Zapiekanka ziemniaczana to danie, które z pewnością zagości na stałe w Waszej kuchni.  Sposób jej wykonania jest mega prosty, zobaczcie sami!

Składniki:

  •  400 g mięsa mielonego z szynki,
  • 8-9 średnich ziemniaków,
  • 1 puszka pomidorów z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • olej rzepakowy

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • szczypta pieprzu (najlepiej biały, ale ja zazwyczaj dodaję czarny mielony),
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
  • sól ( w wersji dla dorosłych i starszaków).

pozostałe dodatki:

  •  1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 duża kulka mozzarelli,
  • i opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych.

Jeśli danie będzie jadł niemowlak pomiń we wszystkich krokach wykonania sól, dopraw swoją porcję dopiero na talerzu. Jeśli przygotowujesz danie dla starszych dzieci i rodziny, możesz doprawić solą mięso i sos już podczas przygotowania.

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w grube talarki. Wrzuć do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Odcedź.

 Przełóż ziemniaki do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj mięso, podsmaż je, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i majeranek, a następnie wymieszaj, jeszcze chwilę podsmażaj, a następnie zalej całość pomidorami z puszki i duś wszystko pod przykryciem 15 minut.

W tym czasie przygotuj sos beszamelowy.

W nieprzywierającym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj rózgą mąkę, aż zacznie się „pienić” . Wciąż mieszając wlej mleko. Mieszaj, aż  mleko zacznie gęstnieć, dodaj pieprz i gałkę i gotuj jeszcze 2 minuty. Jeśli sos jest bardzo gęsty możesz dodać więcej mleka i ponownie zagotować.

Miękkie mięso przełóż na ziemniaki, mozarellę pokrój w talarki, połóż na wierzch i zalej wszystko sosem beszamelowym. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami oraz posyp oregano. Wstaw do nagrzanego na 180 st piekarnika z termoobiegiem i piecz 35-40 minut, początkowo pod przykryciem, odkryj na 10 min przed końcem, by wierzch zrumienił się. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep