Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 kwietnia 2021

Wielkanocne babeczki cytrynowe z polewą owocową (w sam raz do koszyczka)

Wielkanocne babeczki cytrynowe już na Was czekają:) Czekacie na wielkie wielkanocne menu od alaantków? Ci z Was, którzy czytają nas od dawna, wiedzą, że jesteśmy za prostymi rozwiązaniami. U nas na stołach będą rządziły: jajka, biała kiełbaska, żurek, chrzan, sernik i baby, może nawet kilka 🙂 Dziś przepis na wielkanocne babeczki, w sam raz do...

Wielkanocne babeczki cytrynowe już na Was czekają:)

Czekacie na wielkie wielkanocne menu od alaantków? Ci z Was, którzy czytają nas od dawna, wiedzą, że jesteśmy za prostymi rozwiązaniami. U nas na stołach będą rządziły: jajka, biała kiełbaska, żurek, chrzan, sernik i baby, może nawet kilka 🙂 Dziś przepis na wielkanocne babeczki, w sam raz do koszyczka.  

Składniki:

babeczki

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek cukru trzcinowego;
  • 2 jajka;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1 cała cytryna.

polewa:

  • 2-3 łyżki oleju kokosowego;
  • ulubione łyżki smaku od Helpy.

    Wykonanie:

    Zagotuj wodę i sparz nią cytrynę. Skórkę zetrzyj na małych oczkach tarki, z cytryny wyciśnij cały sok.

    Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier. Wymieszaj łyżką.

W drugiej misce połącz jajka, olej, sok z cytryny, mleko i wymieszaj mikserem. Dodaj skórkę cytrynową i mąkę. Ponownie wymieszaj mikserem na gładką, gęstą masę.

Nakładaj do foremek (najlepiej silikonowych) do 3/4 ich wysokości.
Piecz ok 25-30 minut (aż się zrumienią) w 180’C z grzaniem góra- dół na środkowym poziomie piekarnika.

Poczekaj, aż ostygną.

Zrób polewę. W rondelku podgrzej olej kokosowy, tak by stał się płynny. Do małego kubeczka wsyp 2-3 płaskie łyżki wybranej łyżki smaku Helpy i dodaj odrobinę oleju (tylko tyle by móc swobodnie wymieszać całość). Mieszanka powinna być gęsta, dlatego nie zużywaj od razu całej porcji podgrzanego oleju, tylko stopniowo „dorabiaj” kolejne porcje polewy lub zmieniaj jej rodzaj. Nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką polewę na babeczki i pozostaw do stężenia.

Szczególnie polecam z łyżką smaku MALINA, kwaśny smak malin świetnie przełamuje słodycz babeczki.

 


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (121)

Żaneta

Dodano opinię: 26.03.2018

Można zamiast zwykłego mleka, mleko kokosowe bądź sojowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.03.2018

Sojowe będzie ok.

Asia

Dodano opinię: 26.03.2018

Można zrobić bez cukru? Albo zastąpić go np daktylami?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.03.2018

Posiekanymi daktylami jak najbardziej.

Żaneta

Dodano opinię: 07.04.2020

A syropem daktylowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Tak.

Ania

Dodano opinię: 26.03.2018

Co mogę dać zamiast cytryny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.03.2018

Mozesz pominąć, ale w smaku będą nijakie:)

Agata

Dodano opinię: 29.03.2018

Można dać pomarańcze 🙂

Kasia

Dodano opinię: 26.03.2018

Gdzie można kupić taką tacę na babeczki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Pepco

patrycja

Dodano opinię: 26.03.2018

A ja mam pytanie skąd te sylikonowe foremki? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

z Lidla

Eliza

Dodano opinię: 26.03.2018

Łyżka proszku do pieczenia? Czy łyżeczka??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

płaska łyżka

Marta

Dodano opinię: 26.03.2018

A co można dać zamiast łyżki smaku Helpa ? Nie dojdą mi do piątku ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

Kakao, czekoladę.

Mag

Dodano opinię: 26.03.2018

40g proszku w jednej łyżce smaku za 20zł plus koszty przesyłki. Istne szaleństwo. Czyli 2-3 łyżki do polewy to prawie cała torebka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

Nie no co Ty, dwie płaskie łyżki tak na oko. Jeszcze dużo proszku mi zostało.

Wiola

Dodano opinię: 27.03.2018

Czy uda się zastąpić czymś jajko ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

Magdalena

Dodano opinię: 27.03.2018

Ile babeczek wychodzi z jednej porcji ciasta? Czy cukier można zastąpić syropem klonowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

ok 10. tak można zastąpić.

Elena

Dodano opinię: 28.03.2021

A ja się zastanawiam, jak to robicie, że babeczki zawsze takie peeeełne są, moje opadają chwilę po wyjęciu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Spróbuj zostawić na trochę w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Klaudia

Dodano opinię: 27.03.2018

A można czymś zastąpić łyżki smaku od Helpy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

Możesz pominąć, lub zrobic polewę z kakao czy gorzkiej czekolady.

Klaudia

Dodano opinię: 29.03.2018

Ok dziękuję

Magdalena

Dodano opinię: 28.03.2018

mąka orkiszowa jaki typ? czy taka ciemna będzie ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

Myślę, że za cięzka, uzywam jasne 630

Ania

Dodano opinię: 28.03.2018

Moje Drogie, prosze doradźcie…Czy mozna uzyc papierowych foremek do babeczek? Co lepiej dodac zamiast cukru: syrop daktylowy czy miód? Chcialabym poslodzic miodem, ale mam taki, ktory NIE JEST płynny i nie wiem czy bedzie ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Możesz w papilotkach i lepiej użyc syropu.

Ania

Dodano opinię: 29.03.2018

A czy syrop daktylowy nie zabije ich smaku? Tego się trochę obawiam:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Na pewno zmieni smak, ale to nieuniknione. Będzie po prostu inny, co nie znaczy że gorszy.

Ewelina

Dodano opinię: 28.03.2018

Czy mąka ryżowa będzie ok? Albo jakaś inna bez glutenu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

tak, ryzowa jest super:)

Mag

Dodano opinię: 29.03.2018

Szkoda, że łyżki smaku nie są już dostępne.

Anika

Dodano opinię: 29.03.2018

A gdybym mrożone maliny trochę pogotowałbym z odrobiną cukru, a potem do tego trochę oleju kokosowego czy wyszłaby mi taka fajna kwaskowato malinowa polewa? Czy musiałabym trochę mocniej pokombinować? Może coś podpowiecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

to wtedy zamiast oleju dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej lub żelatyny, ewentualnie możesz spróbować z olejem, ale nie jestem pewna czy wyjdzie.

Kas

Dodano opinię: 22.03.2021

A kokosowa lub jaglana? W takiej samej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Tak.

Magdalena

Dodano opinię: 29.03.2018

Przy zamówieniu ze strony Helpa nie chce zaakceptować mi promocji na kaszki??? ;(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

wpisz w POLU KOMENTARZ alaiantek lub napisz bezposrednio maila do Helpy.

Karolina

Dodano opinię: 29.03.2018

Pytanie czy jak zrobimy je dzisiaj to dotrwają do niedzieli?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Jeśli nie zjecie…? A tak serio- wytrwają, ale nie będa mega świeże

Asia

Dodano opinię: 29.03.2018

Właśnie się uciekły. Z mlekiempewnością kokosowym u posiekanymi rodzynkami i daktylami. Są ok?jutro dzieciaki spałaszują?

Karola

Dodano opinię: 29.03.2018

Zamiast oleju rzepakowego tyle samo oleju
Kokosowego rozpuszczonego czy w stałej części jedna łyżka ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

tak:)

Inez

Dodano opinię: 30.03.2018

Czy mogę zastąpić mąkę orkiszową jakąś inna zdrowsza mąka niż pszenna ? Jaka ? 🙂

Ania

Dodano opinię: 30.03.2018

Witajcie Dziewczyny! W smaku wyszły pysznie ale za bardzo mi nie wyrosły i są takie 'ciężkawe’… Tylko cukier zamieniłam na kokosowy, reszta wszystko jak w przepisie. Co to może być?

Ewa

Dodano opinię: 30.03.2018

Na pewno lyzka proszku do pieczenia? Mi az 16 wyszlo sztuk

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

To pewnie zalezy jakie masz foremki.

Kamila

Dodano opinię: 30.03.2018

Witam, uwielbiam Wasze przepisy ale niestety ten mi nie wyszedł, aż sama jestem zdziwiona bo gotuję z Wami niemal codziennie i to pierwszee jedzonko które nie wyszło. Nie czuć kompletnie cytryny mimo że moja była dość spora i jak na moje oko za dużo mąki bo wyszły suche ? szkoda bo wiązałam z nimi duże nadzieje. Zamieniłam cukier trzcinowy na kokosowy ale to chyba akurat nie powinno wpłynąć na smak. Mimo wszystko jeszcze kiedyś podejde do przepisu i spróbuje nieco zmienić proporcje.

Milusia

Dodano opinię: 31.03.2018

Już zrobione:)

Konwalia

Dodano opinię: 31.03.2018

Może być miód zamiast cukru?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Tak

Asia

Dodano opinię: 31.03.2018

A mi wyszedl zakalec 🙁 co dotychczas nie zdarzalo sie przy korzystaniu z Waszych przepisów… Jak myslicie? Co mogło być przyczyną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

4*AR

Dodano opinię: 02.04.2018

Z mlekiem kolorowym też wyszły, 2 łyżki stałej części kokosowego z puchy i 3/4 szkl wody, po upieczeniu sprawdziłem patyczkiem, myślałam, że się nie dopiekły bo jestem przyzwyczajony do suchych babeczek, a one są wilgotne, smakowite i genialne, dzięki

Mag

Dodano opinię: 03.04.2018

Dziewczyny, które skorzystały z kodu na zamówienie od helpy, Wasze gratisowe kaszki też mają termin przydatności jedynie do końca tego miesiąca? 🙁

Justyna

Dodano opinię: 07.04.2018

Tak, w ogóle mają krótką przydatność, ale to chyba dobrze o nich świadczy ?

Ania

Dodano opinię: 06.04.2018

Można dodać mleko ryżowe? Czy jednak lepsze będzie kokosowe? (Z mleka krowiego ani sojowego nie mogę skorzystać)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Ryżowe, nie jest wskazane dla małych dzieci. Kokosowe ok, byle było rzadkie a nie stałe:)

Aga

Dodano opinię: 30.04.2018

A czy mozna uzyc masla zamiast oleju rzepakowego? Ile go dac? Ile dac mleka – zwiekszyc (o ile) czy tyle samo?
Przepis wyglada smakowicie, uwielbiam kwaskowate smaki.

Agnieszka

Dodano opinię: 05.05.2018

A czy mozna uzyc masla zamiast oleju rzepakowego? Ile go dac? Ile dac wtedy mleka – zwiekszyc – o ile?, czy tyle samo?

Agnieszka

Dodano opinię: 05.05.2018

Przepraszam, że drugi raz, ale pierwszy moj komentarz nie wyswietlal sie nawet po odswiezeniu strony, a teraz po opublikowaniu drugiego pojawily sie oba.

Aga

Dodano opinię: 29.05.2018

Czy można zamiast oleju dodać masło? Ile? I czy wtedy należy zmniejszyć ilość mleka i o ile?
ps. piszę ten komentarz trzeci raz, ciągle znika ze strony, czy robię coś źle? czy ktoś go widzi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.06.2018

Cześć Aga, wybacz ale komentarzy pojawia się dziennie tyle, że nie mamy czasu na każdy od ręki odpowiedzieć. Możesz zamienić na roztopione masło, rozpuść ok 50g i przelej do szklanki, dodaj jeśli będzie za mało, po prostu w szklance musi być 1/4 oleju lub rozpuszczonego masła. Nie , ilości mleka nie zmieniamy. Pozdrawiamy Cię serdecznie!

Aga

Dodano opinię: 17.07.2018

Dziękuję za odpowiedź 🙂
Niepokoiłam się nie tym, że nie otrzymałam odpowiedzi, tylko że w ogóle nie widziałam swojego komentarza. A teraz są widoczne wszystkie.
Babeczki pyszne, nie za słodkie, jedzą też moi dorośli znajomi 🙂

Justyna

Dodano opinię: 03.06.2018

Czy olej rzepakowy nierafinowany z olini może być? Można go dodawać do pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.06.2018

Można, ale lepiej i tak wykorzystać go do dań na zimno, a do pieczenia użyć rafinowanego.

mama2

Dodano opinię: 17.06.2018

czy z mleka migdalowego tez wyjda? musimy unikac zwierzecego:(

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Tak

Ola

Dodano opinię: 09.07.2018

W jakim sklepie kupię w Polsce te Czary Mary łyżka smaku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

N. carrefour.

Asia

Dodano opinię: 31.01.2019

Gdzie kupię taka patera, szukam od dawna. I takie piękne foremki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 31.01.2019

Jest z Pepco

Kamila

Dodano opinię: 04.04.2019

Użyłam aquafaby zamiast jajka i wyszły zakalce. Więc zamiennik chyba nie działa w tym przypadku.. 🙁

Ewa

Dodano opinię: 19.04.2019

Czy na pewno potrzebna jest aż łyżka proszku do pieczenia?

Kamila

Dodano opinię: 19.04.2019

Witam czy jest koniecznośc dodania Helpy łyżki smaku? Niestety nie mam gdzie obecnie jej dostać.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.04.2019

Nie ma

Sandra

Dodano opinię: 22.04.2019

Można zrobić w formach na mufinki czy konieczna jest ta dziurką żeby się upiekly?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2019

Można

Sandra

Dodano opinię: 29.04.2019

Dlaczego dopiero 12 plus?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.05.2019

Bo cukier

Kasia

Dodano opinię: 14.03.2020

Hej. Dlaczego ten przepis jest w zakladce „bez nabialu” skoro jest w nim mleko”?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Bo każde mleko krowie możesz zastąpić roślinnym

Aniaa

Dodano opinię: 06.04.2020

A czy dla 9msc dziecka można zrobić takie cuda?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Trzeba pominąć w przepisie cukier- poniżej 12mż nie wprowadzamy go do diety

Angelika

Dodano opinię: 06.04.2020

Gdzie można kupić takie silikonowe foremki na babeczki? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

Lidl

Monia

Dodano opinię: 06.04.2020

A czy można z tej porcji zrobić jedna większa babkę zamiast małych babeczek ? Mam tylko formę do zwykłych muffinek a to już nie ten efekt babki do koszyczka a duża mam taka właśnie….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Powinna wyjść

Justyna

Dodano opinię: 07.04.2020

Jakie wymiary mają foremki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

ok 7 cm szerokości

Gosia

Dodano opinię: 07.04.2020

A jak zrobić polewę bez oleju kokosowego? Akurat pyłki z Helpy mam 😉

Kornelia

Dodano opinię: 08.04.2020

Co moge uzyc zamiast oleju rzepakowego? Mam Oliwe z oliwek, maslo oraz olej slonecznikowy.

Ilona

Dodano opinię: 08.04.2020

A czym można zastąpić olej kokosowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

masłem lub olejem rzepakowym

Magda

Dodano opinię: 10.04.2020

Czy wyjdzie, jeśli zamiast małych babeczek upiekę w dużej formie na babkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

powinno

Karolina

Dodano opinię: 10.04.2020

Czy można dać banana zamiast cukru? Czy 18 miesięczne dziecko już może z cikrem jeść?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

Po roku odrobina cukru nie zaszkodzi. Z bananem można, ale będą całkowicie inne. Ja bym nie robiła z bananem.

Asia

Dodano opinię: 11.04.2020

Jeśli chodzi o polewę nie mam oleju kokosowego i tych proszków z Helpy ? jaką zrobić inną polewę??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

pomiń lub zrób z roztopionej gorzkiej czekolady

Klaudia

Dodano opinię: 11.04.2020

Czy moge zamienic mleko krowie na owsiane?

Ewa

Dodano opinię: 11.04.2020

Całkowicie mi oklapły. I jeszcze zakalec… ? tylko sernik umiem zrobić na święta…
Ps. Jeśli nie mam oleju koko to jaka alternatywa dla tego „lukru”? Zwykły olej? To chyba nie stężeje…

Monika

Dodano opinię: 15.04.2020

Jaką pojemność ma szklanka ? 200 czy 250ml ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2020

250

Monika

Dodano opinię: 15.04.2020

Ja zamiast mąki zwykłej pszennej użyłam krupczatki. Dla lepszej wilgotności ciasta proponuję mleko zamienić na letnią wodę w takiej samej proporcji. Pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Wypróbujemy

Kinga

Dodano opinię: 02.04.2021

Czy może być mąka kokosowa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Nie próbowałyśmy. Powinno się udac.

Ixi

Dodano opinię: 29.04.2021

Dlaczego ten przepis jest w sekcji „Bez nabiału” skoro zawiera mleko? :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

W naszych przepisach mleko oznacza także napój roślinny- można użyć sojowego lub owsianego

Mika

Dodano opinię: 08.05.2021

Za pierwszym razem nie udaly sie- ciasto surowe w srodku. Pomyslalam, sprobuje zrobic za jakis czas jeszcze raz. Uzylam nawet innego piekarnika z mysla ze moze poprzednio bylo cos z tamtym nie tak. Dzis wyciagam babeczki i ciasto ponownie surowe w srodku. Dziekuje- trzeci raz na pewno nie sprobuje zrobic.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

Może inny przepis wyjdzie, pozdrawiamy i życzymy powodzenia.

Iwona

Dodano opinię: 14.05.2021

Szkoda, że aż taka duza ilość cukru na porcję. Moja córeczka jeszcze bezcukrowa.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Zawsze można zmniejszyć ilość cukru lub użyć innego słodziwa.

Ola

Dodano opinię: 10.12.2021

A czym zastąpić cukier u dziecka poniżej roku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Najlepiej zrezygnować z dosładzania, ale można zamienić na banana, syrop daktylowy, po prostu zmniejszyć ilość cukru.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek