10 porcji 8 miesięcy+

Czekacie na wielkanocne menu od alaantków? Ci z Was, którzy czytają nas od dawna, wiedzą, że jesteśmy za prostymi rozwiązaniami. U nas na stołach będą rządziły: jajka, biała kiełbaska, żurek, chrzan, sernik i baby, może nawet kilka 🙂 Dziś przepis na wielkanocne babeczki, w sam raz do koszyczka.

Składniki:

babeczki

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek cukru trzcinowego;
  • 2 jajka;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1 cała cytryna.

polewa:

  • 2-3 łyżki oleju kokosowego;
  • ulubione łyżki smaku od Helpy. Zagotuj wodę i sparz nią cytrynę. Skórkę zetrzyj na małych oczkach tarki, z cytryny wyciśnij cały sok.

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier. Wymieszaj łyżką.
W drugiej misce połącz jajka, olej, sok z cytryny, mleko i wymieszaj mikserem. Dodaj skórkę cytrynową i mąkę. Ponownie wymieszaj mikserem na gładką, gęstą masę.

Nakładaj do foremek (najlepiej silikonowych) do 3/4 ich wysokości.
Piecz ok 25-30 minut (aż się zrumienią) w 180’C z grzaniem góra- dół na środkowym poziomie piekarnika.

Poczekaj, aż ostygną.

Zrób polewę. W rondelku podgrzej olej kokosowy, tak by stał się płynny. Do małego kubeczka wsyp 2-3 płaskie łyżki wybranej łyżki smaku Helpy i dodaj odrobinę oleju (tylko tyle by móc swobodnie wymieszać całość). Mieszanka powinna być gęsta, dlatego nie zużywaj od razu całej porcji podgrzanego oleju, tylko stopniowo „dorabiaj” kolejne porcje polewy lub zmieniaj jej rodzaj. Nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką polewę na babeczki i pozostaw do stężenia.

Szczególnie polecam z łyżką smaku MALINA, kwaśny smak malin świetnie przełamuje słodycz babeczki.

Nasza nowa książka kucharska już w sprzedaży, klikaj w zdjęcie: