5 porcji 7 miesięcy+

Nadchodzi długo sezon wspaniałych warzyw. Można czarować z nich naprawdę wiele dobrych dań. Np. taką zupę krem z pieczonych warzyw. 

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu/wody
  • 3 papryki czerwone
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • gałązka bazylii
  • oliwa z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie sól dla starszaków

Wykonanie:Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

Paprykę przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego, cebule obierz i pokrój na ćwiartki, marchewkę obierz i pokrój w grube plastry, czosnku nie obieraj. Wszystkie warzywa połóż na blaszce, skrop obficie oliwą i posól. Piecz około 20-25 minut.

Warzywa ostudź chwilę. Zdejmij skórę z papryki i wyciśnij czosnek  z łupinek (lekko wyjdzie). Przełóż warzywa do malaksera, dodaj listki z bazylii, zalej bulionem/wodą i zblenduj na gładki krem. Przelej krem do garnka, dodaj passatę, pieprz, zamieszaj i zagotuj całość. Gotuj około 3 minut na małym ogniu i wyłącz palnik. 

Podawaj polane oliwą z oliwek. Do tej zupy pasują grzanki lub lane kluseczki. 

Wybierz dobry lunchbox na piknik, spacer czy wycieczkę. Zobacz duży wybór kolorowych, szczelnych i wygodnych pudełek na pyszne jedzenie na wynos. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep