kawałek białej ryby (u mnie filet z dorsza)
1 starta na grubych oczkach marchew
1 jajko
szczypta pieprzu
pęczek koperku (posiekać)
2-3 łyżki kaszki manny
łyżka oliwy z oliwek
mąka np. żytnia (do panierowania)
dodatkowo:
1 pomidor
pół cebuli
bazylia suszona
makaron orkiszowy świderki
W głębokim garnku gotujemy wodę z oliwą.
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki (albo siekamy blenderem). Mieszamy z jajkiem, startą marchewką i posiekanym koperkiem (może być też natka pietruszki). Mieszamy i posypujemy kaszką manną, dalej mieszamy aż wyjdzie zwarta masa. Jeśli jest dość „luźna” jeszcze dosypujemy kaszki. W sumie ok. 3 łyżek w zależności od tego jak duży kawał ryby posiadacie (u mnie jakieś 30gad). Mieszamy wszystko i formujemy klopsiki o dowolnym kształcie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 20min, aż zmiękną.
Klopsiki podałam z makaronem orkiszowym i sosem pomidorowym:
sos- pomidor i cebulę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, duś pod przykryciem z odrobiną wody aż pomidor całkiem się rozpadnie, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilkę, aż nadmiar wody odparuje. Sos łyżką przecieraj przez sitko i dopraw szczyptą bazylii. Polej sosem makaron i podaj z klopsikami.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Magdalena Zajdler
Dodano opinię: 31.01.2015
Wczoraj robiłam te klopsiki i podczas gotowania wszystkie się rozwaliły. Co zrobiłam źle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.01.2015
Mój błąd, że nie doprecyzowałam jaki duży kawałek ryby, przepraszam. To przepis z początków bloga, więc już nawet nie pamiętam ile g ryby mniej więcej. Grunt to zrobić taki rybny farsz,żeby był dośc suchy- czyli następnym razem dodaj więcej kaszki manny, musi być taki, że jak w dłoniach będziesz formować kulkę to ma się trzymać. Dla pewności możesz jeden klopsik wrzucić na wrzątek i sprawdzić- jeśli jest zwarty to taki powinien być do końca. Gotuj na małym ogniu.
Magdalena Zajdler
Dodano opinię: 01.02.2015
Właśnie w rękach się formował dobrze. Dopiero po wrzuceniu do wody i chwili gotowania się rozwaliły
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2015
Hmm, to już nie mam pomysłu:/ najlepiej jeden kontrolny wrzucić, tak mi się wydaje:)
Sylwia
Dodano opinię: 26.04.2016
Żeby klopsiki się mie rozpadły podczas gotowania trzeba dodać mąki
Monika
Dodano opinię: 01.11.2015
Klopsili przy formowaniu są zwarte, ale niestety po wrzuceniu na wrzatek wychodzi z nich zupa rybna. Bardzo prosze o dopracowani przepisu w imieniu własnym oraz innych czytlników 🙂 Pulpeciki to bardzo atrakcyjny sposób na podanie dziecku rybki.
Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.11.2015
Macie rację, postaram się zrobić przepis od nowa i podać dokłądne porce:) To było ponad rok temu…:))
Marta
Dodano opinię: 16.03.2016
u mnie miały być klopsiki a wyszedł omlet ! ale i tak pyszny! jakby komuś wyszło, że ryba pływa w jajku mimo dodania już sporej ilości manny to polecam poprostu wlać na patelnie, fajnie się trzyma w rączce i równie dobrze smakuje 🙂
Magda
Dodano opinię: 12.12.2016
U mnie też rozpadła się ryba podczas gotowania. Wyłowiłam wszystko, dodałam jeszcze jedno jajko i 50dag ugotowanego ryźu. Podsmażyłam na patelni, a potem wstawiłam do piekarnika 180 stp. Na 17 min i wyszło pyszne 🙂
Monika
Dodano opinię: 13.03.2017
Czy mogę takie klopsiki podać 7 miesięcznemu dziecku? Jeśli nie to czy w ogóle mogę podać dorsza np. gotowanego na parze? 🙂 I który lepszy atlantycki czy bałtycki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2017
Jasne, że możesz:0
Asia
Dodano opinię: 11.04.2017
A czy moge je wrzucic na pare? Moze wtedy sie nie rozleca
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2017
Jasne
Magda
Dodano opinię: 08.09.2017
Czy gotowe klopsiki można zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Nie probowałam.
Justyska
Dodano opinię: 05.12.2017
Może Po prostu panie zapomnialyscie obtoczyc te klopsiki dodatkowo w kaszy mannej.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2017
NIe są obtoczone, ale jak ktoś chce można obtoczyć w mące.
Karola
Dodano opinię: 05.01.2018
A można w mące orkiszowej zamiast żytniej ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
tak
Ania
Dodano opinię: 26.01.2019
Super danie na pierwszą przygodę z rybą.Dalam troszkę więcej kaszy i dodatkowo w niej obtoczylam,żeby się trzymało.A tam wyglądało nasze danie:
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.01.2019
Cudnie!
Zuzanna
Dodano opinię: 16.08.2019
Czy jeżeli robiłam to z dorsza rozmrazanego to ugotowane już klopsiki mogę zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
nie ryzykowałabym mimo, że były obrobione termicznie.
Dorota
Dodano opinię: 10.12.2019
Dlaczego komentarze nie są dodawane?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
Komentarze są dodawane, ale robimy to osobiście, więc trochę to trwa. Pozdrawiamy!
Edyta
Dodano opinię: 12.02.2020
Wyszły rewelacyjnie, wg podanych proporcji, oczywiscie bez mąki. Pozdrawiam