4 porcje 8 miesięcy+

Zapiekanka szpinakowo-łososiowa to proste danie dla całej rodziny i niemowlaka. Możesz podać ją, już po pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Pamiętaj by dwa razy w tygodniu jeść ryby!

 

Składniki:

  • 260 g filetu z łososia bez skóry
  • 200 g szpinaku w liściach
  • 10 małych ziemniaków
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 mała cebula
  • olej rzepakowy

 

Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj średnie naczynie żaroodporne o średnicy ok 24 cm. Natłuść je 1 łyżką oleju.

 

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, przełóż do garna, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż do naczynia.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, cebulę drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak w liściach i duś całość aż liście zwiędną. Przełóż do bledera i zmiksuj na papkę. Przełóż szpinak na ziemniaki i rozsmaruj po całej powierzchni. Łososia pokrój na plastry grubości małego palca, posyp pieprzem cytrynowym i rozłóż równomiernie na górze zapiekanki.

Jogurt przelej do miseczki, wbij 4 jajka, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Zalej zapiekankę sosem i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut.

Przepis pochodzi z naszego e-booka ''Bez ości", w którym znajdziesz aż 20 przepisów na dania z rybami. Teraz z okazji black week wszystkie nasze e-booki i książki do 40% taniej!!!

Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj średnie naczynie żaroodporne o średnicy ok 24 cm. Natłuść je 1 łyżką oleju.

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, przełóż do garna, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż do naczynia.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, cebulę drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak w liściach i duś całość aż liście zwiędną. Przełóż do bledera i zmiksuj na papkę. Przełóż szpinak na ziemniaki i rozsmaruj po całej powierzchni. Łososia pokrój na plastry grubości małego palca, posyp pieprzem cytrynowym i rozłóż równomiernie na górze zapiekanki.

Jogurt przelej do miseczki, wbij 4 jajka, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Zalej zapiekankę sosem i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut.

Zapiekanka szpinakowo-łososiowa

SPRAWDŹ!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep