Gofry to super danie:) Na śniadanko, podwieczorek, kolację… Z owocami, zbożami, warzywami… Co tam zechcemy. My uwielbiamy, a Wy?
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
1 jajko
25 g masła
1 banan
1 laska wanilii
Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło i ostudź, ubij pianę z białka oraz rozgnieć widelcem banana. Dodaj do kaszy żółtko, banana, mąkę, ostudzone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii i pianę z białek. Wymieszaj wszystko delikatnie.
Nakładaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz około 7 minut (zależy od zaleceń producenta gofrownicy).
Pamiętaj, by gofrownica była dobrze rozgrzana i by nie otwierać jej do momentu, gdy gofry będą gotowe.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (110)
Ewa
Dodano opinię: 18.01.2017
W sobotę były u nas na kolacje tradycyjne gofry i Marysia się zajadala. Jeszcze w niedzielę dorwali z Tatą resztki ; ) Dzisiaj spróbujemy tych 🙂
Kasia
Dodano opinię: 18.01.2017
Czym mozna zastapić banana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Pominąć.
Lilka
Dodano opinię: 19.01.2017
Gofry wychodzą bardzo dobre. Robiłam ostatnio z różnych przepisów, te są najsmaczniejsze. Dodałam tylko proszku do pieczenia, dzięki temu rosną duże 😉 Następnym razem popróbuję z sodą. Dzięki za przepis! Pozdr Lilka
Agnieszka
Dodano opinię: 19.01.2017
A czym mogę zastąpić jajko? 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Może dodatkowym bananem, lub sieieniem lnianym.
nina
Dodano opinię: 20.01.2017
Witam,
Jak ominąć nabiał w podanym przepisie? Zamiast mleka można dać np mleko midałowe ale zamiast masła? Roślinne może być czy nie wskazane?… Córka ma prawie 8 miesięcy i najprawdopodobniej alergię na białko mleka krowiego:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.01.2017
Mlekiem roślinnym, a masło zastąp olejem.
Magger
Dodano opinię: 20.01.2017
Kaszka manna błyskawiczna? A mleko zimne czy ciepłe? Dziękuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.01.2017
Zimne.
Susanna szyje
Dodano opinię: 21.01.2017
Właśnie skończyłam piec gofry i musze powiedzieć, że wyszły bardzo dobre. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Lekko słodkie. Jeślo chodzi o pszystośc to dodałam dwa jajka zamiast jednego i uważam, że nie trzeba sypać sody ani proszku do pieczenia – urosły pięknie 🙂 Dzięki za ten przepis 🙂
dagmara
Dodano opinię: 23.01.2017
Kocham Was za te przepisy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2017
🙂 Dziękujemy:)
Lila&Dala
Dodano opinię: 03.05.2020
My właśnie po gofrowym śniadaniu. Super przepis. Gofry chrupkie, a przy okazji mięciutkie. Fajny posmak banana. Ja użyłam mleka kokosowego, bo krowiego jeszcze nie wprowadzałam i pominęłam laskę wanilii, bo w domu brak. Wsunęliśmy całą trójką z owocami, polecam!
Justyna
Dodano opinię: 23.01.2017
Gofry wyszly bardzo smaczne. Fajny i szybki przepis. Zagoszcze tu na dłużej.
Miska
Dodano opinię: 07.02.2017
gofry pyszne, napewno na stałe zagoszczą w naszym menu. Czy gotowe można zamrozić ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.02.2017
Tak.
Iwona
Dodano opinię: 15.03.2017
a czy można dać coś zamiast białka lub je pominąć ???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Możesz ubić wode po ciecierzycy z puszki. Innej opcji nie ma. Ubite białko nadaje odpowiedniej puszystości.
Kasia
Dodano opinię: 15.03.2017
Świetny przepis! Dzięki Dziewczyny!
Iwona
Dodano opinię: 16.03.2017
czy białko można czymś zastąpić lub w ogóle pominąć
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2017
Próbuj.
Mag
Dodano opinię: 27.03.2017
Robicie na mleku roślinnym czy krowim? Na domowym kokosowym wyjdą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2017
Robimy na krowim. Na domowym koko też wyjdą.
Marzena
Dodano opinię: 16.05.2017
Pyszne wyszły 🙂 dziękuję :*
Anita
Dodano opinię: 07.06.2017
Pyszne. Od dziś robię tylko takie. Mniam
Ewa
Dodano opinię: 19.06.2017
Kaszka manna zwykła czy błyskawiczna? mam w domu tylko błysk i nie wiem czy lecieć do sklepu 🙂
Ania :-)
Dodano opinię: 06.07.2017
A czym można zastąpić llaskę wanilii jak nie mam? I czy gofrownicę trzeba smarowac olejem wczesniej?☺
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.07.2017
Możesz pominąć. Gofrownicy nie musisz smarować, jeśli jej producent o tym nie wspomina.
Marta
Dodano opinię: 09.08.2017
Witam,
Z mlekiem krowim lekarz kazał sie wstrzymać conajmniej do 12 m-ca, moj synek skończył własnie 8 m-cy, mam pytanie w większości przepisów na placuszki jest mleko, czym mozna je zastapić żeby dania wyszły równie pyszne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.08.2017
Mlekiem roślinnym.
Marta
Dodano opinię: 11.08.2017
Witam!
Według lekarza mleko krowie powinno się podawać najwcześniej po roku życia. Chcą zrobić gofry czy inne placuszki czym można je zastapić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2017
Możesz mlekiem roslinnym. Mleko jako skladnik potrawy możesz podac wcześniej.
Justyna
Dodano opinię: 13.08.2017
Witam,
czy można wiedzieć jakiej gofrownicy używacie? Wasze przepisy skłoniły mnie do zakupu 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.08.2017
Dezal
Emilia
Dodano opinię: 03.12.2017
Czy można prosić o model?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Ja uzywam dezal.
Julia
Dodano opinię: 15.09.2017
Jeśli nie mam godrownicy tylko silikonowa foremkę na gofry to jak mam piec w piecu? Ile stopni i jak długo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
Nigdy tak nie robiłam.
Kasia
Dodano opinię: 20.09.2017
Witam!
Mam pytanie: ile dać oleju zamiast masła?
Super blog, dzięki któremu w końcu zaczęłam gotować inne rzeczy niż dotychczas:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Około 2 łyżek.
Emilia
Dodano opinię: 08.10.2017
Gofry rewelacja!!! Rodzice i Synek – wszyscy zajadaliśmy się:) my z bitą śmietaną, cukrem pudrem i świeżym ananasem oraz konfiturą truskawkową, a synek z jogurtem naturalnym z janginizowanymi truskawkami i świeżym ananasem!
Jolanta
Dodano opinię: 11.01.2018
Czy zamiast masła można dodać oleju kokosowego i w jakiej ilości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
tak, w tej samej ilości. Ale ogólnie lepiej nie używać zbyt często oleju koko.
Judyta
Dodano opinię: 02.06.2018
Dlaczego nie używać zbyt często? 🙂
Julia
Dodano opinię: 23.10.2018
Bo to nie jest zdrowy tluszcz do spozycia, zawiera duzo nasyconych kwasow tluszczowych. Do smazenia super, ale jedzenia w wiekszych ilosciach raczej nie.
Jolanta
Dodano opinię: 11.01.2018
Ok, dziękuję 🙂
Marta
Dodano opinię: 16.01.2018
Dzisiejsze gofry były pyszne. Młody zadowolony rodzice też. Tylko się zastanawiam czy to manna powinna tak chrupac? Czuć było ja podczas jedzenia. Ale mimo wszystko pychotka!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2018
Może za krótko się kasza moczyła.
Karolina
Dodano opinię: 04.02.2018
Dziekuje bardzo za super przepis ☺
Czy ciasto mozna (przez 24h) przechowac w lodowce czy lepiej od razu zuzyc calosc a przechowac gofry?
Dziekuje.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2018
Nie, lepiej od razu je zużyć.
Agnieszka
Dodano opinię: 28.03.2018
Czy mleko można zastąpić mlekiem sojowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tak
Asia
Dodano opinię: 25.05.2018
Rewelacja! Razem z synkiem zjedliśmy prawie wszystkie, ledwo co się opamiętałam, żeby Tacie zostawić ?
Timona
Dodano opinię: 15.06.2018
Bardzo szybkie i dobre 🙂 Zamiast banana dodałam jabłko i syrop daktylowy i tez wyszly dobre 🙂
Gabby
Dodano opinię: 20.06.2018
Super przepis!!! robilam w gofrownicy do Belgian waffles, czyli takich grubszych gofrow i wyszly mega chrupiace z zewnatrz a w srodku super wilgotne 🙂 zdecydowanie beda u nas goscic na stałe!
Emilia
Dodano opinię: 15.09.2018
No ładnie a mnie coś nie wyszło. Całe masło wpłynęło z gofrownicy i narobiło bałaganu. Dlaczego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Jaką masz gofrownicę? Jaka moc? czy była na pewno dobrze rozgrzana?
Ktoś
Dodano opinię: 21.10.2018
Można usmażyć z ciasta naleśniki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
hm, nie próbowałyśmy:)
Katarzyna
Dodano opinię: 25.01.2019
Gofry pycha.Dziękuję serdecznie za przepis, dzięki Wam mam radość z gotowania dla córeczki. Jesteście wspaniałe. Korzystam z tego bloga i oczywiście z dwóch książek. Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.01.2019
Bardzo nam miło?Dziekujemy!
Monii
Dodano opinię: 14.02.2019
A jak podgrzać je na drugi dzień ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Na chwilę do gofrownicy
Nexan
Dodano opinię: 12.05.2019
Ja wrzucam do tostera 🙂
Natalia
Dodano opinię: 16.02.2019
Wyszły przepyszne!! Idealnie słodkie, chrupiące. Na stałe zagoszczą na śniadaniowym stole!
Dziękuję za przepis!
Izabela
Dodano opinię: 09.03.2019
Gofry świetne ! O wiele lepsze od tych tradycyjnych! Nasz bezzębny maluszek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Chrupiące z zewnątrz a w środku wilgotne ale to chyba sprawka banana ? Będą gościć u nas częściej !
Anka
Dodano opinię: 28.04.2019
Czy kasza ma byc błyskawiczna czy zwykła?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Błyskawiczna
Marta
Dodano opinię: 29.04.2019
U nas pieczone w piekarniku w formie do gofrów tupperware również wyszły super 😉
Agata
Dodano opinię: 13.05.2019
O jak fajnie! A w ilu stopniach pani piekła? Na termoobiegu? Bo mam problem ze znalezieniem idealnej temperatury dla tej foremki 🙂
Beata
Dodano opinię: 22.05.2019
W jaki sposób przechowac gofry do następnego dnia aby zachowały świeżość
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.05.2019
Gofry nigdy nie będą super następnego dnia.
Ola
Dodano opinię: 12.07.2019
A moje wyszły jakieś twarde i mam wrażenie że ciężkie, może za dużo kaszy manny? ?♀️
Ania
Dodano opinię: 26.07.2019
Najlepsze gofry na świecie! Nie lubię bananów, więc pominęłam ten składnik – i wyszły genialne. Przetestowałam też z dosypaniem kokosu – to dopiero hit! Polecam gorąco z kokosem, są wtedy tak cudownie wykwintne 🙂
Kamila
Dodano opinię: 16.08.2019
Pierwsza proba i od razu strzal w 10. Moj syn (i nie tylko) uwielbia dania z Waszych przepisow!
Dzieki!
Kamila
Dodano opinię: 16.08.2019
A oto fota!
Aga
Dodano opinię: 10.11.2019
Pycha! Nic dodać nic ująć:)
Aleksandra
Dodano opinię: 27.11.2019
Dzień dobry 🙂 czy wiedzą Panie może, czy mąka jaglana lub kokosowa też nada się do tego przepisu ? 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie inspiracje.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
Nada się
Alicja
Dodano opinię: 27.12.2019
Czy może być kasza kukurydziana zwykła lub zwykła zmielona w młynku? Będę robiła bez banana…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
próbuj
Justyna
Dodano opinię: 29.12.2019
Pycha:) wyszły za pierwszym razem.
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 23.01.2020
Witam. Specjalnie kupilam gofrownice by moc robic gofry z Waszych przepisow 🙂 postawilam na dużą moc 1200 W (Byla w Lidlu ich marki) nie wiem jak dlugo posluży (tania) ale jest i dziala jak należy. Pierwszy przepis wybralam wlasnie ten. Raz z bananem a raz ze startym jablkiem
… Pyszne . Ja pieke 8 minut (gofry w ksztalcie polaczonych serc) niestety nie zdazylam zrobic zdjęc … Bo za szybko zjedlismy. Córci kroje serduszko w paski. Cale serduszko nie chce jesc a w paski chetnie …:) Dziekuje . Wkrotce kolejne przepisy. Czaje sie na te z ziemniakow 🙂
Ola
Dodano opinię: 26.01.2020
Czy ktoś orientuje się ile kalorii ma taki goferek? 🙂
Basia
Dodano opinię: 23.02.2020
Witam, czy gofry wyjdą jak zaleje kasze mlekiem na noc? Chciałam robić takie gofry rano, i zalałam już kasze, włożyłam do lodówki i tak zgestaniało, że nie wiem czy coś z tego będzie.. 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.02.2020
ciężko nam powiedzieć, nie widząc gęstości
Magda
Dodano opinię: 02.04.2020
Jakie pyszne !!!! Szaleństwo 🙂
Diana
Dodano opinię: 04.04.2020
To jest seryjnie najlepszy przepis na gofry EVER! 😉
Marta
Dodano opinię: 27.04.2020
Witam,
Mam pytanie czym mozna zastępować banany w Waszych przepisach na gofry, placki lub muffiny? Myślałam np o daktylach jak chodzi o słodycz, ale pozostaje kwestia „płynu” czy jajko lub aquafaba moze załatwić sprawę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tu mamy ściągę: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/
Aleksandra
Dodano opinię: 29.05.2020
Witam, a czy mozna uzyc mleka koziego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
nie jest polecane dla małych dzieci.
Kamila
Dodano opinię: 31.05.2020
U nas gofry z kaszką jaglaną pół na pół z manną. Pychaaaaa ?
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 07.07.2020
Czesto je robimy. U nas z jablkiem i cynamonem zamiast banana i wanilii. Sa bardzo smaczne. Tresciwe i chrupiace. Zazwyczaj je podaje z jogurtem naturalnym, smoothie lub shake domowej roboty oczywiscie 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Brzmi pysznie
kasia
Dodano opinię: 16.10.2020
A na polecam je też w lekko zmodyfikowane wersji wegan dla małych alergików 🙂 mleko krowie zastąpiłam owsianym, masło zdrowym olejem roślinnym, a jajo łyżeczką proszku do pieczenia. Dorzuciłam też łyżkę maku do ciasta, bo jesteśmy na etapie fascynacji kaczką dziwaczką 🙂 mniam! mega chrupiące, gofrownica dezal 5min15sek
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Super.
Natalia
Dodano opinię: 02.02.2021
Czy kasza zalana wodą też da radę? placuszki wychodziły ale gofrów jeszcze nie robiliśmy 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Pewnie.
Kasia
Dodano opinię: 09.04.2021
Pyszne, smakują podobnie jak pancake z ksiazki alaantkowe blw ???
Alicja
Dodano opinię: 02.08.2021
Bardzo pyszne goferki. Polecam.
M
Dodano opinię: 28.09.2021
Kasza manna ma być tylko zalana mlekiem, nie gotować jej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
M
Dodano opinię: 30.09.2021
Kasza manna ma być tylko zalana mlekiem, bez gotowania?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
M
Dodano opinię: 01.10.2021
Kasza manna zalana tylko mlekiem, bez gotowania ma być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
Marta
Dodano opinię: 19.12.2021
Polecamy przepis😊
Bardzo dobre, chrupiące z wierchu i wilgotne w środku, uwielbiamy je wszyscy.dzieki🤗
Sylwia
Dodano opinię: 16.01.2022
Super przepis robimy je od dwóch lat. Zawsze wychodzą 😉 i dzieci je bardzo lubią