Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 kwietnia 2020

Gulasz drobiowy z warzywami

Ten gulasz drobiowy robię zawsze, gdy się spieszę, a mamy ochotę na mięso. Niemal samorobiące się, a czas przygotowania, to czas gotowania się ziemniaków.  Składniki: 400 g mięsa z indyka (mięso z uda, oddzielone od kości) 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)...

Ten gulasz drobiowy robię zawsze, gdy się spieszę, a mamy ochotę na mięso. Niemal samorobiące się, a czas przygotowania, to czas gotowania się ziemniaków. 

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka (mięso z uda, oddzielone od kości)
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, polaną olejem i przełóż na nią mięso. Posyp je papryką w proszku i pieprzem. Smaż chwilę, by zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w wieksze kawalki, np. w piórka, marchewkę w plasterki, a paprykę w drobne paski. Dodaj do zrumienionego mięsa marchewkę i cebulę, i obsmażaj nadal przez około 5 minut, mieszając. Zalej wszystko wodą, dodaj lubczyk, przykryj pokrywką i duś około 20 minut. Odkryj gulasz i dodaj paprykę, oraz czosnek wycisnięty przez praskę. Duś dalej pod przykryciem kolejne 15 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody. Przed podaniem posyp koperkiem i szczypiorkiem.

Możesz gulasz zabielić śmietaną lub jogurtem. Do 1 łyżki śmietany/jogurtu dodaj 2 łyżki gorącego sosu gulaszowego, zamieszaj i wlej zawartość do gulaszu, mieszając.

IMG_1126

IMG_1122



Zobacz książkę kucharską dla dzieci

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (28)

Agnieszka 4*a

Dodano opinię: 28.10.2016

chcę wypróbować ten przepis, ale u nas cebula, papryka i szczypior odpadają (od razu mówię żepor tez) – nie może być nic wzdymającego, jakieś pomysły czym je zastąpić …

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2016

Daj więcej czosnku, koperek, odrobinę korzenia pietruszki. A pod koniec, zamiast papryki, pokrój w kostkę pół łodygi selera.

antaaa

Dodano opinię: 29.10.2016

Witam, jaką ilością wody zalać gulasz?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2016

1 szklanka.

Anna

Dodano opinię: 15.11.2016

A z czym podać taki gulasz? Ziemniaki pasują?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

Ziemniaki tak, ale nam najbardziej smakuje z różnymi kaszami.

Anna

Dodano opinię: 28.11.2016

Zrobiony, REWELACJA!!! 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 03.12.2016

Często robię. Bardzo lubimy. Fajny przepis.

Ilona

Dodano opinię: 08.12.2016

Powiem krótko, pycha 🙂
Jedliśmy wszyscy ja, mąż, 2.5 letnia córka, ktorej rzadko co smakuje i 9 miesięczny synek 🙂 Podałam z kaszą gryczaną.
Pozdrawiam 🙂

AleGrodzka

Dodano opinię: 09.12.2016

Przepis rewelacja! Młody (12 miesięcy) zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Tylko spanikowałam w papryką – pokroiłam ją w 2 cm paseczki, ale wybrałam mu ją z talerza i zdjęłam skórkę. Wasze Dzieciaki radziły sobie ze skórką papryki? Pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Nie przeszkadzala im.

Malgosia

Dodano opinię: 26.01.2017

Witajcie. Skad bieryecie mieso na posilki dla dzieci. Zwlaszcza tych bardzo malych? Strach podawac im sklepowe. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2017

Ze sprawdzonych sklepow mięsnych.

Martyna

Dodano opinię: 11.02.2017

Witam. Co dodac do mięsa zamiast lubczyku, jak się go w danej chwili nie ma w domu, a chcę się zrobic ten gulasz?? Można pominąc? A ta poza tym, to uwielbiam wasz blog, ja i synek cały czas korzystamy z waszych przepisów, budyń jaglany to nasz numer jeden i pewniak, że cały będzie zjedzony:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2017

Można pominąć. Dziękujemy za miłe słowa.

Wika

Dodano opinię: 08.06.2017

Dziewczyny jak to jest z tym smazeniem potraw dla Maluchow ? Macie sporo przepisow w ktorych sie cos podsmaza, i to dla dzieci np. 9m+ . 

Z drugiej strony pediatra dzis na wizycie , zalecila nie smazyc nic synkowi (11 i pol msc) .

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.06.2017

To nie jest smażenie na głębokim oleju, dania nie ociekają tłuszczem. Mamy na myśli takie smażenie jak np. w gulaszu – podsmażasz skłądniki delikatnie, a potem zawlewasz i dusisz:) Od czasu do czasu, nie co dziennie myślimy że można.

Kinga

Dodano opinię: 04.10.2017

Pychotka:-) Mały spi, a ja sie zajadam:-) Tylko sobie oczywiscie troszke dosolilam;-) I ja jem nawet bez zadnych dodatkow (kasz itp.) i tez jest super danie:-) Mam nadzieje, ze synkowi tez bedzie smakowac:-)

Natalia

Dodano opinię: 01.03.2018

witam, czy polędwiczka wieprzowa nadawała by się na ten gulasz??? dziecko 1,8 m.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2018

Tak

Małgorzata

Dodano opinię: 28.01.2019

Wursm. Danie od 8 miesięcy ale w jaki sposób maluch ma jeść gulasz? Zupę ok pije ale gulasz? A kiedy najlepiej wprowadzić naukę sztuccami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

W wieku 8 m może już się uczyć. Nabijaj mu na widelec i dawaj go do ręki, a ono samo będzie trafiało nim do buzi.

Aleksandra

Dodano opinię: 01.05.2021

Takie niepozorne danie, a jest przepyszne. Z kaszą to hit. Dzięki dziewczyny a przepisy dla całej rodziny. 11 latek i 2 latka zajadały że smakiem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Bardzo nam miło

AnnaH

Dodano opinię: 06.06.2021

Super przepis ❤ mój 1.5 roczny synek zajadal aż uszy się trzęsły. Ja również (nie cierpię papryki) zjadłam że smakiem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Cieszymy się bardzo

Ola

Dodano opinię: 19.12.2021

Czy mogę dodać pieczarki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek