1 duża pietruszka (korzeń)
ok 2łyżeczek posiekanej natki z pietruszki
ok 30dag mielonego mięska z indyka/kurczaka
pół małego pora
pieprz czarny
(przepis z książki kucharskiej BLW ale na swoje potrzeby go troszkę zmodyfikowałam)
jeden duży ziemniak
koperek
Piekarnik nastawiamy na 220’C
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pietruszkę i pora gotujemy na małym ogniu do miękkości, następnie blenderem miksujemy na puree (jeśli nie masz blendera, to po prostu dokładnie rozgnieć widelcem), dodajemy mielonego indyka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na ok 1cm grubości (jeśli będą grubsze, będziecie musieli dłużej zapiekać) i układamy na blasze. Zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok 20-30 min. Najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić czy mięso jest już zrobione (nie może być różowe w środku). Ja podałam burgery z ziemniakiem i koperkiem:)
ps (ostatnie foto)
Oczywiście Ala zamiast czekać na obiad, postanowiła przykimać na plecach, matka miała dylemat- zdjąć kangura z pleców i posadzić do jedzenia czy dać pospać, Jak myślicie jaką opcję wybrałam?:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Mari i
Dodano opinię: 19.03.2015
Zrobiłam dziś na obiad Jakubkowi i żałowałam, że nie dla całej rodziny! Mega pyszne. I w dodatku zdrowo, bo bez soli!
PS Z selerem również smakuje – Jakubko go uwielbia. A przy burgerach aż uszy mu się trzęsły 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2015
Super, bardzo nam miło że smakowały:)
Karolina
Dodano opinię: 08.03.2016
są pyszne!:) ja zrobilam dla całej rodziny, w ogole nie da się wyczuć, że nie ma tam soli 🙂 dziękuję za przepis, pozdrawiam
Magdalena
Dodano opinię: 02.03.2017
hmm nie wiem czy to kwestia mocy piekarnika ale piekłam 20 min w 220stopniach i wyszly suche i wrecz zaczely sie podpiekac na bokach…(w smaku bardzo fajne choc zobaczymy cyz nie za twarde)
Basia
Dodano opinię: 29.05.2017
U mnie to samo. Drogie autorki przepisu, czy w takiej sytuacji lepiej zmniejszyć tempaeraturę, czy skrócić czas pieczenia?
A ogólnie to są pyszne! 🙂
aś
Dodano opinię: 04.08.2017
@Magdalena – ja bym zmniejszyła temperaturę 😉
Nasza przygoda z BLW, czyli jak rozszerzałam dietę swojego malucha | urodzeni w 87'
Dodano opinię: 29.12.2017
[…] – fasola szparagowa duszona z oliwą i czosnkiem – burgery z pietruszki i pora https://alaantkoweblw.pl/burger-mcdonald-alaala/ – kopytka z kaszy jaglanej – dosłodzone syropem daktylowym lub bananem/ do tego surówka z […]