8 porcji

IMG_1804


Czasem pytacie, skąd czerpiemy inspiracje do naszych potraw. Uwierzci nam, zazwyczaj inspiracją jest zawartość szafki lub lodówki:) Tym razem było mleko, mąka orkiszowa i szpinak:). Czego trzeba więcej, by zrobić smaczny i zdrowy obiad lub przekąskę? Spróbujcie!:)

1,5 szlanki mleka

1 szklanka mąki

1 jajko

100g szpinaku

1-2 ząbki czosnku

szczypta pieprzu

kilka kropel soku z cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego

opcjonalnie płaska łyżka sezamu

Szpinak podduś do miękkości. Jeśli był w liściach – posiekaj bardzo drobno lub zblenduj. Wciśnij do niego czosnek i kilka kropel soku z cytryny, dodaj pieprz. Ostudź.

Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, jajko, sezam i olej. Zmiksuj dokładnie. Dodaj ostudzony szpinak i wymiesza. Jeśli ciasto wyszlo za gęste, dodaj mleko, jeśli za rzadkie- mąkę. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej dobrze patelnię, wylewaj na nia ciasto i smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.

Naleśniki doskonale smakują same, ale możesz podać je z nadzieniem z drobiu, soczewicy lub twarogu.

 

IMG_1812