Tak delikatnych placuszków jeszcze nie jedliście. Świetna propozycja na sobotnie śniadanie.
Oddziel białka od żółtek. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, zetrzyj na drobnych oczkach tarki skórkę, dodaj do żółtka. Wyciśnij cały sok z pomarańczy i wlej do żółtek. Przekrój laskę wanilii i łyżeczką zeskrob ziarenka, dodaj do żółtek. Do miski przełóż mascarpone i wsyp mąkę (opcjonalnie cukier). Zmiksuj całość na gładką masę. Ubij białka na sztywną pianę, przełóż do masy i wymieszaj delikatnie łyżką. Posmaruj patelnię olejem i smaż placki z obu stron do zrumienienia. Przewracaj ostrożnie, bo placuszki są bardzo delikatne. Placki podawaj polane miodem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)