

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek