Składniki:
1 długa cukinia
1 małe jabłko
pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki curry
łyżka masła
pół szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (nie koniecznie, mi została ze śniadania więc wrzuciłam 😀 przez co zupa stała się bardziej gęsta i sycąca ).

W wysokim garnku rozpuszczamy masełko. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, wydłubujemy nasiona, kroimy na kawałki (ze skórą), dorzucamy do garnka. Jabłko obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę, dorzucamy do garnka. Dusimy całość bez pokrywki kilka minut, następnie zalewamy bulionem. Doprawiamy rozmarynem i curry (można dodać mniej przypraw, zupka będzie łagodniejsza. Gotujemy całość, aż warzywa zmiękną (ok. 10min.). Blendujemy na gładki krem (miedzy czasie dorzucamy jaglankę), podajemy z pestkami dyni, lub z makaronem, lub z grzankami, lub po prostu zupę-krem:)