
Zielone gofry ze świeżym szpinakiem?! No jasne! To jeden z lepszych sposobów na przemycenie szpinaku do diety dziecka:) Kolor gofrów, jaki powstaje po zmiksowaniu świeżych liści jest obłędny. Sami zobaczcie! Gofry nie mają specjalnie jakiegoś określonego smaku, są bardzo neutralne. Można je więc podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dlatego my część zjadłyśmy z białym twarożkiem, a część z masłem orzechowym i miodem:)
Sekretem udanych gofrów jest tak naprawdę gofrownica. Musi być b. dobrze nagrzana i nie wolno jej otwierać podczas pieczenia gofrów. Moc gofrownicy min 1100 W (my mamy taką klik).
Składniki:
- 100 g liści szpinaku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 jajko (osobno białko i żółtko),
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)
Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód.
Smacznego! A tak wyglądają nasze gofry ze szpinakiem, posmarowane białym serkiem:
Czy szpinak nie traci swojej wartości w wysokiej temperaturze?
Trochę traci, ale to nie jest mega wielka temperatura:)
Czy są odpowiednie na tylko na świeżo a później gumowate? Chciałam wieczorem zrobić na śniadanie.
Dobre pytanie, nie zdążyłam sprawdzić bo zjedlismy wszystko od razu hahahah, ale podejrzewam, że rano byłyby juz gumowate, jak to gofry:)
Ja czasem wczorajsze gofry wkładam rano do zwykłego tostera i zwykle robią się znowu chrupiące (z tymi nie próbowałam).
Ja mam pytanie odnosnie sody?? Czym sie rozni soda od proszku do pieczenia i czy nie kozna dodac tylko proszku?? Czy nie jest zdrowszy??
http://www.ladyhousewife.pl/porady-kulinarne/czym-rozni-sie-soda-od-proszku-do-pieczenia/
Czy można dać mleko roślinne, tzn. owsiane, zamiast krowiego?
tak
Ile gofrów wychodzi z takiej porcji ciasta?
ok 10
A wiecie mrożonego to ile bym musiała użyć?
hm, trudno jest to policzyć:(
Tez mam tylko mrożony i się zastanawiam…
Ja zrobiłam z mrożonego szpinaku i wyszło,że dwa razy więcej. Z 200g mrożonego szpinaku po rozmrożeniu i odsączeniu zostało 100g. Dodałam troszkę więcej mąki. Gofry wyszły super. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Dzieci i mąż zjadali aż miło 🙂
Tak wyszły z mrożonego szpinaku
A czy zamiast mleka może być woda???
możne, ale lepiej użyj mleka roślinnego jeśli możesz, będą smaczniejsze.
Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować Wasze wszystkie gofrowe przepisy. A jaką macie gofrownicę i jakiej mocy? Planuję zakup i czytałam, że dobra gofrownica musi mieć przynajmniej 1000 W żeby gofry były chrupiące a nie gumowate.
Tak, najmniej 100. Musi dawać kopa:)
Syrop z agawy zamiast miodu będzie ok?
tak
Czym w tym przepisie zastąpić jajko? Czy w ogóle można?
Możesz spróbowac aquafaba, jednak ubite białko powoduje że te gofry są lekkie i puszyste.
Ale przecież aguafabę można ubić na sztywną pianę jak białko i gofry wychodzą równie delikatne,
jak z jajkami, choć nie próbowałam akurat tej zmiany w powyższym przepisie 😉
Witam, czy białko jest konieczne?
możesz pominąć, aczkolwiek nie gwarantuję, że wyjdą takie idealne jak na zdjęciu;)
Pyszne, nawet z kiepską gofrownicą:) a Wasze zdjęcia coraz piękniejsze. Super, że się rozwijacie, nie mogę doczekać się kolejnej książki:) a w załączniku nasz śniadanko 🙂
Znowu dalyscie rade! Pozdrowienia z Finlandii 🙂 Tutaj budujemy odpornosc biegajac po finskim mrozie i jedzac alaantkowe przepisy:)
???? genialne! Buziaki!!
a czym zastąpić miód żeby można było dać i 9 miesięcznemu maluchowi?
Pomiń
A z inną mąką np. gryczaną, jaglaną
Pewnie
Czy 8,5 miesięczne dziecko może je jeść?
tak
Czy gotowe gofry można zamrozić?
Nie polecamy
Sprytny sposób na szpinak 🙂 U nas na śniadanie zniknęły wszystkie chociaż mąż był sceptyczny (kolor go źle nastawił). Nie były idealne gdyż zabrakło mi trochę mąki więc zmieliłam płatki owsiane. Nie mogłam też ubić białka więc dodałam całe jajko. Najważniejsze że zostały zjedzone. Dzieciaki wsunęły z serkiem albo miodem.
Kompletna porażka. Ciasto przykleilo się całkiem do gofrownicy, potem do patelni jak próbowałam uratować danie jako placki. Zakładam że to urok mąki orkiszowej. Jutro spróbuję z pszennej
jakiego blendera używacie? :)))
Braun
Melduję, że z jarmużem rówież wychodzą 🙂 Smak bardziej wyrazisty niż przy szpinaku, ale nam odpowiadał 🙂 Z czosnkowym twarożkiem – wyśmienite <3
Pyszne, ale ciasto się bardzo kleiło do gofrownicy 😮 czy mąkę trzeba przesiać przez sito?jaka powinna być konsystencja?pomieszalam mąkę pszenns razowa z jaglaną. Mimo że ciężko się je odrywało i były dość plastyczne,to mimo wszystko pyszne 🙂
Wszystko jest kwestią rozgrzania mocnego gofrownicy i jej dobrej jakości. Musi mieć powyżej 1000w
A co z miodem? Tutaj jest dodany, ale przecież powinno się go dawać dziecku po ukończeniu 12 miesiąca.
Zaznaczono w tekście, że niemowlakom nie podaje się.
Genialne!!!! 3,5-latek oraz jego 10-miesięczna siostra zachwyceni! 🙂
Pierwszy wasz przepis który mi nie wyszedł 🙁 mam gofrownicę Dezal a ciasto kompletnie się klei i rwie, jest baaardzo rzadkie, w innych gofrach ciasto jest gęste
nie wiem co może być przyczyną niestety, a jaki to był szpinak?
Niemialal gofrownicy wcześniej, zakupiłam żeby spróbować ten przepis i żeby dzieci zjadły szpinak. I udało się 🙂 gofry wyszły bardzo fajne ,dzieci zajadaly ze smakiem 🙂
Jaka konsystencję powinno mieć ciasto, wyszło bardzo rzadkie?
Gofry wyszły super, bardzo smaczne. Jak dla mnie nie ma potrzeby ubijania osobno białek. Wrzucilam wszystko do blendera i na bardzo wysokich obrotach zmiksowalam, trzeba sobie ulatwiac życie. 😁 Mam robota kuchennego ale myślę że w mikser kielichowy tez da rade.
A z czym jeszcze mozna podac oprocz serka?
Z czym zechcesz, z innymi pastami, z awokado, z dobrą wedlina
A można ciasto zostawić na drugi dzień do usmażenia?
nie, lepiej zrobić na świeżo
Sugeruje w składnikach oznaczyć miód gwiazdką. Niestety robiąc gofry za późno przeczytałem żeby pominąć miód i zrobiłem dla dzieci z miodem.
Zrobilismy dzisiaj 🙂 mniam :p
A czy można z innym warzywem, np. burakiem?
próbuj:)