Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 sierpnia 2014

„Zapiekanka serowo-szpinakowa”

około 200 g. makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki);250 g. szpinaku mrożonego (może być świeży);200 g. sera białego półtłustego;2 ząbki czosnku;szklanka mleka roślinnego;łyżka masła;1/2 łyżki mąki kukurydzianej (może być inna);sok z cytryny;oregano. Makaron ugotować. Szpinak rozmrozić, dusząc pod przykryciem, dodać ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny. Roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy się połączą,...

około 200 g. makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki);
250 g. szpinaku mrożonego (może być świeży);
200 g. sera białego półtłustego;
2 ząbki czosnku;
szklanka mleka roślinnego;
łyżka masła;
1/2 łyżki mąki kukurydzianej (może być inna);
sok z cytryny;
oregano.

Makaron ugotować. Szpinak rozmrozić, dusząc pod przykryciem, dodać ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny. Roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy się połączą, zalać mlekiem i szybko mieszać, by nie było grudek. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, doprowadzić do wrzenia i zagęszczenia się sosu. Makaron wyłożyć do wybranej formy, pokryć warstwą szpinaku i zalać sosem. Porozrzucać na wierzchu ser biały i posypać porwanymi listkami oregano. Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz dodatkowymi 2 ząbkami czosnku.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (8)

Alusiowa Blogspot

Dodano opinię: 19.11.2015

Zrobiłam dzisiaj dla rodzinki…wyszło przepysznie <3

 

Julia

Dodano opinię: 14.04.2016

Pycha, bardzo smakowało. Dziękuję za ten przepis. Do szpinaku lubię dodać rodzynki i prażone pestki dyni i słonecznika, a do sosu gałkę muszkatołową. W zapiekance świetnie wszystko pasowało.

Magdalena

Dodano opinię: 07.10.2016

Czy można czymś zastąpić tu mleko? Jakąś szansa, że wyjdzie na wodzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.10.2016

Jeśli chodzi o alergie na nabiał, zastąp mlekiem roslinnym. 

Paulina

Dodano opinię: 01.11.2018

Vzy można dodać normalne mleko???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.11.2018

Tak

Iwona

Dodano opinię: 21.12.2018

Dlaczego 12 +?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

Bo zapiekany ser i potrawa nie jest lekka, ale wybór zawsze należy do rodzica.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek