Smakowite bułki maślane to wspaniały pomysł na weekendowe poranki, ale i nie tylko. Podane z powidłami, czy miodem będą smacznym podwieczorkiem, a w locie złapane i schowane do torebki, przydadzą się jako przekąska na spacerze.
3,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/3 miękkiej kostki masła (około 70 g)
40 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
2 łyżki syropu daktylowego/miodu (po 12m)/cukru kokosowego
50 ml mleka wymieszaj z żółtkami, pokruszonymi drożdżami, wybranym słodziwem do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej przygotowany płyn, pozostałe mleko i masło. Wyrób ciasto, a następnie pozostaw je do wyrosnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego okrągłe bułeczki (choć z kształtem możesz zaszaleć;)) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować między nimi odstępy. Jeśli masz czas, odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 20 minut, a następnie posmaruj je mlekiem za pomocą pędzelka. Piecz na złoty kolor 15-20 minut w 180’C.
Bułki możesz posypać np. amarantusem ekspandowanym.
Pod koniec wyrabiania ciasta możesz dodać uprzednio namoczone rodzynki.
Bułeczki są słodkie, ale nie tak jak sklepowe, osłodzone cukrem, więc jeśli bardzo zależy Ci na słodyczy, dodaj więcej słodziwa.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (73)
Sylwia
Dodano opinię: 07.04.2016
Szklanka??? Czyli 250g??? Pytam bo żadna moja szklanka nie ma 250g i wolę proporcje wagowe
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Szklanka 170g.
Kasia
Dodano opinię: 07.04.2016
Drozdze rozpuscic tylko w 50ml mleka? Czy zginela 1 z przodu? 😉
Kasia
Dodano opinię: 07.04.2016
a juz widze ze w tekscie jest pozostale mleko 🙂
Milena
Dodano opinię: 11.03.2021
40g drożdży suchych czy mokrych
JUsta
Dodano opinię: 07.04.2016
zapowiada sie smakowicie 🙂 a ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.04.2016
Około 8 sztuk.
Marta
Dodano opinię: 07.04.2016
Jakie mleko najlepiej użyć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.04.2016
Ja używam krowie 3,2%.
ANNA
Dodano opinię: 07.04.2016
Dziś przetestowałam przepis- bułeczki pierwsza klasa, są przeeeeeepyszne :))) Wielkie dzięki za ten przepis:)
Aga
Dodano opinię: 08.04.2016
Mam pytanie czy maluch 10 miesięczny może jeść ogórki kiszone. Pytam w obawie o sól.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Zalety wartościowe kiszonek umniejszają obecność soli. Podawalyśmy, jak dzieci miały ochotę, bo to bogactwo wit C, a maluch nie zje tego za dużo.
Katarzyna
Dodano opinię: 19.04.2017
przede wszystkim kiszonki = dobre bakterie. Moja córka jak miała 11 miesiecy to potrafila wrąbać 2 spore ogórki /obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
Aga
Dodano opinię: 08.04.2016
Czy warto podawaćdziecku chrupki gryczane czy mają jakieś wartości czy to tylko taki zapychacz? Jak to jest z tymi chrupkami?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Zapychacze!:)Nie polecamy, krytykujemy.
Joanna
Dodano opinię: 08.04.2016
Czy z tymi ilościami jest na pewno wszystko ok? Zrobiła, tylko, że z drożdżami instant i wyszedł mi trudny do wyrabiania kamień. Musiałam dodać drugie tyle mleka i troszkę jeszcze masła, żeby to w ogóle miałao konsystencję możliwą do wyrabiania i zbliżoną do ciasta drożdżowego.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Tak, wszystko ok.
Ola
Dodano opinię: 18.04.2016
Ja dziś robiłam bułęczki – wszystko dokłądnie z przepisem, a podobnie jak Joannie wyszla mi twarda masa po wyrobieniu 🙁 (drożdży używałam świeżych a nie instant i tak jak wyżej jako szklankę traktowałam 170g czyli 3,5 szklanki dało mi 600g mąki). Co mogłam zrobić nie tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2016
Pojecia nie mam. Ale nie zrażaj się:)
ania
Dodano opinię: 14.04.2016
proporcje sa ok. Tylko trzeba uważać z drożdżami instant. W porównaniu ze świeżymi sa jak 2:1. A ja mam pytanie. Czy mleko sojowe sie nadaje? Karmie piersią i jestem na diecie bezmlecznej. A chciałam zrobić do reszty rodzinki.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Próbuj:)
Agnieszka
Dodano opinię: 09.05.2016
Pyszne bułki, w samraz na niedzielny poranek:) Proponuję nie dodawać od razu całej mąki z przepisu, tylko zaczac od 2,5 szklanki i dodawać stopniowo podczas wyrabiania,aż do usyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (pomaga uniknać "twardej masy")
mama blizniakow
Dodano opinię: 14.05.2016
A mozna użyć suchych drożdży?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2016
Tak
Dominika
Dodano opinię: 17.05.2016
Genialne! Musiałam zrobić więcej gdyż starszyzna się dorwała i wszystko pochlonęła!
monia
Dodano opinię: 29.07.2016
A co sądzicie przy okazji o domowych biszkoptach? też zapychacz czy są ok? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.08.2016
Pewnie, że ok, pod warunkiem, że są jako podwieczorek, czy przekąska, a nie zamiast posiłku:)
Ania
Dodano opinię: 02.08.2016
Super przepisy, gratuluje portalu 🙂
Czy może to być mąka jaglana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2016
Jasne, ale pszenna też powinna być, sama jaglana może okazać się zbyt ciężka.
Kasia
Dodano opinię: 12.09.2016
Ile gram mam suchych drozdzy dodac? Nie ma swiezych..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.09.2016
7g drożdży instant=25g świeżych.
Kasia
Dodano opinię: 13.10.2016
Dziewczyny przepis jest genialny!
Gosiaq
Dodano opinię: 21.10.2016
Hej, 9cio msc niemowlę może jeść drożdze w takiej bułce ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Tak.
Ola
Dodano opinię: 29.10.2016
Boziu kochany!!! mam chrapkę na te buły,ale nie mam drożdzy w domu 🙁 a do sklepu 7 km … czym zastąpię drozdze ,poratujecie mnie??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2016
Zrób te: https://alaantkoweblw.pl/ekspresowe-buleczki/
EDYTA
Dodano opinię: 05.11.2016
Czy te bułeczki wychodzą w środku jakby lekko wilgotne czy wyszedł mi zakalec? Urosły w piekarniku, zrumieniły się ale wyjęłam jedną gorącą i zdają mi się jakieś dziwne. Dałam miód zamiast cukru…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Raczej mokre w środku nie były.
Elzbieta
Dodano opinię: 14.12.2016
Zrobilam wczoraj, wyszly przepyszne 🙂 szkoda tylko ze nie moge załadowac zdjecia bo za duze 🙂
Kasia
Dodano opinię: 07.01.2017
Dziewczyny, bardzo dziękuję za Waszą stronę, książkę i wspaniałe przepisy! Razem z moim ośmiomiesięcznym synkiem korzystamy z nich codziennie 🙂
Dzisiaj mam natomiast pytanie o słodziwo, bo chciałam zrobić te właśnie bułeczki. Na miód mój syn za mały, ale mam syrop buraczany (melasę). Czy będzie dobra dla tak małego dziecka czy może lepiej zastosować syrop daktylowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Może być melasa, a daktylowy też będzie ok.
Anita
Dodano opinię: 05.05.2017
A czy może być mleko roślinne zamiast krowiego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.05.2017
Tak.
Joanna
Dodano opinię: 31.05.2017
a ja mam pytanko te drożdze to w ciepłym mleku czy zimnym rozpuścic?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
w letnim:)
Beata
Dodano opinię: 29.06.2017
Mam pytanie odnośnie miodu… można go podawac brzdacowi 10 mcy?
pytam bo słyszalam różne opinie. Głównie że do roku nie.
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.06.2017
powyżej 12m.
Ania
Dodano opinię: 13.08.2017
Bardzo fajne bułeczki, wsypałam trochę mniej mąki i dodałam mąki razowej orkiszowej, w stosunku około 1/4 orkiszowej do 3/4 jasnej pszennej. Dziękuję za super przepis 🙂
Ola
Dodano opinię: 06.09.2017
Uwielbiam Was dziewczyny! Bez tego bloga małam dylemat co i jak gotować synkowi. A tu wszystko takie proste i smaczne 🙂
Moje bułeczki maślane -zaszalałam z kształtem bo moj syn nie przepada za chlebem. Może w tej wersji polubi 🙂
Ola
Dodano opinię: 06.09.2017
Uwielbiam Was dziewczyny! Miałam dylemat co i jak gotować synkowi a tu wszystko takie proste i smaczne:)
Moje bułki maślane w innym kształcie, bo mój syn nie przepada za chlebem. Może w takiej wersji polubi 🙂
Ola
Dodano opinię: 06.09.2017
Dwa razy komentarz, bo nie widziałam pierwszego od razu …
Justyna
Dodano opinię: 11.09.2017
Witam, robiłam zgodnie z przepisem ale, smak i zapach drożdży był bardzo wyczuwalny. Następnym razem trochę mniej i powinno być w porządku 😉 Pozdrawiam 😉
Karina
Dodano opinię: 19.09.2017
Robilam zgodnie z przepisem, drozdze rozpuscilam… odstawilam I nic ciasto nie uroslo ? ale upieklam… I kamyczki ?
Asia
Dodano opinię: 13.12.2017
Czy ciasto na bułeczki nadaje się do rogalików drożdżowych z farszem mięsnym dla 11mies. dziecka? Myślałam o farsz inspirowanym pasztetem indyczo-warzywnym z Pani przepisów 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2017
Raczj nie, bo to przepis na słodko.
Aleksandra
Dodano opinię: 15.01.2018
Czy może być syrop klonowy dla 7,5 m dziecka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.01.2018
Mała ilość, okazjonalnie tak.
Joanna
Dodano opinię: 28.01.2018
Cześć, mam małą uwagę do tego przepisu. Piszecie, że jednym ze składników moze być miód a jest oznaczenie +8miesięcy. Miód jest produktem zakazanym dla niemowląt. Macie zakładkę „produkty zakazane” i jest tam informacja o miodzie, ale nie każdy moze tam zajrzeć. Powinno byc info przy przepisie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
racja:) Dziękujemy.
Magda
Dodano opinię: 06.03.2018
Witam,
Na wstępie napiszę, że uwielbiam Waszego bloga i te przepisy! No bomba! Nie sądziłam że można tak zdrowo i smacznie gotować, mąż chwali non stop 😉
A teraz pytanie do przepisu, z racji tego że zabrakło mi mąki pszennej dodałam 200g pełnoziarnistej, ciasto wyszło bardzo twarde więc dolałam mleka. Ładnie się zagniotło i urosło, ale…czy ono powinno być takie kleiste?
Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam! 🙂
Żaneta
Dodano opinię: 19.06.2018
Witam. Czy zoltko w tym przepisie gra kluczowa role? Z testow nam wyszlo ze to akurat na nie z calego jajka corka ma uczulenie. A nie potrafie znalezc przepisow na mleczne pieczywo bez jajka. A lekarz kazal wprowadzic od pieczonego mleka. Ech… Bede wdzieczna za ekspresowa reakvje i odpowiedz.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
CHyba nie gra kluczowej roli, ale pewnie już sama sprawdziłaś i się przekonałaś?
Paulina
Dodano opinię: 03.09.2018
Niestety, to pierwszy przepis z Waszych, który mi zupełnie nie wyszedł. Mimo trzymania się przepisu ciasto wyszło jak na kruchą tartę, zupełnie nieudane. Nie mam pojęcia co mogłam zrobić nie tak.
Lecz sie nie zrażam, próbuję kolejnego przepisu.
MariaPa
Dodano opinię: 12.05.2019
Dziewczyny, a czy na koniec przed pieczeniem bułeczki smarować mlekiem (jak w przepisie) czy białkiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2019
Mlekiem
Kasia
Dodano opinię: 14.05.2019
Podobnie jak kilka dziewczyn już wcześniej pisały- mi również wyszła mega suche kruche, musiałam dolać mleka i dodać trochę masła żeby to wszystko zlepić w całość i wyrobić. Wszystko według przepisu jedynie dodałam drozdze suche zamiast świeżych
Marta
Dodano opinię: 05.02.2020
Czy cukier kokosowy można podawać do 12 m?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Cukier w ogóle po roku
Gosia
Dodano opinię: 02.04.2020
Witam
Czy można podawać bułeczki 10 miesiecznemu dziecku ??
I czym można zastąpić cukier kokosowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
można pominąć.
Asia
Dodano opinię: 10.02.2022
Ja też wolę wagę niż miary „pojemnikowe”. A bułeczki pyszne.
Gosia
Dodano opinię: 19.07.2022
Czy słodziwo jest potrzebne, żeby drożdże zaczęły pracować? Czy można pominąć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Jest potrzebne, bez tego drożdże nie pracuja.