Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 stycznia 2017

Gofry z kaszy manny

Gofry to super danie:) Na śniadanko, podwieczorek, kolację… Z owocami, zbożami, warzywami… Co tam zechcemy. My uwielbiamy, a Wy?  1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 25 g masła 1 banan 1 laska wanilii Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło...

IMG_1522

Gofry to super danie:) Na śniadanko, podwieczorek, kolację… Z owocami, zbożami, warzywami… Co tam zechcemy. My uwielbiamy, a Wy? 

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka mleka

2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)

1 jajko

25 g masła

1 banan

1 laska wanilii

Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło i ostudź, ubij pianę z białka oraz rozgnieć widelcem banana. Dodaj do kaszy żółtko, banana, mąkę, ostudzone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii i pianę z białek. Wymieszaj wszystko delikatnie. 

Nakładaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz około 7 minut (zależy od zaleceń producenta gofrownicy). 

Pamiętaj, by gofrownica była dobrze rozgrzana i by nie otwierać jej do momentu, gdy gofry będą gotowe. 

Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

IMG_1520IMG_1521

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (110)

Ewa

Dodano opinię: 18.01.2017

W sobotę były u nas na kolacje tradycyjne gofry i Marysia się zajadala. Jeszcze w niedzielę dorwali z Tatą resztki ; ) Dzisiaj spróbujemy tych 🙂

Kasia

Dodano opinię: 18.01.2017

Czym mozna zastapić banana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

Pominąć.

Lilka

Dodano opinię: 19.01.2017

Gofry wychodzą bardzo dobre. Robiłam ostatnio z różnych przepisów, te są najsmaczniejsze. Dodałam tylko proszku do pieczenia, dzięki temu rosną duże 😉 Następnym razem popróbuję z sodą. Dzięki za przepis! Pozdr Lilka

Agnieszka

Dodano opinię: 19.01.2017

A czym mogę zastąpić jajko? 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Może dodatkowym bananem, lub sieieniem lnianym.

nina

Dodano opinię: 20.01.2017

Witam,

Jak ominąć nabiał w podanym przepisie? Zamiast mleka można dać np mleko midałowe ale zamiast masła? Roślinne może być czy nie wskazane?… Córka ma prawie 8 miesięcy i najprawdopodobniej alergię na białko mleka krowiego:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.01.2017

Mlekiem roślinnym, a masło zastąp olejem.

Magger

Dodano opinię: 20.01.2017

Kaszka manna błyskawiczna? A mleko zimne czy ciepłe? Dziękuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.01.2017

Zimne.

Susanna szyje

Dodano opinię: 21.01.2017

Właśnie skończyłam piec gofry i musze powiedzieć, że wyszły bardzo dobre. Chrupiące  z wierzchu i miękkie w środku. Lekko słodkie. Jeślo chodzi o pszystośc to dodałam dwa jajka zamiast jednego i uważam, że nie trzeba sypać sody ani proszku do pieczenia – urosły pięknie 🙂 Dzięki za ten przepis 🙂

dagmara

Dodano opinię: 23.01.2017

Kocham Was za te przepisy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2017

🙂 Dziękujemy:)

Lila&Dala

Dodano opinię: 03.05.2020

My właśnie po gofrowym śniadaniu. Super przepis. Gofry chrupkie, a przy okazji mięciutkie. Fajny posmak banana. Ja użyłam mleka kokosowego, bo krowiego jeszcze nie wprowadzałam i pominęłam laskę wanilii, bo w domu brak. Wsunęliśmy całą trójką z owocami, polecam!

Justyna

Dodano opinię: 23.01.2017

Gofry wyszly bardzo smaczne. Fajny i szybki przepis. Zagoszcze tu na dłużej.

Miska

Dodano opinię: 07.02.2017

gofry pyszne, napewno na stałe zagoszczą  w naszym menu. Czy gotowe można zamrozić ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.02.2017

Tak.

Iwona

Dodano opinię: 15.03.2017

a czy można dać coś zamiast białka lub je pominąć ???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Możesz ubić wode po ciecierzycy z puszki. Innej opcji nie ma. Ubite białko nadaje odpowiedniej puszystości. 

Kasia

Dodano opinię: 15.03.2017

Świetny przepis! Dzięki Dziewczyny!

Iwona

Dodano opinię: 16.03.2017

czy białko można czymś zastąpić lub w ogóle pominąć

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2017

Próbuj.

Mag

Dodano opinię: 27.03.2017

Robicie na mleku roślinnym czy krowim? Na domowym kokosowym wyjdą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2017

Robimy na krowim. Na domowym koko też wyjdą.

Marzena

Dodano opinię: 16.05.2017

Pyszne wyszły 🙂 dziękuję :*

 

Anita

Dodano opinię: 07.06.2017

Pyszne. Od dziś robię tylko takie. Mniam

Ewa

Dodano opinię: 19.06.2017

Kaszka manna zwykła czy błyskawiczna? mam w domu tylko błysk i nie wiem czy lecieć do sklepu 🙂

Ania :-)

Dodano opinię: 06.07.2017

A czym można zastąpić llaskę wanilii jak nie mam? I czy gofrownicę trzeba smarowac olejem wczesniej?☺

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.07.2017

Możesz pominąć. Gofrownicy nie musisz smarować, jeśli jej producent o tym nie wspomina. 

Marta

Dodano opinię: 09.08.2017

Witam,

Z mlekiem krowim lekarz kazał sie wstrzymać conajmniej do 12 m-ca, moj synek skończył własnie 8 m-cy, mam pytanie w większości przepisów na placuszki jest mleko, czym mozna je zastapić żeby dania wyszły równie pyszne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.08.2017

Mlekiem roślinnym. 

Marta

Dodano opinię: 11.08.2017

Witam!

Według lekarza mleko krowie powinno się podawać najwcześniej po roku życia. Chcą zrobić gofry czy inne placuszki czym można je zastapić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2017

Możesz mlekiem roslinnym. Mleko jako skladnik potrawy możesz podac wcześniej. 

Justyna

Dodano opinię: 13.08.2017

Witam,

czy można wiedzieć jakiej gofrownicy używacie? Wasze przepisy skłoniły mnie do zakupu 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.08.2017

Dezal

Emilia

Dodano opinię: 03.12.2017

Czy można prosić o model?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Ja uzywam dezal.

Julia

Dodano opinię: 15.09.2017

Jeśli nie mam godrownicy tylko silikonowa foremkę na gofry to jak mam piec w piecu? Ile stopni i jak długo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

Nigdy tak nie robiłam.

Kasia

Dodano opinię: 20.09.2017

Witam!
Mam pytanie: ile dać oleju zamiast masła?
Super blog, dzięki któremu w końcu zaczęłam gotować inne rzeczy niż dotychczas:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Około 2 łyżek.

Emilia

Dodano opinię: 08.10.2017

Gofry rewelacja!!! Rodzice i Synek – wszyscy zajadaliśmy się:) my z bitą śmietaną, cukrem pudrem i świeżym ananasem oraz konfiturą truskawkową, a synek z jogurtem naturalnym z janginizowanymi truskawkami i świeżym ananasem!

Jolanta

Dodano opinię: 11.01.2018

Czy zamiast masła można dodać oleju kokosowego i w jakiej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

tak, w tej samej ilości. Ale ogólnie lepiej nie używać zbyt często oleju koko.

Judyta

Dodano opinię: 02.06.2018

Dlaczego nie używać zbyt często? 🙂

Julia

Dodano opinię: 23.10.2018

Bo to nie jest zdrowy tluszcz do spozycia, zawiera duzo nasyconych kwasow tluszczowych. Do smazenia super, ale jedzenia w wiekszych ilosciach raczej nie.

Jolanta

Dodano opinię: 11.01.2018

Ok, dziękuję 🙂

Marta

Dodano opinię: 16.01.2018

Dzisiejsze gofry były pyszne. Młody zadowolony rodzice też. Tylko się zastanawiam czy to manna powinna tak chrupac? Czuć było ja podczas jedzenia. Ale mimo wszystko pychotka!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.01.2018

Może za krótko się kasza moczyła.

Karolina

Dodano opinię: 04.02.2018

Dziekuje bardzo za super przepis ☺
Czy ciasto mozna (przez 24h) przechowac w lodowce czy lepiej od razu zuzyc calosc a przechowac gofry?

Dziekuje.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2018

Nie, lepiej od razu je zużyć.

Agnieszka

Dodano opinię: 28.03.2018

Czy mleko można zastąpić mlekiem sojowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Tak

Asia

Dodano opinię: 25.05.2018

Rewelacja! Razem z synkiem zjedliśmy prawie wszystkie, ledwo co się opamiętałam, żeby Tacie zostawić ?

Timona

Dodano opinię: 15.06.2018

Bardzo szybkie i dobre 🙂 Zamiast banana dodałam jabłko i syrop daktylowy i tez wyszly dobre 🙂

Gabby

Dodano opinię: 20.06.2018

Super przepis!!! robilam w gofrownicy do Belgian waffles, czyli takich grubszych gofrow i wyszly mega chrupiace z zewnatrz a w srodku super wilgotne 🙂 zdecydowanie beda u nas goscic na stałe!

Emilia

Dodano opinię: 15.09.2018

No ładnie a mnie coś nie wyszło. Całe masło wpłynęło z gofrownicy i narobiło bałaganu. Dlaczego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Jaką masz gofrownicę? Jaka moc? czy była na pewno dobrze rozgrzana?

Ktoś

Dodano opinię: 21.10.2018

Można usmażyć z ciasta naleśniki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

hm, nie próbowałyśmy:)

Katarzyna

Dodano opinię: 25.01.2019

Gofry pycha.Dziękuję serdecznie za przepis, dzięki Wam mam radość z gotowania dla córeczki. Jesteście wspaniałe. Korzystam z tego bloga i oczywiście z dwóch książek. Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.01.2019

Bardzo nam miło?Dziekujemy!

Monii

Dodano opinię: 14.02.2019

A jak podgrzać je na drugi dzień ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

Na chwilę do gofrownicy

Nexan

Dodano opinię: 12.05.2019

Ja wrzucam do tostera 🙂

Natalia

Dodano opinię: 16.02.2019

Wyszły przepyszne!! Idealnie słodkie, chrupiące. Na stałe zagoszczą na śniadaniowym stole!
Dziękuję za przepis!

Izabela

Dodano opinię: 09.03.2019

Gofry świetne ! O wiele lepsze od tych tradycyjnych! Nasz bezzębny maluszek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Chrupiące z zewnątrz a w środku wilgotne ale to chyba sprawka banana ? Będą gościć u nas częściej !

Anka

Dodano opinię: 28.04.2019

Czy kasza ma byc błyskawiczna czy zwykła?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Błyskawiczna

Marta

Dodano opinię: 29.04.2019

U nas pieczone w piekarniku w formie do gofrów tupperware również wyszły super 😉

Agata

Dodano opinię: 13.05.2019

O jak fajnie! A w ilu stopniach pani piekła? Na termoobiegu? Bo mam problem ze znalezieniem idealnej temperatury dla tej foremki 🙂

Beata

Dodano opinię: 22.05.2019

W jaki sposób przechowac gofry do następnego dnia aby zachowały świeżość

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.05.2019

Gofry nigdy nie będą super następnego dnia.

Ola

Dodano opinię: 12.07.2019

A moje wyszły jakieś twarde i mam wrażenie że ciężkie, może za dużo kaszy manny? ?‍♀️

Ania

Dodano opinię: 26.07.2019

Najlepsze gofry na świecie! Nie lubię bananów, więc pominęłam ten składnik – i wyszły genialne. Przetestowałam też z dosypaniem kokosu – to dopiero hit! Polecam gorąco z kokosem, są wtedy tak cudownie wykwintne 🙂

Kamila

Dodano opinię: 16.08.2019

Pierwsza proba i od razu strzal w 10. Moj syn (i nie tylko) uwielbia dania z Waszych przepisow!
Dzieki!

Kamila

Dodano opinię: 16.08.2019

A oto fota!

Aga

Dodano opinię: 10.11.2019

Pycha! Nic dodać nic ująć:)

Aleksandra

Dodano opinię: 27.11.2019

Dzień dobry 🙂 czy wiedzą Panie może, czy mąka jaglana lub kokosowa też nada się do tego przepisu ? 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie inspiracje.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

Nada się

Alicja

Dodano opinię: 27.12.2019

Czy może być kasza kukurydziana zwykła lub zwykła zmielona w młynku? Będę robiła bez banana…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

próbuj

Justyna

Dodano opinię: 29.12.2019

Pycha:) wyszły za pierwszym razem.

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 23.01.2020

Witam. Specjalnie kupilam gofrownice by moc robic gofry z Waszych przepisow 🙂 postawilam na dużą moc 1200 W (Byla w Lidlu ich marki) nie wiem jak dlugo posluży (tania) ale jest i dziala jak należy. Pierwszy przepis wybralam wlasnie ten. Raz z bananem a raz ze startym jablkiem
… Pyszne . Ja pieke 8 minut (gofry w ksztalcie polaczonych serc) niestety nie zdazylam zrobic zdjęc … Bo za szybko zjedlismy. Córci kroje serduszko w paski. Cale serduszko nie chce jesc a w paski chetnie …:) Dziekuje . Wkrotce kolejne przepisy. Czaje sie na te z ziemniakow 🙂

Ola

Dodano opinię: 26.01.2020

Czy ktoś orientuje się ile kalorii ma taki goferek? 🙂

Basia

Dodano opinię: 23.02.2020

Witam, czy gofry wyjdą jak zaleje kasze mlekiem na noc? Chciałam robić takie gofry rano, i zalałam już kasze, włożyłam do lodówki i tak zgestaniało, że nie wiem czy coś z tego będzie.. 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.02.2020

ciężko nam powiedzieć, nie widząc gęstości

Magda

Dodano opinię: 02.04.2020

Jakie pyszne !!!! Szaleństwo 🙂

Diana

Dodano opinię: 04.04.2020

To jest seryjnie najlepszy przepis na gofry EVER! 😉

Marta

Dodano opinię: 27.04.2020

Witam,
Mam pytanie czym mozna zastępować banany w Waszych przepisach na gofry, placki lub muffiny? Myślałam np o daktylach jak chodzi o słodycz, ale pozostaje kwestia „płynu” czy jajko lub aquafaba moze załatwić sprawę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Aleksandra

Dodano opinię: 29.05.2020

Witam, a czy mozna uzyc mleka koziego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

nie jest polecane dla małych dzieci.

Kamila

Dodano opinię: 31.05.2020

U nas gofry z kaszką jaglaną pół na pół z manną. Pychaaaaa ?

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 07.07.2020

Czesto je robimy. U nas z jablkiem i cynamonem zamiast banana i wanilii. Sa bardzo smaczne. Tresciwe i chrupiace. Zazwyczaj je podaje z jogurtem naturalnym, smoothie lub shake domowej roboty oczywiscie 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Brzmi pysznie

kasia

Dodano opinię: 16.10.2020

A na polecam je też w lekko zmodyfikowane wersji wegan dla małych alergików 🙂 mleko krowie zastąpiłam owsianym, masło zdrowym olejem roślinnym, a jajo łyżeczką proszku do pieczenia. Dorzuciłam też łyżkę maku do ciasta, bo jesteśmy na etapie fascynacji kaczką dziwaczką 🙂 mniam! mega chrupiące, gofrownica dezal 5min15sek

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Super.

Natalia

Dodano opinię: 02.02.2021

Czy kasza zalana wodą też da radę? placuszki wychodziły ale gofrów jeszcze nie robiliśmy 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Pewnie.

Kasia

Dodano opinię: 09.04.2021

Pyszne, smakują podobnie jak pancake z ksiazki alaantkowe blw ???

Alicja

Dodano opinię: 02.08.2021

Bardzo pyszne goferki. Polecam.

M

Dodano opinię: 28.09.2021

Kasza manna ma być tylko zalana mlekiem, nie gotować jej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

M

Dodano opinię: 30.09.2021

Kasza manna ma być tylko zalana mlekiem, bez gotowania?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

M

Dodano opinię: 01.10.2021

Kasza manna zalana tylko mlekiem, bez gotowania ma być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

Marta

Dodano opinię: 19.12.2021

Polecamy przepis😊
Bardzo dobre, chrupiące z wierchu i wilgotne w środku, uwielbiamy je wszyscy.dzieki🤗

Sylwia

Dodano opinię: 16.01.2022

Super przepis robimy je od dwóch lat. Zawsze wychodzą 😉 i dzieci je bardzo lubią

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek