Składniki:
Porcja dla 2 dorosłych i dziecka:
2 świeże pstrągi
pół cytryny pokrojonej w talarki
ok. kg ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
tymianek suszony
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki
zioła prowansalskie
ew. czosnek

Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.
Ziemniaki myjemy, kroimy, osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika na najniższą kondygnację i pieczemy ok 35-40min. w tym czasie od razu zabieramy się za rybę…

Myjemy, patroszymy, nacieramy ziołami np. prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem kolorowym, do środka wkładamy po 2 małe talarki cytryny i natkę pietruszki. Obwijamy folią aluminiową i układamy na ruszcie/kratce (zwał jak zwał) i dokładamy do piekących się już ok. 20 min ziemniaków (tak by ryba była w piekarniku też ok. 20min). Wsuwamy na najwyższą kondygnację piekarnika.

Dodatkowo miałam dziś brokuła, ale każdy może użyć ulubionych warzyw:) Smacznego:))))

Aaaa i naważniejsze – dziecku podajemy najmniej spieczone ziemniaki, i kawałek swojej ryby dokładnie sprawdzając czy nie ma ości!!!!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep