
10 porcji 12 miesięcy+
Wielkanocne babeczki cytrynowe już na Was czekają:)
Czekacie na wielkie wielkanocne menu od alaantków? Ci z Was, którzy czytają nas od dawna, wiedzą, że jesteśmy za prostymi rozwiązaniami. U nas na stołach będą rządziły: jajka, biała kiełbaska, żurek, chrzan, sernik i baby, może nawet kilka 🙂 Dziś przepis na wielkanocne babeczki, w sam raz do koszyczka.
Składniki:
babeczki
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 5 łyżek cukru trzcinowego;
- 2 jajka;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
- 1 cała cytryna.
polewa:
- 2-3 łyżki oleju kokosowego;
- ulubione łyżki smaku od Helpy.
Wykonanie:
Zagotuj wodę i sparz nią cytrynę. Skórkę zetrzyj na małych oczkach tarki, z cytryny wyciśnij cały sok.
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier. Wymieszaj łyżką.
W drugiej misce połącz jajka, olej, sok z cytryny, mleko i wymieszaj mikserem. Dodaj skórkę cytrynową i mąkę. Ponownie wymieszaj mikserem na gładką, gęstą masę.
Nakładaj do foremek (najlepiej silikonowych) do 3/4 ich wysokości.
Piecz ok 25-30 minut (aż się zrumienią) w 180’C z grzaniem góra- dół na środkowym poziomie piekarnika.
Poczekaj, aż ostygną.
Zrób polewę. W rondelku podgrzej olej kokosowy, tak by stał się płynny. Do małego kubeczka wsyp 2-3 płaskie łyżki wybranej łyżki smaku Helpy i dodaj odrobinę oleju (tylko tyle by móc swobodnie wymieszać całość). Mieszanka powinna być gęsta, dlatego nie zużywaj od razu całej porcji podgrzanego oleju, tylko stopniowo „dorabiaj” kolejne porcje polewy lub zmieniaj jej rodzaj. Nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką polewę na babeczki i pozostaw do stężenia.
Szczególnie polecam z łyżką smaku MALINA, kwaśny smak malin świetnie przełamuje słodycz babeczki.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Można zamiast zwykłego mleka, mleko kokosowe bądź sojowe?
Sojowe będzie ok.
Można zrobić bez cukru? Albo zastąpić go np daktylami?
Posiekanymi daktylami jak najbardziej.
A syropem daktylowym?
Tak.
Co mogę dać zamiast cytryny?
Mozesz pominąć, ale w smaku będą nijakie:)
Można dać pomarańcze 🙂
Gdzie można kupić taką tacę na babeczki?
Pepco
A ja mam pytanie skąd te sylikonowe foremki? 🙂
z Lidla
Łyżka proszku do pieczenia? Czy łyżeczka??
płaska łyżka
A co można dać zamiast łyżki smaku Helpa ? Nie dojdą mi do piątku ?
Kakao, czekoladę.
40g proszku w jednej łyżce smaku za 20zł plus koszty przesyłki. Istne szaleństwo. Czyli 2-3 łyżki do polewy to prawie cała torebka?
Nie no co Ty, dwie płaskie łyżki tak na oko. Jeszcze dużo proszku mi zostało.
Czy uda się zastąpić czymś jajko ?
https://alaantkoweblw.pl/akuafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Ile babeczek wychodzi z jednej porcji ciasta? Czy cukier można zastąpić syropem klonowym?
ok 10. tak można zastąpić.
A ja się zastanawiam, jak to robicie, że babeczki zawsze takie peeeełne są, moje opadają chwilę po wyjęciu?
Spróbuj zostawić na trochę w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
A można czymś zastąpić łyżki smaku od Helpy?
Możesz pominąć, lub zrobic polewę z kakao czy gorzkiej czekolady.
Ok dziękuję
mąka orkiszowa jaki typ? czy taka ciemna będzie ok?
Myślę, że za cięzka, uzywam jasne 630
Moje Drogie, prosze doradźcie…Czy mozna uzyc papierowych foremek do babeczek? Co lepiej dodac zamiast cukru: syrop daktylowy czy miód? Chcialabym poslodzic miodem, ale mam taki, ktory NIE JEST płynny i nie wiem czy bedzie ok?
Możesz w papilotkach i lepiej użyc syropu.
A czy syrop daktylowy nie zabije ich smaku? Tego się trochę obawiam:(
Na pewno zmieni smak, ale to nieuniknione. Będzie po prostu inny, co nie znaczy że gorszy.
Czy mąka ryżowa będzie ok? Albo jakaś inna bez glutenu?
tak, ryzowa jest super:)
Szkoda, że łyżki smaku nie są już dostępne.
A gdybym mrożone maliny trochę pogotowałbym z odrobiną cukru, a potem do tego trochę oleju kokosowego czy wyszłaby mi taka fajna kwaskowato malinowa polewa? Czy musiałabym trochę mocniej pokombinować? Może coś podpowiecie?
to wtedy zamiast oleju dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej lub żelatyny, ewentualnie możesz spróbować z olejem, ale nie jestem pewna czy wyjdzie.
A kokosowa lub jaglana? W takiej samej ilości?
Tak.
Przy zamówieniu ze strony Helpa nie chce zaakceptować mi promocji na kaszki??? ;(
wpisz w POLU KOMENTARZ alaiantek lub napisz bezposrednio maila do Helpy.
Pytanie czy jak zrobimy je dzisiaj to dotrwają do niedzieli?
Jeśli nie zjecie…? A tak serio- wytrwają, ale nie będa mega świeże
Właśnie się uciekły. Z mlekiempewnością kokosowym u posiekanymi rodzynkami i daktylami. Są ok?jutro dzieciaki spałaszują?
Zamiast oleju rzepakowego tyle samo oleju
Kokosowego rozpuszczonego czy w stałej części jedna łyżka ?
tak:)
Czy mogę zastąpić mąkę orkiszową jakąś inna zdrowsza mąka niż pszenna ? Jaka ? 🙂
Witajcie Dziewczyny! W smaku wyszły pysznie ale za bardzo mi nie wyrosły i są takie 'ciężkawe’… Tylko cukier zamieniłam na kokosowy, reszta wszystko jak w przepisie. Co to może być?
Na pewno lyzka proszku do pieczenia? Mi az 16 wyszlo sztuk
To pewnie zalezy jakie masz foremki.
Witam, uwielbiam Wasze przepisy ale niestety ten mi nie wyszedł, aż sama jestem zdziwiona bo gotuję z Wami niemal codziennie i to pierwszee jedzonko które nie wyszło. Nie czuć kompletnie cytryny mimo że moja była dość spora i jak na moje oko za dużo mąki bo wyszły suche ? szkoda bo wiązałam z nimi duże nadzieje. Zamieniłam cukier trzcinowy na kokosowy ale to chyba akurat nie powinno wpłynąć na smak. Mimo wszystko jeszcze kiedyś podejde do przepisu i spróbuje nieco zmienić proporcje.
Już zrobione:)
Może być miód zamiast cukru?
Tak
A mi wyszedl zakalec 🙁 co dotychczas nie zdarzalo sie przy korzystaniu z Waszych przepisów… Jak myslicie? Co mogło być przyczyną?
Z mlekiem kolorowym też wyszły, 2 łyżki stałej części kokosowego z puchy i 3/4 szkl wody, po upieczeniu sprawdziłem patyczkiem, myślałam, że się nie dopiekły bo jestem przyzwyczajony do suchych babeczek, a one są wilgotne, smakowite i genialne, dzięki
Dziewczyny, które skorzystały z kodu na zamówienie od helpy, Wasze gratisowe kaszki też mają termin przydatności jedynie do końca tego miesiąca? 🙁
Tak, w ogóle mają krótką przydatność, ale to chyba dobrze o nich świadczy ?
Można dodać mleko ryżowe? Czy jednak lepsze będzie kokosowe? (Z mleka krowiego ani sojowego nie mogę skorzystać)
Ryżowe, nie jest wskazane dla małych dzieci. Kokosowe ok, byle było rzadkie a nie stałe:)
A czy mozna uzyc masla zamiast oleju rzepakowego? Ile go dac? Ile dac mleka – zwiekszyc (o ile) czy tyle samo?
Przepis wyglada smakowicie, uwielbiam kwaskowate smaki.
A czy mozna uzyc masla zamiast oleju rzepakowego? Ile go dac? Ile dac wtedy mleka – zwiekszyc – o ile?, czy tyle samo?
Przepraszam, że drugi raz, ale pierwszy moj komentarz nie wyswietlal sie nawet po odswiezeniu strony, a teraz po opublikowaniu drugiego pojawily sie oba.
Czy można zamiast oleju dodać masło? Ile? I czy wtedy należy zmniejszyć ilość mleka i o ile?
ps. piszę ten komentarz trzeci raz, ciągle znika ze strony, czy robię coś źle? czy ktoś go widzi?
Cześć Aga, wybacz ale komentarzy pojawia się dziennie tyle, że nie mamy czasu na każdy od ręki odpowiedzieć. Możesz zamienić na roztopione masło, rozpuść ok 50g i przelej do szklanki, dodaj jeśli będzie za mało, po prostu w szklance musi być 1/4 oleju lub rozpuszczonego masła. Nie , ilości mleka nie zmieniamy. Pozdrawiamy Cię serdecznie!
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Niepokoiłam się nie tym, że nie otrzymałam odpowiedzi, tylko że w ogóle nie widziałam swojego komentarza. A teraz są widoczne wszystkie.
Babeczki pyszne, nie za słodkie, jedzą też moi dorośli znajomi 🙂
Czy olej rzepakowy nierafinowany z olini może być? Można go dodawać do pieczenia?
Można, ale lepiej i tak wykorzystać go do dań na zimno, a do pieczenia użyć rafinowanego.
czy z mleka migdalowego tez wyjda? musimy unikac zwierzecego:(
Tak
W jakim sklepie kupię w Polsce te Czary Mary łyżka smaku?
N. carrefour.
Gdzie kupię taka patera, szukam od dawna. I takie piękne foremki.
Jest z Pepco
Użyłam aquafaby zamiast jajka i wyszły zakalce. Więc zamiennik chyba nie działa w tym przypadku.. 🙁
Czy na pewno potrzebna jest aż łyżka proszku do pieczenia?
Witam czy jest koniecznośc dodania Helpy łyżki smaku? Niestety nie mam gdzie obecnie jej dostać.
Nie ma
Można zrobić w formach na mufinki czy konieczna jest ta dziurką żeby się upiekly?
Można
Dlaczego dopiero 12 plus?
Bo cukier
Hej. Dlaczego ten przepis jest w zakladce „bez nabialu” skoro jest w nim mleko”?
Bo każde mleko krowie możesz zastąpić roślinnym
A czy dla 9msc dziecka można zrobić takie cuda?
Trzeba pominąć w przepisie cukier- poniżej 12mż nie wprowadzamy go do diety
Gdzie można kupić takie silikonowe foremki na babeczki? 🙂
Lidl
A czy można z tej porcji zrobić jedna większa babkę zamiast małych babeczek ? Mam tylko formę do zwykłych muffinek a to już nie ten efekt babki do koszyczka a duża mam taka właśnie….
Powinna wyjść
Jakie wymiary mają foremki?
ok 7 cm szerokości
A jak zrobić polewę bez oleju kokosowego? Akurat pyłki z Helpy mam 😉
Co moge uzyc zamiast oleju rzepakowego? Mam Oliwe z oliwek, maslo oraz olej slonecznikowy.
A czym można zastąpić olej kokosowy?
masłem lub olejem rzepakowym
Czy wyjdzie, jeśli zamiast małych babeczek upiekę w dużej formie na babkę?
powinno
Czy można dać banana zamiast cukru? Czy 18 miesięczne dziecko już może z cikrem jeść?
Po roku odrobina cukru nie zaszkodzi. Z bananem można, ale będą całkowicie inne. Ja bym nie robiła z bananem.
Jeśli chodzi o polewę nie mam oleju kokosowego i tych proszków z Helpy ? jaką zrobić inną polewę??
pomiń lub zrób z roztopionej gorzkiej czekolady
Czy moge zamienic mleko krowie na owsiane?
Całkowicie mi oklapły. I jeszcze zakalec… ? tylko sernik umiem zrobić na święta…
Ps. Jeśli nie mam oleju koko to jaka alternatywa dla tego „lukru”? Zwykły olej? To chyba nie stężeje…
Jaką pojemność ma szklanka ? 200 czy 250ml ?
250
Ja zamiast mąki zwykłej pszennej użyłam krupczatki. Dla lepszej wilgotności ciasta proponuję mleko zamienić na letnią wodę w takiej samej proporcji. Pozdrawiam ?
Wypróbujemy
Czy może być mąka kokosowa?
Nie próbowałyśmy. Powinno się udac.
Dlaczego ten przepis jest w sekcji „Bez nabiału” skoro zawiera mleko? :/
W naszych przepisach mleko oznacza także napój roślinny- można użyć sojowego lub owsianego
Za pierwszym razem nie udaly sie- ciasto surowe w srodku. Pomyslalam, sprobuje zrobic za jakis czas jeszcze raz. Uzylam nawet innego piekarnika z mysla ze moze poprzednio bylo cos z tamtym nie tak. Dzis wyciagam babeczki i ciasto ponownie surowe w srodku. Dziekuje- trzeci raz na pewno nie sprobuje zrobic.
Może inny przepis wyjdzie, pozdrawiamy i życzymy powodzenia.
Szkoda, że aż taka duza ilość cukru na porcję. Moja córeczka jeszcze bezcukrowa.
Zawsze można zmniejszyć ilość cukru lub użyć innego słodziwa.
A czym zastąpić cukier u dziecka poniżej roku?
Najlepiej zrezygnować z dosładzania, ale można zamienić na banana, syrop daktylowy, po prostu zmniejszyć ilość cukru.