1 marchewka;
kawałek selera;
4 ziemniaki;
1/2  kalafiora lub 1 mały;
1 por (biała część);
2 gałązki natki pietruszki;
1 udko z kurczaka (lub inne wybrane mięso);
3 ziarna ziela angielskiego;
1 listek laurowy;
5 ziaren pieprzu.

Warzywa umyć i obrać. Seler, marchewkę, ziemniaki pokroić w kosteczkę, por w plasterki, kalafior podzielić na małe różyczki.
Mięso umyć.
Przełożyć mięso, marchewkę, por, seler i przyprawy do większego garnka i zalać zimną wodą (około litra). Gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki, kalafior i nać pietruszki, i gotować nadal kolejne 30 minut.
Po tym czasie należy sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Jeśli jest potrzeba-podgotować dłużej.
Gotową zupę można posypać koperkiem.
Dorośli mogą poprawić zupę solą i pieprzem, oraz dosmaczyć odrobiną śmietany.
Maluchom najwygodniej będzie pić rzadką część zupy z kubka, a warzywa jeść rączkami, natomiast starsze- naturalnie łyżeczką:)