Z tego wpisu dowiesz się:
- Kiedy można podać niemowlęciu dania smażone?
- Jak często dziecko może jeść dania smażone?
- Jakie tłuszcze stosować do smażenia?
- Jak smażyć?
- Czego unikać podczas smażenia?
- Jakie smażone dania nie nadają się dla dziecka?
- Tłuszcze w diecie dziecka.
Od kiedy mogę podać smażone potrawy dziecku?
- 6-7 miesięczny maluszek dopiero co przestał pić TYLKO mleko. Jego jelita, układ trawienny dopiero uczą się nowych smaków, flora bakteryjna zaczyna reagować w odpowiedni dla siebie sposób na to, co dziecko je. Dobrze jest, by w pierwszych dniach, tygodniach nie serwować dziecku schabowego z talerza taty, a raczej skupić się na gotowanych, parowanych, ewentualnie pieczonych daniach.
Krótko: 6-7 miesiąc życia to dania gotowane. - 8-9-12 itd Twoje dziecko prawdopodobnie poznało już więcej smaków, produktów, a jego organizm nauczył się już, jak trawić nowości. Możesz teraz zacząć okazjonalnie podawać dziecku smażone potrawy. Smażone np. placuszki, naleśniki, kotleciki drobiowe.
- Powyżej 12 miesiąca możesz częściej niż okazjonalnie serwować dziecku smażone potrawy.
Na czym smażyć?
- na oleju rzepakowym i oliwie z oliwek, okazjonalnie dania na słodko na oleju kokosowym
- na posmarowanej odrobiną (klika kropel wystarczy) tłuszczu patelni np. teflonowej, żeliwnej, innej która ma powłokę nieprzywierającą,
- na suchej patelni (możesz dodać np. olej kokosowy do ciasta na naleśniki).
Czego unikać podczas smażenia?
- długiego smażenia w dużej ilości tłuszczu, smażenia w smalcu, na maśle klarowanym,
- smażenia na tłuszczach, które nie nadają się do podgrzewania,
- serwowania dziecku smażonych dań w fastfoodach i innych restauracjach, gdzie olej często jest używany wielokrotnie.
Inne tłuszcze w diecie dziecka.
- od początku rozszerzania diety dodawaj niewielkie ilości tłuszczów takich jak: masło, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy do dań (2-3 krople) do dań na zimno np. polej ryż oliwą.
- dobrym źródłem tłuszczów jest również awokado, pestki np. dyni czy orzechy (maluszkom nie dajemy orzechów w całości! można zmielić).
Więcej o tłuszczach w diecie dziecka dowiesz się w TYM naszym wpisie (klik).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (29)
Anita
Dodano opinię: 06.08.2017
Fajny wpis ale olej rzepakowy nie nadaje się do smażenia tak jak oliwa z oliwek, ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w obydwu przypadkach mają podobną ilość. Podczas podgrzewania kwasy te się utleniają i tworzą szkodliwe zwiazki. Obydwa oleje są bardzo zdrowe dodawane na zimno i dopóki nie są podgrzane do zbyt wysokiej temperatury.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Chyba masz na myśli nierafinowany?
Monika
Dodano opinię: 17.10.2017
Czyli na rafinowanym można smażyć, tak? Na czym jeszcze nie powinno się smażyć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
tak, na rafinowanym można.
Mariola
Dodano opinię: 05.06.2018
https://alaantkoweblw.pl/jakich-olejow-uzywacie-do-czyli-odpowiadamy-na-wasze-pytania-o-kuchnie-alaantkow-2/ – a tu piszecie ze jednak na nierafinowanym.
Violetta
Dodano opinię: 08.01.2019
To na jakim w końcu? Bo z linka który podesłała Mariola, wynika że smażycie i pieczecie na rzepakowym nierafinowanym?
Technolog żywności
Dodano opinię: 01.03.2021
Głównym nienasyconym kwasem oleju rzepakowego jest kwas oleinowy, który ma wysoką temperaturę dymienia, co decyduje o dobrej przydatności do smażenia. Jestem technologiem żywności i używam zamiennie oliwy i oleju rzepakowego do smażenia
Sandra
Dodano opinię: 08.08.2017
Witam,
jakiej oliwy z oliwek Panie używają?
Dziękuję i pozdrawiam,
Sandra
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
różnych marek, obecnie mam jakąś z Włoch, ale tylko dlatgeo że szwagierka mi sprezentowała.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Mariola, tam podajemy jako przykład dobrego oleju nierafinowanego, którego producent Olini gwarantuje, że można na nim smażyć w określonej temperaturze. w Komentarzach pod tym postem piszemy, że smażenie na nierafinowanym jest możliwe (krótkie, mała ilość oleju itd), ale mimo wszystko bezpieczniej jest używać rafinowanego oleju rzepakowego.
Violetta
Dodano opinię: 08.01.2019
Okej, ale pieczenie zapewne w minimum 180° również polecacie rzepakowy nierafinowany?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
nie, lepiej zwykły
Bogusia
Dodano opinię: 30.10.2017
A czy olej kokosowy nierafinowany nadaje sie do pieczenia/smażenia? Czy tez tylko rafinowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Tak, ale lepiej na rafinowanym.
Nat
Dodano opinię: 18.10.2018
https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
To jest fajny artykuł – jak by ktoś miał nadal wątpliwości na czym smażyć ?
Kasia
Dodano opinię: 05.09.2019
A dlaczego nie smażyć na masle klarowanym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
bo wydziela szkodliwe związki.
Marta
Dodano opinię: 29.09.2020
Jakie szkodliwe związku? To czysty tłuszcz i polecany do smażenia właśnie. Może Pani podać jakieś źródło, które wskazuje szkodliwość smażenia na maśle klarowanym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Serdecznie polecamy ten wpis- bardzo merytoryczny, z najnowszymi badaniami: https://www.damianparol.com/smazenie/
Aleksandra
Dodano opinię: 05.10.2019
Witam 🙂
Czy to okazjonalne smażenie do 1 r. ż. tyczy się także krótkiego zeszklenia cebuli z czosnkiem jako bazy do różnych zup i dań? Tego też powinno się unikać czy dla smaku i aromatu można częściej podawać niemowlakowi tak przygotowane dania?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2019
mozna:)
Mama 2
Dodano opinię: 15.04.2020
Czy 17-misięcznemu dziecku można podać jajko smażone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2020
tak
Karolina
Dodano opinię: 05.05.2020
Witam. A czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku lub suchej patelni można codziennie lub prawie codziennie dla dziecka które skończyło 12 miesięcy? Zuzka lub naleśniki placuszki tosty i dla mnie to szybkie szykowanie ale nie wiem czy nie zaczęsto bym dawała pieczone…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Dziecko powinno mieć urozmaiconą dietę. Jedzenie codziennie tego samego nie jest dobre.
Ania
Dodano opinię: 12.03.2021
A czy jest ok smażenie na suchej patelni ok.2 razy w tygodniu jeśli dziecko ma 9 miesięcy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Pewnie.
Ewa mama filipa
Dodano opinię: 16.10.2021
Czyli jeśli smażenie jest złe to te wszystkie placki i inne rzeczy robicie rzadziej niż Nie wiem raz w tygodniu? Bo u mnie codziennie Nie dość że jajecznica to jakieś placki obiadu zazwyczaj jeść nie chce muszę to zmielić dodać jajko mąkę i też zrobić z tego placek… Mam wrażenie że moje dziecko nic nie chce jeść innego niż usmażone, dajcie mi jakąś alternatywę jak zrobić takiego placka bez tłuszczu to gofrownica tylko wchodzi w grę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Niektóre wyjdą także w piekarniku, patelnia bez tłuszczu. A w wersji przerobione na sos do makaronu?