http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/tradycyjne-pierogi-leniwe.html 

Składniki:
(dla jednego dorosłego i dziecka)
kostka twarogu półtłustego (250g);
jajko (osobno żółtko i białko);
pół szklanki mąki pszennej;
(dla rodziców i starszaków 2 łyżeczki cukru waniliowego).

Białko ubijamy na pianę.
Twaróg rozgniatamy widelce, dodajemy mąkę i żółtko. Mieszamy, dodajemy białko. Mieszamy wszystko rękoma, zagniatamy na jednolitą, puszystą masę.  Jeśli chcemy by ciasto było słodsze dodajemy cukier waniliowy, nie jest to konieczne.
 Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy wałeczki, kroimy na małe pierożki (nożem po skosie).
(Ciasto może być klejące, ale to dobrze, im mniej mąki użyjemy, tym pierożki będą bardziej delikatne i puszyste).
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy polane masełkiem, jogurtem, z owocami, posypane cukrem, lub w inny ulubiony sposób:)