Ciasto francuskie to mały pomocnik, gdy czas rodzica się skurczył, a przekąska jest oczekiwana. Czasami można się na niego skusić, zwłaszcza, gdy uda Wam się znaleźć taki o dobrym składzie.
Składniki
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 suszonej bazylii
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij chwilę na patelni, następnie dodaj mięso mielone. Smaż około 3 minut. Paprykę pokroj w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, duś wszystko w sosie własnym pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnek, posiekane zioła, przecier pomidorowy i duś jeszcze 5-10 minut. Wystudź. Pamiętaj, że nadzienie nie może być zbyt mokre. Jeśli tak jest, odparuj chwilę na gazie.
Rozłóż płat ciasta francuskiego, lekko rozwałkuj, podsypując uprzednio mąką, a następnie rozprowadź na całej powierzchni ciasta mięsny farsz. Zwiń oba, dłuższe boki do połowy i lekko dociśnij /zdj. nr 2/. Następnie poprzekrawaj roladę w poprzek co 3 cm i każdą małą roladkę ułóż w odstępach na wyłożoną papierem blachę.
Piecz w 200 'C przez 20 minut.
Na każdą roladkę możesz połozyć ser żółty i posypać słodką papryką. Do farszu możesz dodać kilka posiekanych oliwek.
Wersję dla rodziców możesz doprawić większą ilością pieprzu, dodać sól i ostrą paprykę w proszku.
Niemowlakom możesz podać wersję podstawową.
Przeczytaj skład ciasta francuskiego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (39)
Marta
Dodano opinię: 16.07.2015
a ciasto francuskie jakiej firmy?
Joanna
Dodano opinię: 16.07.2015
A gdzie kupujecie ciasto francuskie? Do tej pory nie spotkałam się z gotowym ciastem, które miałoby dobry skład 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.07.2015
Kiedyś dobre kupowałam marki tesco.Do tego przepisu z braku czasu złapałam jakie było.
Alicja
Dodano opinię: 25.07.2015
Blikle Ciasto francuskie ma dobry skład. Mąka pszenna i masło, żadnych e
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.07.2015
Super. Dziękujemy za informacje:)
Kasia
Dodano opinię: 15.04.2021
A gdzie można kupić?
Karolina
Dodano opinię: 16.07.2015
a co powinno mieć takiego w składzie, żeby było dobre? I jaki żółty ser można podać…Mój syenk ma 15 miesięcy i na razie podałam mu klka razy pół plasterka kozieka sera z Biedronki:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.07.2015
15 miesiecy to sporo;)Troszkę zaszalej Mama:)Możesz podać mozarelle:)Im mniej syfu w składzie,tym lepiej. Złotej zasady nie ma,bo ciężko dostać ciasto francuskie o idealnym składzie.
Sylwia
Dodano opinię: 16.07.2015
Rewelacyjne danie w podróż lub dłuższą wycieczke!:D tylko tak się zastanawiam nad ciastem francuskiem? Czytając jego skład zaczynam wątpić czy jest to odpowiedni produkt dla 9 miesięcznego dziecka? Proszę rozwiejcie moje wątpliwości co do tego ciasta francuskiego? Czy kupujecie jakieś specjalnie/ zdrowsze, czy też zwykłe dostępne w każdym markecie? ostatnio też zadawał pytanie odnośnie sera i tam dostałam odpowiedź że dopiero po roku a tutaj widze że juz po 9 miesiącu? to jak to jest?:) Pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.07.2015
Jeśli chodzi o ser, to my podałyśmy po roku naszym dzieciom,ale nie ma specjalnych ograniczeń. Poza tym, możesz nie nakładać sera na wierzch i po dylemacie;) Kwestia ciasta francuskiego… Niezbyt często można spotkać takie o dobrym składzie, ale wiem,że bywają. Jak już wspominałam,kiedyś kupowałam takie marki tesco, nie wiem jak jest teraz. Tym razem użyłam pierwszego z brzegu,bo nie miałam kompletnie czasu. W myśl zasady Asi „raz nie zawsze”:).
Zuza
Dodano opinię: 17.07.2015
Ser był od początku przysmakiem mojej córki, jadła go od szóstego miesiąca w dużych ilościach. 🙂 BLW zakłada przecież brak tabel i tego co wolno po 6 a co po 9 miesiącu – od początku można wszystko, autorka książki też przecież o tym pisze.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2015
Zgadza się.
Sylwia
Dodano opinię: 16.07.2015
Wybaczcie ale nie zaktualizowałam strony i nie zauważyłam wczesniejszych komentarzy! Wszytkie odpowiedzi już uzyskałam w odpowiedziach! Przepraszam za zamieszanie!
Karolina
Dodano opinię: 17.07.2015
Dziękuję:)! Czasem szalejemy….ale Synek cierpi czasem na zaparcia i boję się, że cos mu ewentualnie może jeszcze zaszkodzić. jemy sporo owoców – tych sezonowych teraz, ale czasem chce się "czegoś innego". Dziś to danie będzie u nas w kuchni grane!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2015
Daj znać, jak wyszło:)
Natalia
Dodano opinię: 18.07.2015
ej, pozmieniałyście image, no fajnie. ALE teraz nie mogę się dostać do zapisanych w zakładkach przepisów. Duży minus… muszę szukać od nowa…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.07.2015
Uprzedzałysmy o tym na długo, długo przed:)Pozdrawiamy serdecznie:)
emini
Dodano opinię: 19.07.2015
boskie! i takie proste! moja 10miesieczna Kluska zjadla wszystko co dostala a ja pekam z dumy 😀 Dzieki ze jestescie! Na razie nie bylo przepisu na danie, ktorego nie zjadla 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2015
Na zdrowie Wam!Lubimy dla Was być:).
Asia
Dodano opinię: 22.07.2015
Super przepis! Jemy ze smakiem 🙂 🙂
Pati
Dodano opinię: 27.07.2015
Spróbuje zrobić na sobotnie urodziny . mam nadzieje że się nie ropzadnie w podróży na ogródek 🙂 i że mi wyjdzie bo ja antytalent jestem 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Powodzenia i daj znać, jaki efekt:)!
Monika
Dodano opinię: 11.08.2015
wszystko fajnie tylko ze to mialo byc bez nabialu a w ciescie francuskim jest maslo:o
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.08.2015
Dziękujemy za czujność:) Już poprawione.
Elmirka
Dodano opinię: 13.11.2015
Smakowało 🙂 chociaż nie wyszły takie ładne… z pospiechu wyłożyłam na ciasto ciepły farsz, więc pokroić i przełożyć na blache było cięzko :/
manowce
Dodano opinię: 22.05.2016
zrobiliśmy, mały trochę poskubał, ale bez rewelacji. powodem jest chyba to, że po ostygnięciu mięso w roladkach robi się twardawe. małemu nie odpowidają takie twarde grudki i je wypluwa. za to ciasto francuskie nasączone sosem pomidorowym z mięsa – super (;
migotka
Dodano opinię: 28.01.2017
Pyszne! I nawet dziecko coś zjadło 🙂
Joanna
Dodano opinię: 04.05.2017
Czy na tą chwile można kupić jakieś ciasto francuskie które polecacie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.05.2017
Firma A.Blikle.
Martyna
Dodano opinię: 23.02.2018
w sensie ze to ciasto francuskie, gdzie mozna kupic?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2018
choćby w Lidlu.
Martyna
Dodano opinię: 27.02.2018
ooo czesto tam bywam takze na pewno wybadam dzieki:)
Izabela
Dodano opinię: 18.04.2018
Czy zamiast mięsa mogę dodać ciecierzycę? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
Hm trudno jest na to pytanie odpowiedzieć niestety:(
Kinga
Dodano opinię: 22.05.2019
Niestety ja wyczytałam, że ciasto firmy Blikle już jest niedostępne. Ja kupiłam firmy Frost z super składem, ona jest głęboko mrożone. Skład: mąka pszenna, woda, masło, sól. Właśnie wyjęłam roladki z piekarnika i są pycha! Dziękuję Wam dziewczyny za przepisy, bardzo dużo korzystam i z Wami polubiłam gotowanie 😀 Dzięki!!!
Patrycja
Dodano opinię: 21.12.2020
Czy zamiast miesa z indyka mozna zastapic czerwonym miesem np mielone wolowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Tak.
Iza
Dodano opinię: 18.04.2021
Dobre ciasto francuskie jest też w Kauflandzie, ale to z masłem.
Beata
Dodano opinię: 18.04.2021
Genialne!! Moja córka 21 miesięcy, która generalnie omija mięso szerokim łukiem, zjadła ze smakiem mówiąc co chwilę mniam mniam – co w jej przypadku oznacza najwyższą notę ? dzięki za przepis!!