8-10 porcji 8 miesięcy+

Placki owsiane z kurkumą to wspaniałe danie na chłodne dni. Warto przyjaźnić się z kurkumą ze względu na jej wielość zalet. Poprawia trawienie, usprawnia pracę mózgu, wspaniale wzmacnia odporność oraz ma właściwości przeciwzapalne. Zawsze dodaję go do rosołu tuż przed podaniem go. Nadaje mu jeszcze piękniejszy kolor. Musicie spróbować te placki. Są tak wyśmienite, jak wyśmienicie wygladają. 

składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 banan dojrzały
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu (uwalnia wartości kurkumy)*
  • kawałek gruszki
  • olej do smażenia

Płatki owsiane wsyp do miski i zalej mlekiem. Odstaw na 20 minut, by płatki wchłonęły mleko. Jajko rozkłóć i dodaj do owsianej masy wraz z przyprawami i rozgniecionym widelcem bananem.

Kawałek gruszki pokrój na plasterki (około 10).

Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. Nakładaj na patelnię po łyżce masy, a na każdy placuszek układaj plasterek gruszki, lekko go dociskając. Smaż niewielkie placuszki do zrumienienia z obu stron (okolo 3 min. na każdą stronę). Pilnuj ognia, by placki nie przypaliły się.

Placki owsiane z kurkumą możesz polać miodem, który doda im jeszcze więcej wartości.

*edytowano (przez przeoczenie pominięto w zapisie)