2 porcje 8 miesięcy+

Sezon na pomidory w pełni. To dobrze, bo zawierają one mnóstwo witamin i są bogate w likopen, który jest cennym antyutleniaczem. Warto je jeść każdego dnia, dlatego dziś mamy dla Was i Waszych bobasów przepyszną, kremową zupę mmm, obiecuję, że zrobicie ją jeszcze nie raz!

Składniki (na 2 porcje, więc jeśli macie dużą rodzinkę, zwiększcie ilość składników od razu):

  • 8 pomidorów;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pęczek włoszczyzny lub gotowe 1,5 szklanki bulionu;
  • 3 marchewki (lub ta z włoszczyzny);
  • 5 suszonych pomidorów;
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
  • szczypta pieprzu.

Pomidory umyj, osusz i natnij skórkę "na krzyż" jak na zdjęciu, wstaw nacięciem do góry do płaskiego naczynia żaroodpornego. Polej oliwą, posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz 30 minut w 200'C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnka.

W tym czasie przygotuj bulion KLIK, lub jeśli go posiadasz ugotuj tylko dodatkowo 3 marchewki, które "osłodzą" zupę.

Upieczone pomidory pozbaw skórki (wystarczy rozgnieśc je widelcem, a skórka sama odejdzie), przelej  miąższ do wysokiego garnka.

Dodaj do miąższu z pieczonych pomidorów: pół łyżeczki suszonej bazylii, posiekane suszone pomidory, 3 ugotowane do miękkości marchewki oraz wlej 1 szklankę bulionu warzywnego. Zmiksuj całość blenderem na krem. Dodaj szczyptę pieprzu, zamieszaj i już:) Prosta, smaczna zupka gotowa!
Jeśli chcesz by zupa była rzadsza dolej do niej resztę bulionu.

Dorośli mogą sobie doprawić solą do smaku.

Maluszkom, które samodzielnie nie władają łychą można podać zupę w kubku Doidy Cup, który idealnie pasuje do małych rączek i buźki:)

 

Bulion do zupy

11913197_1021181237915460_2110175433_n

Upieczone pomidory

11913590_1021181281248789_940632059_n

Rozgniecione, upieczone pomidory

11798333_1021181264582124_1590325977_n   11121493_1021181177915466_1258178288_n  11911156_1021181097915474_1624374072_n 11913031_1021181077915476_1137528749_n