Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 lutego 2019

Cukiniowe kotleciki z ricottą

Delikatnie, mięciutkie i soczyste. Kotleciki z ricotty i cukinii polecają się na letni obiad, podwieczorek albo kolację.

placki z cukini z ricottą

Cukiniowe kotleciki z ricottą

Cukiniowe kotleciki z ricottą są bardzo delikatne w konsystencji i smaku. Nie są takie zbite jak np. placki ziemniaczane, a raczej rozpływają się w ustach, za sprawą miękkiej cukinii i serka ricotta. Pamiętajcie, że młodą cukinię w sezonie możecie zetrzeć razem ze skórką. Zimą lepiej cukinię obrać.

Składniki:

150 g serka ricotta
1 średnia cukinia
1/2 żółtej papryki (może być czerwona)
2 jajka (osobno białka i żółtka)
1 mała cebula
4 kopiaste łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Odsącz w dłoniach z nadmiaru soku. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę.  Do miski przełóż cukinię, ricottę,  paprykę, cebulę, dodaj żółtka, paprykę w proszku i tartą bułkę. Wymieszaj dokładnie. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie całość łyżką.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując gruby kotlet. Obsmażaj z dwóch stron do zrumienienia, ok 3-4 minut na każdej stronie. Pod usmażeniu odsącz cukiniowe kotleciki z ricottą z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.

Cukiniowe kotleciki z ricottą
Cukiniowe kotleciki z ricottą
Cukiniowe kotleciki z ricottą
Cukiniowe kotleciki z ricottą

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (73)

Anna

Dodano opinię: 20.02.2019

Jak to jest z tą papryką? Trzeba odbierać? Czy można podawać że skórką bez obawy że się „przyklei”

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Na oocząku rozszerzania diety można obierać, a później to już zależy od umiejętności Twojego dziecka

Agnieszka

Dodano opinię: 20.02.2019

Czy jest mozliwosc zastapienia rocotty przy alergii na bmk??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Nie

Magda

Dodano opinię: 21.02.2019

A co można dać zamiast bułki tartej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Kaszę mannę

Mati

Dodano opinię: 21.02.2019

Da sie zastapic czyms ricotte? Mam jedynie zwykly jogurt w domu jesli o nabial chodzi..a on jednal inny ma smak:/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Kremowym twarozkiem

Julia

Dodano opinię: 25.02.2019

Zawsze mam z tym problem: ile waży u Was mała, a ile średnia cukinia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

ok dziewczyny, postaram się ją następnym razem zważyć:) ale ok 300g max

Marlena

Dodano opinię: 21.02.2019

Witam.Czy zamiast cukini może być bakłażan? Pozdrawiam.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Nie

Meg

Dodano opinię: 21.02.2019

Ciekawy przepis. Do wypróbowania.

Kama

Dodano opinię: 21.02.2019

Jaki inny ser zamiast riccoty? Czy mozzarella może być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.02.2019

Kremowy twarożek

Martyna

Dodano opinię: 03.07.2019

Jako zamiennik ricotty często w książkach kucharskich podawany jest serek mascarpone i z takim też te kotleciki robiłam. Wyszło ? jest slodsza i gestszy niż ricotta ale bardzo zbliżone są do siebie

Magda

Dodano opinię: 22.02.2019

Zapomniałam kupić paprykę…wyjdą bez niej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Tak

dominika

Dodano opinię: 23.02.2019

Czy te placki da się upiec w piekarniku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Musisz spróbować, my nie piekłyśmy, ale nie ma powodu, dla którego miałyby nie wyjść.

Ania

Dodano opinię: 06.03.2020

Ja od początku je tylko piekę – 180c, termoobieg, 20 min. Trzeba pamiętać aby wysmarować papier do pieczenia tłuszczem inaczej mogą przybierać.

Karolina Palacz

Dodano opinię: 23.02.2019

kasza manna zamiast bułki tartej ugotowana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

surowa

Mgsda

Dodano opinię: 17.02.2021

Dziś tak właśnie wypróbowałam i wyszły super ??

Kasia

Dodano opinię: 24.02.2019

A co można zrobić gdy się rozpadają przy smażeniu ? Albo co można z nich zrobić jak już są rozpadające się, bo córeczka nie akceptuje ich w takiej postaci zwłaszcza papryki i cebuli :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Jeśli się rozpadają, to musisz zagęścić np. mąką, ale orzede wszystkim smażyć na dobrej, rozgrzanej patelni.

Gabi

Dodano opinię: 25.02.2019

Czy można zastapić czymś jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

w tym przepisie raczej nie.

Kasia

Dodano opinię: 28.02.2019

Jakiego zamiennika jajka radziłybyście użyć do tych kotlecików dla małego alergika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

Namoczone, zmielone siemię lniane.

Dominika

Dodano opinię: 05.03.2019

super przepis 🙂 a gdzie kupujesz ricottę z dobrym składem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

Violetta

Dodano opinię: 06.03.2019

Średnia cukinia ile to gram? Przepisy są super, jednak wolałabym bardziej sprecyzowane. Wtedy wiem że dodaję wszystkiego odpowiednią ilość.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

nie wiem ile gram, przykro mi:(

Marta

Dodano opinię: 07.03.2019

Boze jak a podziwiam wasza cierpliwosc przy odpowiadaniau na pytania typu
Ile gram ma srednia cukinnia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.03.2019

???? buziaki?

Diana

Dodano opinię: 17.07.2021

Albo czy kaszą manną ugotowana???????

Agata

Dodano opinię: 14.03.2019

Swietny przepis moj 11-miesieczniak wlasnie zajada sie plackami. Kotleciki beda czesto goscic na naszym stole.

Ewa

Dodano opinię: 19.03.2019

Czy moge dodac Mascarpone zamiast serka Ricotta? dziekuje 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.03.2019

tak

Kasia

Dodano opinię: 28.03.2019

jednego dnia smażyłam i wyszły dość tłuste … ale drugiego upiekłam w piekarniku (200st / termoobieg/15min) i wyszły super – smaczniejsze i na pewno zdrowsze

Agnieszka

Dodano opinię: 10.01.2020

Dzięki za Twój komentarz, tak upiekłam jak napisalas, wyszły przepyszne. Jeśli ktoś się zastanawia nad ricottą to rozwiewamy wątpliwości-zapomnialam o niej zupełnie a placuszki są ok.

Agnieszka

Dodano opinię: 28.03.2019

No i bomba jak zawsze super???kochane polećcie dobrą patelnię plissssss

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.03.2019

Aktualnie uzywamy woll

Conny

Dodano opinię: 17.04.2019

Placuszki mozna tez nakladac ciensze i „smazyc” na dobrej patelni bez oleju. Na mniejszym ogniu/indukcji, ale nie przypalaja sie mimo braku tluszczu.

Jola

Dodano opinię: 30.04.2019

Robiłam zarówno w wersji smażonej i pieczonej (jak w komentarzach 200st./termoobieg/15min.) i bardziej polecam wersję pieczoną, są smaczniejsze, nie rozpadają się i nie są tłuste 🙂

Ania

Dodano opinię: 04.05.2019

Właśnie zrobiłam pieczone (20 min. termoobieg, 190°). Pycha!

Gosia

Dodano opinię: 07.05.2019

Czy serek można zastąpić twarożkiem ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Tak

Angelika

Dodano opinię: 01.07.2019

Kotleciki pyszne. Zapisuję przepis. Niestety trochę się rozpadały, więc musiałam dodać mąki (u mnie ryżowa-dieta bezglutenowa). Córce zdecydowanie smakowały (12.5 m-ca).

Agnieszka

Dodano opinię: 09.07.2019

Juz zdarzylam 2 razy zrobic te kotleciki, pierwszy raz na patelni ale ciezko sie smazyly . Ale za drugim razem zrobilam w piekarniku , zasugerowalam sie komentarzami i wyszly o niebo lepsze 🙂 delikatne, mieciutkie , pycha 🙂

Aga

Dodano opinię: 11.07.2019

Jestem wielką fanką waszych przepisów, a ten jest chyba w moim top 5 🙂 Dzieci zajadały ze smakiem a córka powiedziała, że mam te kotleciki robić codziennie 🙂

Sandra

Dodano opinię: 12.07.2019

Czy można czymś zastąpić bułkę tartą? Nie możemy jeść pszenicy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

hm trudno ją tutaj zastąpić niestety:(

Kinga

Dodano opinię: 07.08.2019

Czy można zamrozić placuszki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

nie

Ania Siarka

Dodano opinię: 25.08.2019

Zrobiłam małe modyfikacje: ricottę zastapilam twarogiem zrobionym z mleka i jogurtu, bułkę tartą kaszą manną i upiekłam w 180 st z termoobiegiem 15 min. Placuszki wyszły bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Smakowało zarówno dzieciom ( 6 latkowi i 8 miesięcznemu niemowlęciu) jak i rodzicom. Dziękujemy za ten przepis ( i wiele, wiele innych również)

Ania

Dodano opinię: 26.11.2019

Placuszki przepyszne, zrobiłam identycznie jak w przepisie, lecz moja 14-miesieczna córeczka robi bleee 🙁 🙁 ….Robi bllleee na pulpeciki gotowane, na placuszki cukiniowe, kotleciki itp. Jedyne placuszki jakie akceptuje to bananowe z maka kokosowa lub inna. Pomocy, macie jakis patent co zrobic by to sie zmieniło? Na obiadek zje: makarony, zupki i ziemniaki …….Dzieki 😛

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

nie ma patentu, przeczekaj i podawaj inne urozmaicone dania.

Olga

Dodano opinię: 13.03.2020

A ja poległam, totalnie mi nie wyszły! Rozpadały się i kleily mimo gorącej patelni i zagęszczeniem mąka 🙁

Kasia

Dodano opinię: 07.05.2020

! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.

Od kiedy Tak radzicie ? Rozszerzam dietę z wasza książka i strona i moje dziecko non stop je placuszki i smażone rzeczy a tutaj nagle takie informacje …

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Od zawsze. To rodzic wybiera jak ułoży menu dziecku, by podajemy przykładowe dania. Rodzic łączy je w jadłospis swojego dziecka. To, że na naszym blogu są placki, czy naleśniki, nie oznacza, że proponujemy, by dziecko 3 razy dziennie, codziennie je jadło. Mamy wieeeeeeele innych dań. Należy zachowywać rozsądek i kierować się talerzem prawidłowych proporcji.

Magda

Dodano opinię: 14.05.2020

witam. czy można ciasto przygotować dzień wcześniej? lub usmażyć wieczorem i na drugi dzień podgrzać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Na drugi dzień nie będą już tak dobrze smakować. A samo ciasto przez noc za bardzo naciągnie wodą.

Daria

Dodano opinię: 12.06.2020

Hej! Korzystam z waszych przepisów od dawna a dopiero dziś korzystając z tego powyższego doczytałam adnotację odnośnie podawania takich potraw dzieciom poniżej roku..
Myślałam, że jak jest 8+ to spokojnie mogę podawać .. Mój się zajadał waszymi omlecikami, placuszkami a teraz czytam że powinno być sporadycznie ;-(
Mały ma obecnie 10,5 mca.. czy powinnam zrezygnować narazie? I to co mi spokoju nie daje.. dużą „krzywdę” mu zrobiłam podając częściej niż sporadycznie..? (Wiem, że to moja wina.. brak doświadczenia + zdrowego rozsądku chyba..) Pozdrawiam Was dziewczynki! Świetną robotę robicie!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Spokojnie 🙂 Po prostu należy sporadycznie podawać potrawy smażone- są ciężkostrawne.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.10.2020

Czy placuszki można mrozić? Ciekawa jestem, czy tez inne z Waszych przepisów np. jaglane, z łososia, pomidorowe, czy z cukinii nadają się do mrożenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.10.2020

Placki wiele tracą na mrożeniu niestety.

Magda

Dodano opinię: 26.11.2020

Pyszne! Polecam dodać też około pół szklanki lekko rozgotowanej żółtej soczewicy i zamiast ricotta dałam mój ulubiony serek wyszło super 🙂

Janina

Dodano opinię: 01.12.2020

Próbowaliśmy:) zamiast jajek aquafaba , bez papryki , pieczone w piekarniku. Początkowo ciapate i się rozpadały ale po ostygnięciu ok. Ciekawe 🙂 maleństwu smakowało:)

Gabi

Dodano opinię: 12.03.2021

A z czym można podać te placuszki???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

z mięsem, albo z sosem jogurtowym

Ewelina

Dodano opinię: 17.11.2021

Zrobiłam, dodałam delikatnie więcej bułki tartej, nie miałam ricotty, zamieniłam więc na biały serek kanapkowy, wyszly przepyszne..

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek