Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 maja 2014

„Jaglany pasztet bez pieczenia”

  1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 1/4 szklanki wody; 1 łyżka ziaren amarantusa (niekoniecznie, jeśli ktoś nie ma, aczkolwiek zachęcam)); 1/2 cebuli; 1/4 dużej papryki; koperek, natka pietruszki (sporo użyłam, bo to samo zdrowie:)); jajko(można 2); oliwa z oliwek. Jajko ugotować na twardo. Kaszę i amarantus ugotować do miękkości w wodzie. Cebulkę i paprykę, drobniutko...

 

1/2 szklanki kaszy jaglanej;
1 1/4 szklanki wody;
1 łyżka ziaren amarantusa (niekoniecznie, jeśli ktoś nie ma, aczkolwiek zachęcam));
1/2 cebuli;
1/4 dużej papryki;
koperek, natka pietruszki (sporo użyłam, bo to samo zdrowie:));
jajko(można 2);
oliwa z oliwek.

Jajko ugotować na twardo.
Kaszę i amarantus ugotować do miękkości w wodzie. Cebulkę i paprykę, drobniutko pokrojone, zeszklić lekko na patelni. Pod koniec gotowania dodać je do kaszy – gotować razem do wchłonięcia wody. Powinniśmy osiągnąć gęstą konsystencję,ale nie sypką kaszę. Przełożyć do miski. Drobno porwany koper i pietruszkę wsypać do jaglanej masy-wymieszać. Pojemnik/blachę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Jajko przekroić na ćwiartki. Wyłożyć połowę masy. Na nią, wzdłuż, poukładać ćwiartki jajka i przykryć pozostałą porcją masy. Uderzyć pojemnikiem lub blaszką o blat, tak, by masa się zbiła. Zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Ułożyłam w pojemniku część Antka, a pozostałą część pojemnika wypełniłam masą rodziców, oznaczając markerem granice.

 

 

inspiracja Jadłonomia.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (22)

Anna Matuszczak

Dodano opinię: 03.04.2015

Super pomysł! A jak bym miała ochotę to upiec, żeby było na ciepło bardziej aromatyczne, to po prostu wsadzić do piekarnika czy coś trzeba zmienić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2015

Wstaw na chwilę do piekarnika na niską temperaturę tak, by tylko go ocieplić.

kobra

Dodano opinię: 25.10.2015

młode nie może czosnku? 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Może.

Kasia

Dodano opinię: 08.12.2015

A z płatków jaglanych się uda?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.12.2015

Myślę, że się uda, ale będzie miało skrajnie inny smak. Generalnie polecamy kaszę, bo jednak wszystko pochodne jest przetworzone. 

Ala

Dodano opinię: 10.02.2016

Czy jajko można zastąpić mielonym siemieniem lnianym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Tak:)

Diana

Dodano opinię: 24.06.2016

w jakim wieku podawalyscie taki pasztet dzieciom?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.06.2016

Koło 7,8 miesiąca. 

Dorota

Dodano opinię: 01.07.2016

Można w 7 miesiącu dać smażone?? i cebulę też?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.07.2016

Raczej unikamy w tym wieku smażonego, ale odrobina cebuli smażonej jako składnik potrawy nie powinna szkodzić.

Joanna

Dodano opinię: 30.03.2017

Zrobiłam werscje z ugotowanym i posiekanym mięsem z indyka, troszkę suche wyszło, ale pyszne 🙂

Aneta Gołdys

Dodano opinię: 07.04.2018

Ja zrobiłam z marchewka, pietruszka, koperkiem,amarantusem i szynka z indyka i czosnkiem. Po ugotowaniu kaszy i warzyw, dodałam resztę, zblendowalam i wyszła pasta-pasztet?jak dla mnie i córeczki super pomysł na kanapki?

Izabela

Dodano opinię: 25.08.2018

Można dać amarantusa ekspandowanego? Czy to zrobi jakaś różnice?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.08.2018

Można ale nie gotuj go.

Angelika

Dodano opinię: 10.01.2019

od którego mc można podawać ten pasztet?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.01.2019

Od 7

Ewela

Dodano opinię: 11.04.2020

Pasztet świetny. Ale wyszło mi za mało masy..nie starczyło mi na ułożenie u góry. Jutro się okaże czy wyszedł ?

Ewela

Dodano opinię: 11.04.2020

Pasztet świetny. Ale wyszło mi za mało masy..nie starczyło mi na ułożenie u góry. Jutro się okaże czy wyszedł ?

Patrycja

Dodano opinię: 14.04.2022

zamiast papryki można dać marchewkę ? Na jaką formę wychodzi taki pasztet ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

Pewnie, możesz dodać ulubione dodatki. Pasztet robiłam w takiej jednorazowej małej keksówce

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek