Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Antek to pasjonat ziemniaków. Uwielbia je pod każdą postacią, więc, jak mogę, wychodzę mu naprzeciw;). Taka ich wersja bardzo mu odpowiada i uwierzcie mi, Wam też będzie smakować:) 1 kg ziemniaków 400 g świeżego szpinaku 1 niewielka cebula 3-4 ząbków czosnku 250 g riccotty lub zwyklego twarożku 200 g fety 1/4 szklanki śmietanki 30% 3...

IMG_1117

Antek to pasjonat ziemniaków. Uwielbia je pod każdą postacią, więc, jak mogę, wychodzę mu naprzeciw;). Taka ich wersja bardzo mu odpowiada i uwierzcie mi, Wam też będzie smakować:)

1 kg ziemniaków

400 g świeżego szpinaku

1 niewielka cebula

3-4 ząbków czosnku

250 g riccotty lub zwyklego twarożku

200 g fety

1/4 szklanki śmietanki 30%

3 jajka

1/2 łyżeczki galki muszkatołowej

szczypta pieprzu

olej do smażenia i wysmarowania blaszki

opcjonalnie ser żółty do posypania na wierzch.

Nastaw wodę do ugotowania ziemniaków. Obierz je i pokrój na grubsze plastry (3mm). Wrzuć do gotującej się wody, poczekaj, aż ponownie zawrze i gotuj ziemniaki pod przykryciem około 4 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie rozpadać się. Odcedź.

Liście szpinaku umyj i przełóż na dużą patelnię. Przykryj i duś parę minut tylko do chwili, aż szpinak zwiędnie. Odcedź go z wody, ostudź i pokrój drobno. 

Na tej samej patelni rozgrzej olej, posiekaj cebulę i duś ją przez chwilę. Dodaj drobno posiekany czosnek, duś nadal około minuty i dodaj szpinak. Wymieszaj i zgaś ogień. Dodaj sery i wymieszaj(rozpuszczą się). Dopraw pieprzem i gałką. W misce rozkłóć jajka i śmietankę, i dodaj je do masy szpinakowej. Wymieszaj, by składniki się połączyły.

Dno naczynia do zapiekania wysmaruj olejem, wyłóż na nie warstwę ziemniaków, a następnie przykryj je sosem szpinakowym. Jeśli chcesz, posyp dodatkowo zapiekankę serem żółtym, ale pamietaj, że ma już wystarczającą ilość tłuszczu:). Ja to zrobiłam-smaki męża;)

Piecz w temperaturze 180'C z termoobiegiem przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz włączyć opcję grill. 

Otagowałam jako 12+ ze względu na ser feta, ale jeśli go pominiesz, możesz podać dziecku zapiekankę wczesniej.

Możesz zrobić podwójne warstwy zapiekanki układając warstwy naprzemiennie (ziemniaki-sos,ziemniaki-sos).

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (35)

Konczi i Szpileczka

Dodano opinię: 07.11.2016

Uwielbiam takie zapiekanki sa pyszne i sycące 🙂 

Mantissa

Dodano opinię: 07.11.2016

Mam pytanie. Jakiego twarożku użyć zamiast ricotty? Zwykłego twarogu? Czy może być np. Serek grani? I czy można użyć mrożonego szpinaku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2016

Zwykły twaróg może być, tak możesz uzyć szpinaku mrożonego.

JUsta

Dodano opinię: 07.11.2016

mnie na pewno bedzie smakować :), mąż pewnie tez zje ale synuś jak zobaczy zielone to pewnie nie tknie 🙁 niestety dopadła nas fobia na zielone jedzenie! a myslalam ze jako 2-latek to juz nie bedzie mial takich akcji skoro wczesniej wszystko jadł :(( mysliscie ze przejdzie mu?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2016

Na bank przejdzie, a tymczasem … może różowe okulary?:):):):) Żarcik taki na koniec dnia;) 

Karolina

Dodano opinię: 16.11.2016

a czy smietane 30% mozna zastapic 18 ???

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2016

Tak.

Ola

Dodano opinię: 17.11.2016

a co dodać zamiast nabiału?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2016

Sos beszamelowy na bazie mleka roślinnego.

Magda

Dodano opinię: 25.11.2016

Przepyszne! bardzo dziękuję za przepis.

p.s. Chociaż już mój najmłodszy syn ma grubo ponad 2 lata to nadal bardzo często zaglądam do Was po inspiracje 😉 pozdrawiamy

Magda

Dodano opinię: 25.11.2016

a zamiast smietanki użyłam jogurtu naturalnego 😉 ze śmietanką pewnie bardziej słodkawy smak

Aneta

Dodano opinię: 12.12.2016

Bardzo fajnie przenikjące sie smaki. Do szpinaku dodałam poszatkowany jarmuż, by "dowartościować" danie. Dziekuje za pomysł.

Magda

Dodano opinię: 12.04.2017

dzisiaj będę pichcić 🙂 tylko mam piekarnik gazowy bez opcji termoobiegu…jak długo ma zapiekać i w ilu stopniach? Pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Zostaw te samą temperature, ale piecz jakieś 5 minut dlużej.

Iwo

Dodano opinię: 20.04.2017

Zrobiłam dziś pierwszy raz dla mojej 9,5 miesięcznej córki i byłam w szoku jak dużo tego zjadła! Nie dodawałam fety, ale przyznam się, że troszkę posoliłam

Agnieszka

Dodano opinię: 12.10.2017

Hej, czy jajka można pominąć albo czymś zastapić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

zamien sos ze śmietany na beszamel, przepis na blogu.

Agnieszka

Dodano opinię: 14.10.2017

Hej, a czy jajka można pominąć bądź ewentualnie czymś je zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

jajka wiążą masę do sosu więc niestety nie. ale można zamiast tego zalać zapiekankę beszamelem, przepis również na blogu.

Aga

Dodano opinię: 25.10.2017

A Moge batata zamiast normalnych ziemniakow? skoczyly mi sie 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Hmm lepiej nie, bo bataty sa za słodkie do tego dania.

Natalia

Dodano opinię: 24.02.2018

A czym można zastąpić szpinak? Czy można to danie podać bez szpinaku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Można, ale szpinak pasuje tu najlepiej. Próbuj z papryką, piecArkami i tp.

zosia

Dodano opinię: 24.02.2018

dziękuję za ten przepis! nie dość, ze zapiekanki są zawsze super, bo starczają na 2 dni
(alleluja) to jeszcze wydarzył się cud i nawet moja 2 latka wciągnęła (a ona ostatnio to tylko ryż albo kaszę bez niczego by jadła). 11 miesięczny brat wciągnął wielką porcję i nawet nie wywalił na ziemię, taki był zajęty pochłanianiem. I na koniec najlepsze, zjadły też 2 kuzynki, 9 i 18 lat, które warzyw nie tkną kijem normalnie 🙂

Alicja

Dodano opinię: 01.03.2018

Jeśli pominę fetę nada się dla niespełna 9miesieczniaka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2018

No pewnie. NIe pomijaj, po prostu wydłub z jego porcji:)

Alicja

Dodano opinię: 07.03.2018

To zabieram sie za robotę 🙂 Ale zamiast świeżego szpinaku dam mrożony, bo akurat taki mam. Dziękuję za Twoje przepisy. Ostatnio robiłam gulasz z indyka, daeno nie jadłam czegoś tak pysznego! I mały zjadl, i starsze dzieci, i ja z mężem 🙂

Zosia

Dodano opinię: 29.08.2018

A czy można zamiast ziemniaków dać makaron. Zrobiłam tą wersję ale mała nie zjadła ziemniaków.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.08.2018

Pewnie, kombinuj.

Mama Natalia

Dodano opinię: 25.10.2018

Chętnie zrobię to danie, tylko tak sobie myślę, czy pasowałoby jakbym tam jeszcze rybę do tego wsadzila?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.10.2018

Jasne

Magda

Dodano opinię: 25.01.2019

Jestem w trakcie przygotowania, i jestem ciekawa czy mężowi i synowi bedzie smakować, bo mi na pewno tak. Dziękuję za to, że jesteście dzięki Wam mam przepisy z których korzysta nasza trójka.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.01.2019

Cudownie jest czytać wyrazy Waszego uznania. To motywuje❤️

Dorota

Dodano opinię: 08.02.2019

Dzień dobry, a czy w piekarniku naczynie powinno być przykryte? Robię zapiekankę w naczyniu żaroodpornym i się zastanawiam co z tą pokrywką…. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.02.2019

NIe:)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek