Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 lipca 2014

„Zebra bananowo-karobowa”

3 szklanki mąki;2 jajka;szklanka mleka roślinnego;szklanka oleju;2 banany;łyżka stewii;2 łyżki karobu.łyżeczka proszku do pieczenia;łyżeczka sody.. Banany rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki prócz stewii i karobu wymieszać ze sobą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać karob i stewię. Wymieszać. Na środek blaszki kłaść po 2 łyżki ciasta jasnego,a następnie, na nie, dwie...

3 szklanki mąki;
2 jajka;
szklanka mleka roślinnego;
szklanka oleju;
2 banany;
łyżka stewii;
2 łyżki karobu.
łyżeczka proszku do pieczenia;
łyżeczka sody..

Banany rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki prócz stewii i karobu wymieszać ze sobą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać karob i stewię. Wymieszać. Na środek blaszki kłaść po 2 łyżki ciasta jasnego,a następnie, na nie, dwie łyżki ciemnego i tak do momentu wyłożenia całej masy. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (31)

Anonymous

Dodano opinię: 23.12.2014

Czy stewię można zastąpić czymś innym? I jakiej użyto tu mąki? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.12.2014

Użyłam mąki pszennej, a stewię możesz zastąpić wybranym słodziwem, którego używasz na co dzień. Np. miodu, syropu daktylowego…

Marta Nikolaou

Dodano opinię: 16.03.2015

Mam pytanie co do Stewi, w jakiej postaci jest uzyta? Nie spotkalam sie jeszcze z tym produktem a chetnie bym zaczela uzywac.. Mozna kupic jako plyn, proszek? Z gory dziekuje z odpowiedz 🙂 Bede szukac zakupu przez internet jako iz mieszkam na Cyprze i w sklepach tu nie widzialam.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2015

Użyłam stewi w proszku. Ma biały kolor. Jest jeszcze opcja w listkach. Pozdrawiam!:)

Magdalena Zajdler

Dodano opinię: 03.04.2015

Czy zamiast oleju może być np masło??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2015

Tak:)

Magdalena Zajdler

Dodano opinię: 03.04.2015

To ile w tedy masła?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2015

proszę użyć około 100 g.

Agnieszka

Dodano opinię: 02.07.2015

Czy ciasto bedzie bardzo gęste? Wkrecilo mi sie w robota ;/ antytalent kuchenny ze mnie 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2015

Jest gęste,ale nie aż tak,by wkrecało sie w robota.

Marlena

Dodano opinię: 18.07.2015

Z tym wkręcaniem to mam sugestię. Jak się źle założy te łopatki (nie wiem jak się nazywają fachowo) do miksera to ciasto ,,wędruje" do góry. Sama się ostatnio o tym przekonałam 😛

Admete

Dodano opinię: 18.07.2015

Mój pierwszy zakalec. Nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.07.2015

Guru od pieczenia odpowiada bardzo szczegółowo na zakalcowe pytania. Polecam: http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac

Paula

Dodano opinię: 25.07.2015

mi też się wkręca w robota bo jest tak gęste…

Paula

Dodano opinię: 25.07.2015

wyszło mi:) ale prosze mi powiedziec czy to ciasto jest slodkie?? bo moje nie bardzo

no i zrobilam z polowy mąki pszennej( bo jednak nie do konca jest zdrowa) i z polowy pszennej

Paula

Dodano opinię: 26.07.2015

przepraszam,z kokosowej:)

Gośka W.

Dodano opinię: 25.10.2015

Świetne ciasto które przypomniało mi jak z siostrą piekłyśmy swoje pierwsze samodzielne ciasto dla taty na urodziny lub imieniny. Tamto oczywiście było zebrą klasyczną z cukrem itp.

Natalia

Dodano opinię: 12.12.2015

Witam,

Czy można użyć mąki pełnoziarnstej ?

pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.12.2015

Można, ale jest znacznie cięższa, więc ciasto mniej urośnie.

Marta

Dodano opinię: 15.05.2016

WITAJCIE, w Waszych przepisach często pojawia się mleko roślinne. Czy można zastępować je mlekiem krowim? dziecko ma 18 mcy wiec jest całkiem duzym smakoszem 😉
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.05.2016

Oczywiście, że tak:)

Asia

Dodano opinię: 23.09.2016

Po dlugiej przerwie w pieczeniu zabieram sie za ciasto-zebre! 🙂 Pytanie techniczne – mam sode, nie mam proszku do pieczenia – ile sody dac do tego przepisu, dwie lyzeczki? I z ciekawosci dlaczego mieszacie proszek i sode, a nie uzywacie tylko jednego? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Sody daj mniej niz proszku do pieczenia.

Bogusia

Dodano opinię: 17.10.2019

Hej Dziewczyny,
czy gdyby zrobić to ciasto z połówki proporcji – to też się uda?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.10.2019

powinno

Wioleta

Dodano opinię: 13.04.2020

Jaka konsystencję powinno mieć to ciasto?bo zastanawiam się czy wyszedł mi zakalec czy taka powinna być, a bardziej zwarte jest przez banana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Konsystencja podobna do babki łaciatki, ale delikatnie wilgotne od banana.

Sendi

Dodano opinię: 11.01.2021

Ile gorzkiej czekolady lub ciemnego kskao dodać zamiast karobu? Pozdrowienia z Łodzi ❤️?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

Tyle co karibu. Ściskamy.

Żaneta

Dodano opinię: 11.02.2022

Jakiej mąki bezglutenowej można użyć zamiast pszennej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Najlepiej jakiś miks

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek