Zielone gofry ze świeżym szpinakiem?! No jasne! To jeden z lepszych sposobów na przemycenie szpinaku do diety dziecka:) Kolor gofrów, jaki powstaje po zmiksowaniu świeżych liści jest obłędny. Sami zobaczcie! Gofry nie mają specjalnie jakiegoś określonego smaku, są bardzo neutralne. Można je więc podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dlatego my część zjadłyśmy z białym twarożkiem, a część z masłem orzechowym i miodem:)
Sekretem udanych gofrów jest tak naprawdę gofrownica. Musi być b. dobrze nagrzana i nie wolno jej otwierać podczas pieczenia gofrów. Moc gofrownicy min 1100 W (my mamy taką klik).

Składniki:

  • 100 g liści szpinaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko),
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)

Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód.
Smacznego! A tak wyglądają nasze gofry ze szpinakiem, posmarowane białym serkiem: