kawałek dorsza lub innej białej ryby
kawałek startego imbiru (dosłownie pół łyżeczki)
sok z cytryny
pieprz ziołowy lub czarny
kawałek czerwonej papryki
pół gruszki
kilka różyczek brokuła
koperek do posypania
jako dodatek może być ryż
Rybę myjemy, marynujemy pieprzem, imbirem, sokiem z cytryny i lekko posypujemy koperkiem. Paprykę obieramy ze skóry, brokuła dzielimy na różyczki, gruszkę również obieramy ze skóry i lekko nacieramy imbirem.
Wszystkie w/w składniki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy ok 15-20min.
Podajemy z ryżem. Wczoraj zostało trochę ryżu, więc dziś go tylko podgrzałam, zmieszałam z jedną różyczką brokuła i skropiłam oliwą i uformowałam kuleczki, które Ala bardzo chętnie zjada:)
Imbir nadał potrawie nowego, nieco pikantnego smaczku. Połączenie słodkiej gruszki i imbiru mhmmmm, musicie spróbować:) Pycha!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
MAmaWitka
Dodano opinię: 01.07.2017
Witam was drogie panie!przepis na rybke się sprawdził.Z tym gotowaniem na parze to na brokula wystarczy 5-7 minut aby był soczysty zielony.na rybke typu mintaj też 7 min na parze.
Czy jest jakiś sos do brokuła np. śmietanowy/ serkowy to poprosze.
A imbir natrzeć czy dodać te starte kawałki? bo dodałam kawałki i wg mnie wyszło za mocno imbirowe.