Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 listopada 2014

Dyniowe chrupiące bułeczki

Składniki (na 10 bułek):1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;1 szklanki mąki pszennej;1 szklanka puree z dyni (chłodne, odciśnięte z nadmiaru wody); 1 paczka suchych drożdży/ 1/4 kostki drożdży babuni (kostka ma 10dag);3/4 szklanki mleka (letniego);0,5 łyżeczki soli;0,5 łyżeczki cukru;0,5 łyżeczki cynamonu; 2 żółtka i 1 białko.łyżeczka płatków owsianych lub/i;łyżeczka pestek dyni lub/i;łyżeczka maku. Jeśli używacie drożdży w...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/11/dyniowe-chrupiace-bueczki.html




Składniki (na 10 bułek):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
1 szklanki mąki pszennej;
1 szklanka puree z dyni (chłodne, odciśnięte z nadmiaru wody); 

1 paczka suchych drożdży/ 1/4 kostki drożdży babuni (kostka ma 10dag);
3/4 szklanki mleka (letniego);
0,5 łyżeczki soli;

0,5 łyżeczki cukru;

0,5 łyżeczki cynamonu;
2 żółtka i 1 białko.
łyżeczka płatków owsianych lub/i;

łyżeczka pestek dyni lub/i;
łyżeczka maku.

Jeśli używacie drożdży w kostce zróbcie najpierw rozczyn (pokruszyć drożdże, posypać cukrem z przepisu, wlać 3 łyżki mleka, łyżkę mąki, poczekać aż trochę urośnie).

Ja użyłam suchych drożdży, bo łatwiej 😛

W misce mieszamy drożdże, mąkę, cukier, sól, cynamon. Dokładnie mieszamy suche składniki, zrobimy małe zagłębienie po środku i wlewamy mleko, żółtka oraz puree. Mieszamy wszystko drewnianą łychą:) aż ciasto będzie elastyczne, zwarte i w miarę gładkie (jednolite). Odstawiamy w ciepłe miejsce np. koło grzejnika, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Ja dziś czekałam ok.35min. W tym czasie bawimy się z dzieckiem, a nie zerkamy na fejsa:) 

Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy mąką i stołową łyżką oddzielamy części. Formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm (bułki urosną).
(Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i lekko przetarłam (papier) olejem. 
Białko bełtamy i palcem lub pędzelkiem smarujemy bułki, a następnie posypujemy płatkami i pestkami. 
Wstawiamy do nagrzanego na 200’C piekarnika i pieczemy 15-20min.
Wyjmujemy, czekamy sekundę i już nie jesteśmy w stanie się oprzeć by nie spróbować świeżutkiej, pachnącej buły!:) Smacznego:)

Oryginalny przepis pochodzi z zeszytu teściowej Gosi <pozdrawiam Małgosiu>, dziękuję za pyszną inspirację:)

Ciepła buła z masłem, to jest to!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (34)

Lena

Dodano opinię: 07.11.2014

Jak pysznie wypieczone:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2014

Dziękuję:)

Ila Gryla

Dodano opinię: 07.11.2014

A można nie dodawać puree z dyni? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2014

To są bułki dyniowe, więc jak sama nazwa wskazuje pure jest konieczne. NIe wiem czy wyjdą bez.

Marushka82

Dodano opinię: 07.11.2014

Ciekawa jestem czy wyjda z puree z dyni pizmowej (butternut squash). Jesli nie znajde malego kawalka zwyklej dyni (czasem o nie trudno) zrobie z pizmowa i dam znac czy wyszly 😀

Marushka82

Dodano opinię: 09.11.2014

Zrobilam dzis rano z mlekiem roslinnym i dynia pizmowa, wyszly pyszne, juz wszystkie zjedzone!

Marushka82

Dodano opinię: 07.11.2014

Wygladaja super! Nie trzeba ich wyrabiac?
Sprobuje zrobic je jutro na sniadanie 🙂 Myslicie ze wyjda z mlekiem roslinnym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2014

Jak w przepisie, dokładnie wymieszać, odstawić aż ciasto urośnie, a potem już tylko nabierać i lekko uformować bułki i piec:)

Biedronka

Dodano opinię: 07.11.2014

Co z zoltkami z listy składników?��

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2014

Jemy na surowo:) A poważnie, w przepisie jest napisane :” Dokładnie mieszamy suche składniki, zrobimy małe zagłębienie po środku i wlewamy mleko, żółtka oraz puree.”

RedHead

Dodano opinię: 07.11.2014

O jak zajada! Nie dziwi mnie to, bo pysznie wyglądają 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 15.11.2014

Czy myślicie, że można je zamrozić? Czy raczej będą niedobre?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.11.2014

Szczerze, to nie wiem, tak szybko zniknęły że nie było czasu się zastanowić:) Nie mam doświadczenia z mrożeniem pieczywa, ale może spróbuj z jedną sztuką i zobacz co z tego wyjdzie:)

Anonymous

Dodano opinię: 16.11.2014

Tak zrobię 🙂 dzięki !

Anonymous

Dodano opinię: 23.11.2014

Witam
a jak zrobić puree ? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.11.2014

Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, podlej lekko wodą, przykryj, gotuj aż zacznie się rozpadać. JAk będzie miękka, poduś widelcem na papkę, odsącz z nadmiaru wody i już:)

Ewelka

Dodano opinię: 14.10.2015

Dziecku ciepłą bułę? Jak byłam mała, to nie pozwolili mi ciepłych bułek z pieca, czy chleba, bo boli brzuch 😛

Kamila

Dodano opinię: 04.10.2016

Mam pytanie czy te bułeczki to sa te same co w Waszej książce? Bo tak samo sie nazywają, ale składniki troszkę sie różnią, zauważyłam, ze niektóre przepisy na blogu nie pokrywaja sie dokładnie z książką?

pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

W książce jest kilka blogowych przepisów lekko zmodyfikowanych, co nie oznacza, że gorszych:) Po prostu są inne.

Oliwka

Dodano opinię: 19.10.2016

Oj, zapomniałam dodac mleka, a takie piekne ciasto mi wyszło! No nic, zobaczę, czy udadzą się bez 😉

Oliwka

Dodano opinię: 19.10.2016

Aaaa wyszły! Nie zapomniałam tylko o tym mleku do drożdży 😉 No i są w pięknym dyniowym kolorze!

Kasia

Dodano opinię: 12.08.2018

słusznie, że nie pozwalali jeść ciepłego pieczywa!

Elżbieta

Dodano opinię: 05.11.2018

Czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Z termoobiegiem

Klaudia

Dodano opinię: 16.01.2019

Jeśli dziecko nie może jeść jajek, to można zrobić bez żółtka? lub czym je zastąpić ? I czym posmarować bułki zamiast białka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

obawiam się, że w tym przepisie nie da się zastąpić jajka.

Gosia

Dodano opinię: 15.04.2020

Czy make pelnoziarnista mogę zamienić na orkiszowa ? Lub dać tylko sama pszenna ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Tak, po prostu mąka pełnoziarnista ma więcej właściwości odżywczych.

Renata

Dodano opinię: 10.06.2020

Czy tylko ja musiałam dodać dużo więcej mąki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Może puree z dyni było zbyt wilgotne.

Ola

Dodano opinię: 07.11.2020

Tak, to ciasto wychodzi turbo mokre. Ja nie mogłam nic z tego uformować, bo kleiło się do rąk. Proporcje są lekko niedopracowane.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.11.2020

Dużo zależy od puree, trzeba je bardzo dobrze odcisnąć.

Kasia

Dodano opinię: 27.10.2020

Czy mogę je przygotować dzień wcześniej a rano wypiec na śniadanie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Powinno się udać. Często zostawiam ciasto drożdżowe do rana w lodówce.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek