8 porcji
Czasem pytacie, skąd czerpiemy inspiracje do naszych potraw. Uwierzci nam, zazwyczaj inspiracją jest zawartość szafki lub lodówki:) Tym razem było mleko, mąka orkiszowa i szpinak:). Czego trzeba więcej, by zrobić smaczny i zdrowy obiad lub przekąskę? Spróbujcie!:)
1,5 szlanki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
100g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
opcjonalnie płaska łyżka sezamu
Szpinak podduś do miękkości. Jeśli był w liściach – posiekaj bardzo drobno lub zblenduj. Wciśnij do niego czosnek i kilka kropel soku z cytryny, dodaj pieprz. Ostudź.
Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, jajko, sezam i olej. Zmiksuj dokładnie. Dodaj ostudzony szpinak i wymiesza. Jeśli ciasto wyszlo za gęste, dodaj mleko, jeśli za rzadkie- mąkę. Odstaw na 30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię, wylewaj na nia ciasto i smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Naleśniki doskonale smakują same, ale możesz podać je z nadzieniem z drobiu, soczewicy lub twarogu.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Może być mleko owsiane / ryżowe ?
Tak
Mniam! Super przepis 🙂
W składnikach nie ma jaja a w opisie wykonania jest. Poprawcie sobie:)
Nie mA jajka w składnikach.
Czy proporcja mleka mąki jest ok? Musiałam udać prawie 2 szklanki mąki do takiej ilości mleka. Nie ma jajka w składnikach.
Ok, naleśniki wyszły przepyszne, córka nakarmiona i zadowolona, mama też 😉 dodałam do szpinaku kilka małych listków bazylii oraz 1 ząbek czosnku i pół szalotki, wszystko zblendowałam. Mąki i mleka musiałam dać mniej więcej po równo. Zostało mi sporo ciasta i zastanawiam się czy mogę przechować je w zamkniętym naczyniu w lodóce do obiadu (3-4h)? Czy lepiej usmażyć naleśniki i potem odgrzać? I jeszcze jedno pytanie – z czym podać je do pieczonego łososia i gotowanych brokułów? Zastanawiam się nad przesmarowaniem naleśników gęstym jogurtem naturalnym ale może podpowiecie jakiś inny sosik/smarowidło? Z góry dziękuję 🙂
I przepraszam za podwójny komentarz o jajku, wersja strony na tableta jest trochę słaba ;-).
Usmaż i odgrzej-zawsze bezpieczniej. Możesz zrobić też z soczewicą wymieszaną z cebulą. A polać sosem jogurtowym z czosnkiem lub z koperkiem.
ja smaruję naleśniki twarożkiem na słono ( twaróg, jogurt lub śmietana i szczypiorek ), a później odgrzewam .
Pycha !
Z takich proporcji naleśniki zawsze nam wychodzą. jajko dodane.
Bez jajka? Ja dodałam. Fajny pomysł na kolorowe i zdrowe naleśniki.
Jasne,że z jajkiem:)W opisie było a w składnikach zjadł elf;)
Poprawione.
Takie wyszły u nas 🙂
jakie mleko?
Jakie chcesz.Krowie lub roślinne.
Na ile porcji ten przepis?
Wychodzi 8 sztuk. Zazwyczaj na zdjęciem głównym przepisu masz podaną ilość porcji:);)
A ja mam pytanie może głupie, chociaż słyszałam, że nie ma głupich pytań, mogą być tylko głupie odpowiedzi, więc uważajcie haha 😉
Od niedawna próbuję różnych przepisów i muszę przyznać, że z powodzeniem 😉 Zastanawiam się tylko jak to jest z tym mlekiem. Bo niby dziecko nawet do 2 lat nie może mleka krowiego, ale czy to nie dotyczy stosowania mleka w różnych potrawach? Bo omijam takie potrawy, a może to bez sensu? 😉
A skąd informacja,że do 2 roku życia nie może mleka?
Kurcze no… wszędzie gdzie czytam o mleku to jest napisane, że najlepiej do 2 r.ż. mleka krowiego nie podawać, ale może to chodzi o picie mleka a nie stosowanie go do różnych potraw? Nie wiem 🙁 W sumie na pewnym bardzo popularnym i poważanym blogu dotyczącym karmienia piersią też o tym czytałam 🙁
Zgłupiałam już :/
Witaj, pokaż nam gdzie tak jest napisane, bo aż jesteśmy w szoku:) Nowe zalecenia które możesz znaleźć w zakłądce ROZSZERZANIE DIETY mówią, że nabiał juz po 6m, krowie mleko jako dodatek do dań też, ale do picia po ukończeniu roku. Ale przecież nie musisz używać krowiego jeśli nie chcesz, zawsze możesz zastąpić je którymś z roslinnych:)
To nie tak, że nie chcę. Po prostu mnie to zastanowiło. Daję młodemu np. jogurty naturalne, twaróg itp. Muszę poszukać tego o tym mleku i jak tylko znajdę to napiszę 🙂 Tym czasem zrobię naleśniki na mleku krowim o! 😉 Pozdrawiam 🙂
Cześć. Też przez długi czas mnie nurtowała kwestia krowiego mleka. Mi 3 różnych pediatrów mówiło, że mleko krowie dopiero po 2 roku życia, ale to generalnie chodzi o "czystą postać" mleka, ponieważ jest ciężkostrawne (nie dotyczy to przetworów mlecznych czy mleka w produktach w małych ilościach).
W tych wytycznych chodzi o podawanie mleka jako posiłku samodzielnego np zamiast mm. Jeśli chodzi o dodatek do dań jest dozwolone od 6 mca życia. Można na nim spokojnie gotować kaszki i inne posiłki ? też trafiłam na to samo źródło ale dopytałam lekarza i dietetyka także info jest pewne w 100%
mąka owsiana nada sie? 😉
Powinna dać radę:)
szpinak mrożony chyba nie bardzo?
Może być.
Naleśniki wyszły rewelacyjne! Zjedliśmy je z nadzieniem zrobionym przez męża, z gotowanego z cebulą i ziołami groszku z kurczakiem 😉 Dziękuję za super przepis 😉
Zamiast szpinaku dałam jarmuż, wyszło rewelacyjnie!
Dzisiaj planuję te naleśniki na kolację. Chciałam dopytać czy wyjdą z mąki kukurydzianej? A jeśli nie to jaka może być alternatywa do zwykłej mąki? Pozdrawiam!
Może być orkiszowa. Z kukurydzianej tych akurat nie robiłam, ale inne tak i wyszły.
Jaki może być powód, że się przyklejają i rozwalają jak próbuję przewrócić?
Za mało mąki, szpinak miał za dużo wody, zła patelnia… 🙂
hmm chyba za dużo szpinaku..lub za mało mąki 😉 patelnia z pewnością ok- teflonowa z ikea.
Bardzo dziekuje dziewczyny za przepis, dawno nie widzialam mojego synka tak palaszujacego cos innego niz mleko. Ja wprowadzilam mala zmiane dodalam make gryczna zamiast zwyklej wyszly super. dzieki raz jeszcze.
Jakiś przepis na farsz do tych naleśników?
Np miesny z gotowanego kurczaka.
Najlepsze naleśniki jakie jadłam! dla mnie, nie potrzebny żaden dodatek typu farsz czy sos.
Na stałe zagoszczą w naszym menu 🙂
Pozdrawia
Jeśli Moja Córka ma skończone 8 miesięcy i nie pije innego mleka niż moje. A nie chciałabym jeszcze dodawać krowie. To mogę zastąpić jakimś innym ? czy jeszcze nie mogę ?
Najlepiej roślinnym.
A moze byc mleko migdalowe?
Tak
Witam, jesli szpinak swiezy to juz nie trzeba podduszac tylko mrozony?
Świezy tez należy poddusić. Na odrobinie masła. Chwilkę, tylko do momentu aż zwiędnie.
Pyszne? wyszły mi całe zielone, zastanawiam się jak Wam wyszły takie z dodatkiem szpinaku a nie szpinakowe ?
Nalesniki super.Mój niejeden wcinal:) Zrobiłam też z burakiem. Jakie jeszcze warzywa będą pasowały zamiast szpinaku?
Jarmuż, marchewka… improwizuj:)
Mus z dyni?
Witam, po raz pierwszy:-) bardzo fajna strona, w jednym miejscu bardzo duzo przepisow i naprawde bardzo fajnych. Nalesniki to bedzie chyba piaty przepis , z ktorego bede korzystac. Niestety moja corcia jest chyba ewenementem , bo jak na razie z tych pieciu zjadla tylko kluski slaskie ze szpinakiem, ani pulpetow, ani kotlecikow pieczonych jesc nie chce,ale sie nie poddaje, zobaczymy jak bedzie z nalesnikami 🙂 pozdrawiam
Wybaczcie głupie pytanie, ale jestem nowicjuszką 😉 Jak poddusić szpinak? Poszatkowany wrzucić na suchą patelnię? Czy na patelnię z wodą?
Minimalnie podlej olejem lub odrobiną wody i podduś. W moment zmięknie.
Czy jeżeli blendujemy szpinak, to jeszcze później podduszamy? Bo właściwie po blendowaniu jest już papką.
Nie trzeba
Mleko kokosowe będzie ok?
Tak
Jak można odgrzać takie naleśniki? Zaczęłam smażyć a córka zasnęła ? czy lepiej zostawić ciasto w lodówce i usmażyć jak się obudzi?
Zostaw ciasto i usmaż później
Czy usmażone naleśniki mogą być trzymane w temperaturze pokojowej ? ( Max 24 godziny ) Córka jest w szpitalu i niby jest lodówka ale na drugim końcu korytarza i nie zawsze mogę wyjść. Dziś świeżo usmażone.
nie ryzykowałabym w warunkach szpitalnych, chociaż obecnie nie ma upałów to pól dnia max mogłyby stać.
Super, dziekuje za przepis. Zaryzykowalam podwojna porcje szpinaku (odjelam pol szklanki mleka i dodalam jeszcze jedno jajo) i wyszly pieknie zieloniutkie, zostaly pochloniete szybko przez oba male glodomory. Mlodszy (roczniak) pierwszy raz jadl chetnie cos 'z calego’, do tej pory musial miec podane w kawalkach albo fruwalo 😉 U mnie na mleku owsianym, ktore jest troche slodkawe (ponoc z natury) i to tez dzialalo na korzysc. przy okazji dziekuje tez za przepis na omlet z owocami, bardzo pysznie sie rowniez u nas sprawdzil.
Czy wasze naleśniki też wychodzą w środku jakby mokre?to pewnie przez szpinak ale nie wiem czy mogę takie podawać dzieciom?pozdrawiam
Możliwe, że szpinak puścił za dużo wody.
Witam można od razu smażyć czy trzeba odstawić na te 30 min gotowe ciasto?
Ciasto na naleśniki dobrze zawsze odstawić- lepiej wychodzą
Ja bym chciala tylko dodac, ze szpinak faktycznie zawiera duzo żelaza, ale przyrzadzanie go z mlekiem hamuje jego wchlanianie. Dla anemikow jak ja to albo na wodzie, albo na mleku roslunnym. Smacznego!