Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 kwietnia 2021

Błyskawiczne mięsne roladki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to mały pomocnik, gdy czas rodzica się skurczył, a przekąska jest oczekiwana. Czasami można się na niego skusić, zwłaszcza, gdy uda Wam się znaleźć taki o dobrym składzie. Składniki 250 g mięsa mielonego z indyka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 suszonej...

Ciasto francuskie to mały pomocnik, gdy czas rodzica się skurczył, a przekąska jest oczekiwana. Czasami można się na niego skusić, zwłaszcza, gdy uda Wam się znaleźć taki o dobrym składzie.

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  •  1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 suszonej bazylii
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej rzepakowy

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij chwilę na patelni, następnie dodaj mięso mielone. Smaż około 3 minut. Paprykę pokroj w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, duś wszystko w sosie własnym pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnek, posiekane zioła, przecier pomidorowy i duś jeszcze 5-10 minut. Wystudź. Pamiętaj, że nadzienie nie może być zbyt mokre. Jeśli tak jest, odparuj chwilę na gazie.

Rozłóż płat ciasta francuskiego, lekko rozwałkuj, podsypując uprzednio mąką, a następnie rozprowadź na całej powierzchni ciasta mięsny farsz. Zwiń oba, dłuższe boki do połowy i lekko dociśnij /zdj. nr 2/. Następnie poprzekrawaj roladę w poprzek co 3 cm i każdą małą roladkę ułóż w odstępach na wyłożoną papierem blachę.

Piecz w 200 'C przez 20 minut.

Na każdą roladkę możesz połozyć ser żółty i posypać słodką papryką. Do farszu możesz dodać kilka posiekanych oliwek.

Wersję dla rodziców możesz doprawić większą ilością pieprzu, dodać sól i ostrą paprykę w proszku.

Niemowlakom możesz podać wersję podstawową.

Przeczytaj skład ciasta francuskiego.

antek paszt (6)

antek paszt (4)

antek paszt (2)

ZOBACZ NASZE NOWE FARTUSZKI I DŁUGIE ŚLINIAKI Z PIĘKNEGO NIEPRZEMAKALNEGO MATERIAŁU. MAJĄ WIELE WZORÓW, SĄ DELIKATNE W DOTYKU I BARDZO WYGODNE. 


ZOBACZ FARTUSZKI



Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (39)

Marta

Dodano opinię: 16.07.2015

a ciasto francuskie jakiej firmy?

Joanna

Dodano opinię: 16.07.2015

A gdzie kupujecie ciasto francuskie? Do tej pory nie spotkałam się z gotowym ciastem, które miałoby dobry skład 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.07.2015

Kiedyś dobre kupowałam marki tesco.Do tego przepisu z braku czasu złapałam jakie było.

Alicja

Dodano opinię: 25.07.2015

Blikle Ciasto francuskie ma dobry skład. Mąka pszenna i masło, żadnych e

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.07.2015

Super. Dziękujemy za informacje:)

Kasia

Dodano opinię: 15.04.2021

A gdzie można kupić?

Karolina

Dodano opinię: 16.07.2015

a co powinno mieć takiego w składzie, żeby było dobre? I jaki żółty ser można podać…Mój syenk ma 15 miesięcy i na razie podałam mu klka razy pół plasterka kozieka sera z Biedronki:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.07.2015

15 miesiecy to sporo;)Troszkę zaszalej Mama:)Możesz podać mozarelle:)Im mniej syfu w składzie,tym lepiej. Złotej zasady nie ma,bo ciężko dostać ciasto francuskie o idealnym składzie. 

Sylwia

Dodano opinię: 16.07.2015

Rewelacyjne danie w podróż lub dłuższą wycieczke!:D tylko tak się zastanawiam nad ciastem francuskiem? Czytając jego skład zaczynam wątpić czy jest to odpowiedni produkt dla 9 miesięcznego dziecka? Proszę rozwiejcie moje wątpliwości co do tego ciasta francuskiego? Czy kupujecie jakieś specjalnie/ zdrowsze, czy też zwykłe dostępne w każdym markecie? ostatnio też zadawał pytanie odnośnie sera i tam dostałam odpowiedź że dopiero po roku a tutaj widze że juz po 9 miesiącu? to jak to jest?:) Pozdrawiam:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.07.2015

Jeśli chodzi o ser, to my podałyśmy po roku naszym dzieciom,ale nie ma specjalnych ograniczeń. Poza tym, możesz nie nakładać sera na wierzch i po dylemacie;) Kwestia ciasta francuskiego… Niezbyt często można spotkać takie o dobrym składzie, ale wiem,że bywają. Jak już wspominałam,kiedyś kupowałam takie marki tesco, nie wiem jak jest teraz. Tym razem użyłam pierwszego z brzegu,bo nie miałam kompletnie czasu. W myśl zasady Asi „raz nie zawsze”:). 

Zuza

Dodano opinię: 17.07.2015

Ser był od początku przysmakiem mojej córki, jadła go od szóstego miesiąca w dużych ilościach. 🙂 BLW zakłada przecież brak tabel i tego co wolno po 6 a co po 9 miesiącu – od początku można wszystko, autorka książki też przecież o tym pisze. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2015

Zgadza się. 

Sylwia

Dodano opinię: 16.07.2015

Wybaczcie ale nie zaktualizowałam strony i nie zauważyłam wczesniejszych komentarzy! Wszytkie odpowiedzi już uzyskałam w odpowiedziach! Przepraszam za zamieszanie!

 

Karolina

Dodano opinię: 17.07.2015

Dziękuję:)! Czasem szalejemy….ale Synek cierpi czasem na zaparcia i boję się, że cos mu ewentualnie może jeszcze zaszkodzić. jemy sporo owoców – tych sezonowych teraz, ale czasem chce się "czegoś innego". Dziś to danie będzie u nas w kuchni grane!!!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2015

Daj znać, jak wyszło:)

Natalia

Dodano opinię: 18.07.2015

ej, pozmieniałyście image, no fajnie. ALE teraz nie mogę się dostać do zapisanych w zakładkach przepisów. Duży minus… muszę szukać od nowa…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.07.2015

Uprzedzałysmy o tym na długo, długo przed:)Pozdrawiamy serdecznie:)

emini

Dodano opinię: 19.07.2015

boskie! i takie proste! moja 10miesieczna Kluska zjadla wszystko co dostala a ja pekam z dumy 😀 Dzieki ze jestescie! Na razie nie bylo przepisu na danie, ktorego nie zjadla 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2015

Na zdrowie Wam!Lubimy dla Was być:).

Asia

Dodano opinię: 22.07.2015

Super przepis! Jemy ze smakiem 🙂 🙂 

Pati

Dodano opinię: 27.07.2015

Spróbuje zrobić na sobotnie urodziny . mam nadzieje że się nie ropzadnie w podróży na ogródek 🙂 i że mi wyjdzie bo ja antytalent jestem 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Powodzenia i daj znać, jaki efekt:)!

Monika

Dodano opinię: 11.08.2015

wszystko fajnie tylko ze to mialo byc bez nabialu a w ciescie francuskim jest maslo:o

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.08.2015

Dziękujemy za czujność:) Już poprawione.

Elmirka

Dodano opinię: 13.11.2015

Smakowało 🙂 chociaż nie wyszły takie ładne… z pospiechu wyłożyłam na ciasto ciepły farsz, więc pokroić i przełożyć na blache było cięzko :/

 

manowce

Dodano opinię: 22.05.2016

zrobiliśmy, mały trochę poskubał, ale bez rewelacji. powodem jest chyba to, że po ostygnięciu mięso w roladkach robi się twardawe. małemu nie odpowidają takie twarde grudki i je wypluwa. za to ciasto francuskie nasączone sosem pomidorowym z mięsa – super (;

migotka

Dodano opinię: 28.01.2017

Pyszne! I nawet dziecko coś zjadło 🙂 

Joanna

Dodano opinię: 04.05.2017

Czy na tą chwile można kupić jakieś ciasto francuskie które polecacie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.05.2017

Firma A.Blikle.

Martyna

Dodano opinię: 23.02.2018

w sensie ze to ciasto francuskie, gdzie mozna kupic?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2018

choćby w Lidlu.

Martyna

Dodano opinię: 27.02.2018

ooo czesto tam bywam takze na pewno wybadam dzieki:)

Izabela

Dodano opinię: 18.04.2018

Czy zamiast mięsa mogę dodać ciecierzycę? Jeśli tak to w jakiej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Hm trudno jest na to pytanie odpowiedzieć niestety:(

Kinga

Dodano opinię: 22.05.2019

Niestety ja wyczytałam, że ciasto firmy Blikle już jest niedostępne. Ja kupiłam firmy Frost z super składem, ona jest głęboko mrożone. Skład: mąka pszenna, woda, masło, sól. Właśnie wyjęłam roladki z piekarnika i są pycha! Dziękuję Wam dziewczyny za przepisy, bardzo dużo korzystam i z Wami polubiłam gotowanie 😀 Dzięki!!!

Patrycja

Dodano opinię: 21.12.2020

Czy zamiast miesa z indyka mozna zastapic czerwonym miesem np mielone wolowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Tak.

Iza

Dodano opinię: 18.04.2021

Dobre ciasto francuskie jest też w Kauflandzie, ale to z masłem.

Beata

Dodano opinię: 18.04.2021

Genialne!! Moja córka 21 miesięcy, która generalnie omija mięso szerokim łukiem, zjadła ze smakiem mówiąc co chwilę mniam mniam – co w jej przypadku oznacza najwyższą notę ? dzięki za przepis!!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek