Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 maja 2015

Zupa z białych szparagów

Sezon na szparagi czas start. To wartościowe warzywa, które z natury stworzone są do BLW. Idealne do rączki, ale dziś spróbuj w postaci kremowej zupy.

zupa z białych szparagów

Zupa z białych szparagów

Sezon czas zacząć. Jest krótki, więc spiesz się, by skorzystać. Dziś pyszna zupa krem z białych szparagów.

Składniki:

pęczek białych szparagów
2 małe cebule
2 ziemniaki
2 żółtka
2 łyżeczki masła
szczypta gałki muszkatołowe
szczypta pieprzu
ok 1 litr bulionu warzywnego

Wykonanie:

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Szparagi myjemy, obieramy nożykiem z twardych włókien, kroimy na małe kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy warzywa do bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości (nie rozgotowujemy!).
W tym samym czasie obieramy cebule, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, wrzucamy pod koniec gotowania do zupy.
Gdy zupa będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy gałką i pieprzem. UWAGA! Jeśli mimo obrania szparagów, po zblendowaniu nadal w zupce pływają włókna, można dodatkowo przetrzeć zupę przez drobne sito. Jest to czasochłonne, jednak ja zawsze to robię:)
Żółtka mieszamy z odrobioną zupy w osobnym naczyniu. Gotową zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy żółtka energicznie mieszając. Na 1 minutę znów wstawiamy zupę na gaz, ale już nie gotujemy. Gotowe!

Maluszkom zupę podajemy w kubeczku, polecamy ten idealny Doidy Cup, a jeśli chcesz dowiedzieć się, jak nauczyć dziecko samodzielnego picia i jedzenia z kubeczka takiej zupy, zapraszamy TUTAJ
Podajemy z grzankami lub posypaną koperkiem mmmmniam!
Dorośli mogą doprawić swoją zupę solą i cukrem.

zupa z białych szparagów

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (10)

Susanna szyje

Dodano opinię: 28.05.2015

Ojej aż mi ślinka pociekła! Muszę koniecznie spróbować.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.05.2015

O tak, koniecznie!

Susanna szyje

Dodano opinię: 04.06.2015

Ugotowałam i zupka przepyszna! Bardzo trafiła w moje kubki smakowe bo młody niestety wzgardził ale oczywiście jeszcze spróbuję go do niej przekonać. Wierzch zupy posypałam startym parmezanem – polecam!

Gosia

Dodano opinię: 29.05.2015

Kocham taką zupkę:)

Kasia

Dodano opinię: 04.02.2016

Sezon na szparagi bardzo krotki:( co sądzicie na temat szparagów ze słoika?

Kasiak

Dodano opinię: 05.02.2016

Sezon szparagowy krótki. Myślicie, że szparagów ze słoika można użyć?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

Hmm raczej to nie będzie to samo, ale można spróbować:)

ania

Dodano opinię: 13.05.2016

a co zamiast żółtka? moja mała ma uczulenie? Może śmietana?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

Próbuj:)

Ewelina

Dodano opinię: 11.06.2019

Kolejny przepis zaakceptowany przez mojego małego smakosza. To były jego pierwsze szparagi 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek