5 porcji

IMG_1117

Antek to pasjonat ziemniaków. Uwielbia je pod każdą postacią, więc, jak mogę, wychodzę mu naprzeciw;). Taka ich wersja bardzo mu odpowiada i uwierzcie mi, Wam też będzie smakować:)

1 kg ziemniaków

400 g świeżego szpinaku

1 niewielka cebula

3-4 ząbków czosnku

250 g riccotty lub zwyklego twarożku

200 g fety

1/4 szklanki śmietanki 30%

3 jajka

1/2 łyżeczki galki muszkatołowej

szczypta pieprzu

olej do smażenia i wysmarowania blaszki

opcjonalnie ser żółty do posypania na wierzch.

Nastaw wodę do ugotowania ziemniaków. Obierz je i pokrój na grubsze plastry (3mm). Wrzuć do gotującej się wody, poczekaj, aż ponownie zawrze i gotuj ziemniaki pod przykryciem około 4 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie rozpadać się. Odcedź.

Liście szpinaku umyj i przełóż na dużą patelnię. Przykryj i duś parę minut tylko do chwili, aż szpinak zwiędnie. Odcedź go z wody, ostudź i pokrój drobno. 

Na tej samej patelni rozgrzej olej, posiekaj cebulę i duś ją przez chwilę. Dodaj drobno posiekany czosnek, duś nadal około minuty i dodaj szpinak. Wymieszaj i zgaś ogień. Dodaj sery i wymieszaj(rozpuszczą się). Dopraw pieprzem i gałką. W misce rozkłóć jajka i śmietankę, i dodaj je do masy szpinakowej. Wymieszaj, by składniki się połączyły.

Dno naczynia do zapiekania wysmaruj olejem, wyłóż na nie warstwę ziemniaków, a następnie przykryj je sosem szpinakowym. Jeśli chcesz, posyp dodatkowo zapiekankę serem żółtym, ale pamietaj, że ma już wystarczającą ilość tłuszczu:). Ja to zrobiłam-smaki męża;)

Piecz w temperaturze 180'C z termoobiegiem przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz włączyć opcję grill. 

Otagowałam jako 12+ ze względu na ser feta, ale jeśli go pominiesz, możesz podać dziecku zapiekankę wczesniej.

Możesz zrobić podwójne warstwy zapiekanki układając warstwy naprzemiennie (ziemniaki-sos,ziemniaki-sos).

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep