Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 listopada 2015

Zdrowe, błyskawiczne naleśniki szpinakowe

Czasem pytacie, skąd czerpiemy inspiracje do naszych potraw. Uwierzci nam, zazwyczaj inspiracją jest zawartość szafki lub lodówki:) Tym razem było mleko, mąka orkiszowa i szpinak:). Czego trzeba więcej, by zrobić smaczny i zdrowy obiad lub przekąskę? Spróbujcie!:) 1,5 szlanki mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 100g szpinaku 1-2 ząbki czosnku szczypta pieprzu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka...

IMG_1804


Czasem pytacie, skąd czerpiemy inspiracje do naszych potraw. Uwierzci nam, zazwyczaj inspiracją jest zawartość szafki lub lodówki:) Tym razem było mleko, mąka orkiszowa i szpinak:). Czego trzeba więcej, by zrobić smaczny i zdrowy obiad lub przekąskę? Spróbujcie!:)

1,5 szlanki mleka

1 szklanka mąki

1 jajko

100g szpinaku

1-2 ząbki czosnku

szczypta pieprzu

kilka kropel soku z cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego

opcjonalnie płaska łyżka sezamu

Szpinak podduś do miękkości. Jeśli był w liściach – posiekaj bardzo drobno lub zblenduj. Wciśnij do niego czosnek i kilka kropel soku z cytryny, dodaj pieprz. Ostudź.

Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, jajko, sezam i olej. Zmiksuj dokładnie. Dodaj ostudzony szpinak i wymiesza. Jeśli ciasto wyszlo za gęste, dodaj mleko, jeśli za rzadkie- mąkę. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej dobrze patelnię, wylewaj na nia ciasto i smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.

Naleśniki doskonale smakują same, ale możesz podać je z nadzieniem z drobiu, soczewicy lub twarogu.

 

IMG_1812

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (68)

Mama Nastki

Dodano opinię: 25.11.2015

Może być mleko owsiane / ryżowe ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.11.2015

Tak

Czarnagodzina

Dodano opinię: 25.11.2015

Mniam! Super przepis 🙂

Iwona

Dodano opinię: 26.11.2015

W składnikach nie ma jaja a w opisie wykonania jest. Poprawcie sobie:)

Ania

Dodano opinię: 26.11.2015

Nie mA jajka w składnikach.

Ania

Dodano opinię: 26.11.2015

Czy proporcja mleka mąki jest ok? Musiałam udać prawie 2 szklanki mąki do takiej ilości mleka. Nie ma jajka w składnikach.

Ania

Dodano opinię: 26.11.2015

Ok, naleśniki wyszły przepyszne, córka nakarmiona i zadowolona, mama też 😉 dodałam do szpinaku kilka małych listków bazylii oraz 1 ząbek czosnku i pół szalotki, wszystko zblendowałam. Mąki i mleka musiałam dać mniej więcej po równo. Zostało mi sporo ciasta i zastanawiam się czy mogę przechować je w zamkniętym naczyniu w lodóce do obiadu (3-4h)? Czy lepiej usmażyć naleśniki i potem odgrzać? I jeszcze jedno pytanie – z czym podać je do pieczonego łososia i gotowanych brokułów? Zastanawiam się nad przesmarowaniem naleśników gęstym jogurtem naturalnym ale może podpowiecie jakiś inny sosik/smarowidło? Z góry dziękuję 🙂

Ania

Dodano opinię: 26.11.2015

I przepraszam za podwójny komentarz o jajku, wersja strony na tableta jest trochę słaba ;-).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Usmaż i odgrzej-zawsze bezpieczniej. Możesz zrobić też z soczewicą wymieszaną z cebulą. A polać sosem jogurtowym z czosnkiem lub z koperkiem.

Agnieszka

Dodano opinię: 14.11.2018

ja smaruję naleśniki twarożkiem na słono ( twaróg, jogurt lub śmietana i szczypiorek ), a później odgrzewam .
Pycha !

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Z takich proporcji naleśniki zawsze nam wychodzą. jajko dodane.

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

Bez jajka? Ja dodałam. Fajny pomysł na kolorowe i zdrowe naleśniki.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Jasne,że z jajkiem:)W opisie było a w składnikach zjadł elf;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Poprawione.

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

Takie wyszły u nas 🙂

karo

Dodano opinię: 07.01.2016

jakie mleko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2016

Jakie chcesz.Krowie lub roślinne.

Ola

Dodano opinię: 16.01.2016

Na ile porcji ten przepis?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2016

Wychodzi 8 sztuk. Zazwyczaj na zdjęciem głównym przepisu masz podaną ilość porcji:);)

Emilia

Dodano opinię: 19.01.2016

A ja mam pytanie może głupie, chociaż słyszałam, że nie ma głupich pytań, mogą być tylko głupie odpowiedzi, więc uważajcie haha 😉

Od niedawna próbuję różnych przepisów i muszę przyznać, że z powodzeniem 😉 Zastanawiam się tylko jak to jest z tym mlekiem. Bo niby dziecko nawet do 2 lat nie może mleka krowiego, ale czy to nie dotyczy stosowania mleka w różnych potrawach? Bo omijam takie potrawy, a może to bez sensu? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.01.2016

A skąd informacja,że do 2 roku życia nie może mleka?

Emilia

Dodano opinię: 20.01.2016

Kurcze no… wszędzie gdzie czytam o mleku to jest napisane, że najlepiej do 2 r.ż. mleka krowiego nie podawać, ale może to chodzi o picie mleka a nie stosowanie go do różnych potraw? Nie wiem 🙁 W sumie na pewnym bardzo popularnym i poważanym blogu dotyczącym karmienia piersią też o tym czytałam 🙁

Zgłupiałam już :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.01.2016

Witaj, pokaż nam gdzie tak jest napisane, bo aż jesteśmy w szoku:) Nowe zalecenia które możesz znaleźć w zakłądce ROZSZERZANIE DIETY mówią, że nabiał juz po 6m, krowie mleko jako dodatek do dań też, ale do picia po ukończeniu roku. Ale przecież nie musisz używać krowiego jeśli nie chcesz, zawsze możesz zastąpić je którymś z roslinnych:)

Emilia

Dodano opinię: 20.01.2016

To nie tak, że nie chcę. Po prostu mnie to zastanowiło. Daję młodemu np. jogurty naturalne, twaróg itp. Muszę poszukać tego o tym mleku i jak tylko znajdę to napiszę 🙂 Tym czasem zrobię naleśniki na mleku krowim o! 😉 Pozdrawiam 🙂

Gosia

Dodano opinię: 09.04.2017

Cześć. Też przez długi czas mnie nurtowała kwestia krowiego mleka. Mi 3 różnych pediatrów mówiło, że mleko krowie dopiero po 2 roku życia, ale to generalnie chodzi o "czystą postać" mleka, ponieważ jest ciężkostrawne (nie dotyczy to przetworów mlecznych czy mleka w produktach w małych ilościach).

Anna

Dodano opinię: 03.03.2018

W tych wytycznych chodzi o podawanie mleka jako posiłku samodzielnego np zamiast mm. Jeśli chodzi o dodatek do dań jest dozwolone od 6 mca życia. Można na nim spokojnie gotować kaszki i inne posiłki ? też trafiłam na to samo źródło ale dopytałam lekarza i dietetyka także info jest pewne w 100%

karo

Dodano opinię: 30.01.2016

mąka owsiana nada sie? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.01.2016

Powinna dać radę:)

Ania

Dodano opinię: 16.02.2016

szpinak mrożony chyba nie bardzo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2016

Może być.

Ewa

Dodano opinię: 05.03.2016

Naleśniki wyszły rewelacyjne! Zjedliśmy je z nadzieniem zrobionym przez męża, z gotowanego z cebulą i ziołami groszku z kurczakiem 😉 Dziękuję za super przepis 😉

Monika

Dodano opinię: 11.04.2016

Zamiast szpinaku dałam jarmuż, wyszło rewelacyjnie!

Wanda

Dodano opinię: 04.06.2016

Dzisiaj planuję te naleśniki na kolację. Chciałam dopytać czy wyjdą z mąki kukurydzianej? A jeśli nie to jaka może być alternatywa do zwykłej mąki? Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.06.2016

Może być orkiszowa. Z kukurydzianej tych akurat nie robiłam, ale inne tak i wyszły. 

Agata

Dodano opinię: 09.06.2016

Jaki może być powód, że się przyklejają i rozwalają jak próbuję przewrócić? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.06.2016

Za mało mąki, szpinak miał za dużo wody, zła patelnia… 🙂

Agata

Dodano opinię: 14.06.2016

hmm chyba za dużo szpinaku..lub za mało mąki 😉 patelnia z pewnością ok- teflonowa z ikea.

 

barbara

Dodano opinię: 17.06.2016

Bardzo dziekuje dziewczyny za przepis, dawno nie widzialam mojego synka tak palaszujacego cos innego niz mleko. Ja wprowadzilam mala zmiane dodalam make gryczna zamiast zwyklej wyszly super. dzieki raz jeszcze. 

Sabrina

Dodano opinię: 22.08.2016

Jakiś przepis na farsz do tych naleśników?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

Np miesny z gotowanego kurczaka.

Monika

Dodano opinię: 20.03.2017

Najlepsze naleśniki jakie jadłam! dla mnie, nie potrzebny żaden dodatek typu farsz czy sos.

Na stałe zagoszczą w naszym menu 🙂

Pozdrawia 

Nel

Dodano opinię: 04.04.2017

Jeśli Moja Córka ma skończone 8 miesięcy i nie pije innego mleka niż moje. A nie chciałabym jeszcze dodawać krowie. To mogę zastąpić jakimś innym ? czy jeszcze nie mogę ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.04.2017

Najlepiej roślinnym.

Ula

Dodano opinię: 11.04.2017

A moze byc mleko migdalowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.04.2017

Tak

Kasia

Dodano opinię: 16.06.2017

Witam, jesli szpinak swiezy to juz nie trzeba podduszac tylko mrozony? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2017

Świezy tez należy poddusić. Na odrobinie masła.  Chwilkę, tylko do momentu aż zwiędnie. 

Karina

Dodano opinię: 18.10.2017

Pyszne? wyszły mi całe zielone, zastanawiam się jak Wam wyszły takie z dodatkiem szpinaku a nie szpinakowe ?

Joanna

Dodano opinię: 05.11.2017

Nalesniki super.Mój niejeden wcinal:) Zrobiłam też z burakiem. Jakie jeszcze warzywa będą pasowały zamiast szpinaku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Jarmuż, marchewka… improwizuj:)

Magda

Dodano opinię: 07.09.2018

Mus z dyni?

Monika

Dodano opinię: 18.03.2018

Witam, po raz pierwszy:-) bardzo fajna strona, w jednym miejscu bardzo duzo przepisow i naprawde bardzo fajnych. Nalesniki to bedzie chyba piaty przepis , z ktorego bede korzystac. Niestety moja corcia jest chyba ewenementem , bo jak na razie z tych pieciu zjadla tylko kluski slaskie ze szpinakiem, ani pulpetow, ani kotlecikow pieczonych jesc nie chce,ale sie nie poddaje, zobaczymy jak bedzie z nalesnikami 🙂 pozdrawiam

Maja

Dodano opinię: 15.12.2018

Wybaczcie głupie pytanie, ale jestem nowicjuszką 😉 Jak poddusić szpinak? Poszatkowany wrzucić na suchą patelnię? Czy na patelnię z wodą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

Minimalnie podlej olejem lub odrobiną wody i podduś. W moment zmięknie.

Maja

Dodano opinię: 15.12.2018

Czy jeżeli blendujemy szpinak, to jeszcze później podduszamy? Bo właściwie po blendowaniu jest już papką.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Nie trzeba

Monika

Dodano opinię: 21.02.2019

Mleko kokosowe będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Tak

Marta Piegdoń

Dodano opinię: 11.04.2019

Jak można odgrzać takie naleśniki? Zaczęłam smażyć a córka zasnęła ? czy lepiej zostawić ciasto w lodówce i usmażyć jak się obudzi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Zostaw ciasto i usmaż później

Emilka

Dodano opinię: 01.10.2019

Czy usmażone naleśniki mogą być trzymane w temperaturze pokojowej ? ( Max 24 godziny ) Córka jest w szpitalu i niby jest lodówka ale na drugim końcu korytarza i nie zawsze mogę wyjść. Dziś świeżo usmażone.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.10.2019

nie ryzykowałabym w warunkach szpitalnych, chociaż obecnie nie ma upałów to pól dnia max mogłyby stać.

Malgosia

Dodano opinię: 29.06.2020

Super, dziekuje za przepis. Zaryzykowalam podwojna porcje szpinaku (odjelam pol szklanki mleka i dodalam jeszcze jedno jajo) i wyszly pieknie zieloniutkie, zostaly pochloniete szybko przez oba male glodomory. Mlodszy (roczniak) pierwszy raz jadl chetnie cos 'z calego’, do tej pory musial miec podane w kawalkach albo fruwalo 😉 U mnie na mleku owsianym, ktore jest troche slodkawe (ponoc z natury) i to tez dzialalo na korzysc. przy okazji dziekuje tez za przepis na omlet z owocami, bardzo pysznie sie rowniez u nas sprawdzil.

Małgosia

Dodano opinię: 16.10.2020

Czy wasze naleśniki też wychodzą w środku jakby mokre?to pewnie przez szpinak ale nie wiem czy mogę takie podawać dzieciom?pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Możliwe, że szpinak puścił za dużo wody.

Katolina

Dodano opinię: 01.07.2021

Witam można od razu smażyć czy trzeba odstawić na te 30 min gotowe ciasto?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Ciasto na naleśniki dobrze zawsze odstawić- lepiej wychodzą

Asia

Dodano opinię: 30.04.2022

Ja bym chciala tylko dodac, ze szpinak faktycznie zawiera duzo żelaza, ale przyrzadzanie go z mlekiem hamuje jego wchlanianie. Dla anemikow jak ja to albo na wodzie, albo na mleku roslunnym. Smacznego!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek