około 200 g. makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki);
250 g. szpinaku mrożonego (może być świeży);
200 g. sera białego półtłustego;
2 ząbki czosnku;
szklanka mleka roślinnego;
łyżka masła;
1/2 łyżki mąki kukurydzianej (może być inna);
sok z cytryny;
oregano.

Makaron ugotować. Szpinak rozmrozić, dusząc pod przykryciem, dodać ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny. Roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy się połączą, zalać mlekiem i szybko mieszać, by nie było grudek. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, doprowadzić do wrzenia i zagęszczenia się sosu. Makaron wyłożyć do wybranej formy, pokryć warstwą szpinaku i zalać sosem. Porozrzucać na wierzchu ser biały i posypać porwanymi listkami oregano. Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz dodatkowymi 2 ząbkami czosnku.