Warzywa strączkowe to niesamowita bomba wartości. Zawierają cenne białka roślinne, węglowodany, mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, są bogate w witaminę B6, potas, magnez, żelazo. Każde z nich, wnosi do diety dziecka cenne makro – i mikroelementy.
Bywa, że dziecko odmawia jedzenia mięsa i swoją dietę przez jakiś czas opiera z wyboru na produktach pochodzenia roślinnego. Było tak kiedyś u Was? U nas tak. Antek odmawiał jedzenia mięsa, a ja to szanowałam. Do mnie należało, zadbać, by wartości, które zawiera mięso, suplementować mu w inny sposób. Wbrew pozorom, to nie jest takie trudne. Po prostu często sięgałam po strączki. Jasne, powiecie, że proces ich przygotowywania jest długi, ze względu na namaczanie i gotowanie. Tak, ale dla tych, którzy nie mają takiej cierpliwości (jak ja 😉), lub po prostu czas goni, firma Bonduelle przygotowała już gotowe warzywa strączkowe. Wystarczy otworzyć puszeczkę i tadam! Strączki do rączki 😀 lub do przygotowania potrawy – gotowe. W puszce znajdują się tylko warzywa i niewielka ilość zalewy. Zostały przygotowane w procesie gotowania na parze, więc wybrano najlepszą opcję przygotowywania warzyw, gdyż zachowują one swoje wartości, naturalny kolor, smak i chrupkość. Pomyślicie, że puszka to niedobre rozwiązanie. Otóż Bonduelle zadbał i o to. O tym, że ich warzywa strączkowe są nadal wartościowe poczytacie TUTAJ (klik).
Nie obawiamy się korzystać z tego gotowego rozwiązania, bo wartość tych roślin nie zostaje zatracona i do brzuszka dziecka trafiają zdrowe warzywa. Odkąd poznałyśmy ” Porcje na raz” posiłkujemy się małymi puszeczkami przy wielu okazjach, np.: mała puszka cieciorki to idealna przekąska na placu zabaw, podobnie jak kukurydza!
Warzywa strączkowe to nie tylko wartości, które przemawiają za tym, by je spożywać ale i smak. Niewiele potrzeba, by stworzyć z nich smaczne i pełnowartościowe potrawy, a jeśli masz pod ręką produkt Bonduelle, zrobisz to ekspresowo. Dziś mamy dla Was kilka pysznych propozycji na warzywa strączkowe w codziennym menu dziecka i rodziny:
Zielona pasta kanapkowa z ciecierzycy
Składniki:
- 2 puszki cieciorki Bonduelle „Porcja na raz na Twoją sałatkę”;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1/2 małego ząbka czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- szczypta pieprzu białego;
- kilka kropel soku z cytryny;
- czarnuszka do posypania.
Do misy minimalaksera wsyp cieciorkę z puszki razem z zalewą. Nie ma jej dużo w produktach Bonduelle, więc nada odpowiednią konsystencję paście. Dodaj porwane listki natki pietruszki, czosnek, sok z cytryny, pieprz i oliwę. Zblenduj całość na gładką pastę.
Podawaj z ulubionym pieczywem, posypane czarnuszką. Z tej ilości przygotujesz około 4 – 5 kanapek.
Makaron z pesto z zielonego groszku i bazylii
Składniki:
- 2 opakowania groszku „Porcja na raz na Twoją sałatkę”;
- 1 doniczka bazylii;
- 25 g orzeszków pinii (możesz użyć też nerkowca);
- 1 mały ząbek czosnku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania;
- makaron penne dla 3 osób (około 300g).
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go.
Do misy minimalaksera przełóż groszek, dodaj listki bazylii, czosnek, orzechy, oliwę, sok z cytryny i paremazan. Zblenduj całość na gładkie pesto. Jeśli lubisz mniej gładką konsystencję, przerwij blendowanie szybciej. Przełóż pesto do dużej miski.
Ugotowany,jeszcze gorący, makaron przełóż do miski, w której znajduje się pesto i wymieszaj całość, by pesto oblepiło penne.
Podawaj posypane parmezanem.
Mocno czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli
Składniki:
- 4 puszki czerwonej fasoli Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” ;
- 1 jajko (lub 3 łyżki wody po ugotowane ciecierzycy, albo zalewy z ciecierzycy porcja na raz);
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min 74% (100g);
- 2 łyżki kakao naturalnego;
- 4 łyżki cukru kokosowego;
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
- 2 łyżki mąki np. ryżowej albo orkiszowej.
Piekarnik nastaw na 180’C z grzaniem góra – dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Tabliczkę czekolady połam na kostki. Dwie kostki drobno posiekaj i zostaw na talerzyku. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Fasolę przełóż na sitko i wypłucz. Przesyp do misy malaksera, dodaj jajko, kakao i cukier kokosowy i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż masę do miski, dodaj płynną czekoladę, amarantus ekspandowany oraz mąkę i całość ponownie wymieszaj łyżką.
Nabieraj porcje ciasta na ręce, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kulkę spłaszcz za pomocą zwilżonej wodą łyżki (zamaczaj łyżkę w wodzie za każdym razem, bo ciasto będzie się mocno kleić). Posyp spłaszczone ciasteczka kawałkami czekolady, dociśnij je do masy i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (zobacz zdjęcia)
Piecz 18 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku max 2 dni.
Możesz urozmaicić smak ciastek, dodając do masy np. 2 łyżki masła orzechowego. Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Puszysta zupa krem z kukurydzy i mleka kokosowego
Mimo iż kukurydza nie jest strączkiem, jest rownież bogactwem białka i kwasu foliowego oraz witamin: A, C, B1, B2 oraz minerałów. Jej wartości są zbieżne ze strączkami.
Składniki:
- 4 puszki kukurydzy Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę”;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 4 szklanki bulionu warzywnego*;
- 1 mała czerwona papryka;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 4 gałązki natki pietruszki;
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
*Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć po prostu wody, ale najprostszym sposobem będzie obranie warzyw (pęczek włoszczyzny) i ugotowanie ich do miękkości w 2 litrach wody.
Przygotuj wysoki garnek.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Paprykę pokrój w paski.
W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę i podsmażaj przez jedną minutę cały czas mieszając. Wsyp kukurydzę, zamieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Zalej warzywa 4 szklankami bulionu i stałą częścią mleka kokosowego. Zamieszaj i przykryj. Gotuj zupę 15 minut na średnim ogniu, a następnie przelej całość do kielicha dużego blendera i zmiksuj na puszysty, gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, posyp słodką papryką w proszku i natką pietruszki.
Zupy nie trzeba doprawiać, jest delikatna i słodka. Pyszna!
Wpis powstał w ramach współpracy z Bonduelle
Jeśli nadal nie jesteście przekonane czy warzywa w puszkach to dobry pomysł? Czy naprawdę powinniśmy ich unikać? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie dietetyczki Zuzanny Anteckiej (KLIK).
Baaaaardzo mi się podoba ten wpis! 🙂 z pewnością przetestujemy wszystkie przepisy z moim 14ms synkiem :)) szybko i prosto na danym etapie kiedy bywają dni, że junior się niecierpliwi idealne podpowiedzi kulinarne dziękuje!
Pomysł super, produkty tez wydaja sie ok/..tylko gdzie kupic. Znalazłam cieciorke i czerwona fasole. Groszku i kukurydzy brak. A szkoda kupiłabym na wyjazd i tak zabieram blender byłyby dania na szybko
W supermarketach są na bank.
A co z solą w składzie tych produktów?
Już Ci odpisałyśmy na maila, którego wysłałaś:)
A co z sola zawarta w tych produktach?
Jest obecna, ale sądząc po smaku nie ma jej tam tony:) Tych produktów też nie jemy przecież codziennie, więc od czasu do czasu można podać dziecku. Podobnie jak chleb, czy wędlinę.
Witam, chciałabym zapytać czy można czymś zastąpić mleko Kokosowe w zupie,gdyż nie posiadam aktualnie na stanie.
Mleko kokosowe nadaje właśnie ten specjalny smak zupie:) Na blogu mamy jeszcze inny przelis na zupę z kukurydzy. Może ją wybierz.
Ach, jak ja nie cierpię artykułów sponsorowanych. Człowiek się wtedy zastanawia czy faktycznie warto, czy zaufać, czy to wszystko prawda. Z przepisu pewnie skorzystam, niekoniecznie z puszkami bonduelle.
Z drugiej strony Was rozumiem.. 🙂
Pozdrawiam
Wydaje nam sié, że to kwestia tego, z jakiego powodu czyta się dany blog. Z naszej stony jest tak, że BARDZO dbamy o naszych czytelników i NIGDY nie polecamy czegoś, czego same nie używamy. Wierzymy, że dzięki temu jestesmy wiarygodne i nasi czytelnicy nam ufają. Wracając do Twoich wątpliwości – w naszym przypadku post sponsorowany nie rózni sie niczym od zwykłego, jedynie wynagrodzeniem za naszą pracę.
Ale nabrałam ochotę na ciasteczka 😉 mam nadzieję, że córce posmakują. Spróbuję zrobić pesto z groszkiem, może moje dziecię się przekona do innych potraw. Ciecierzyca gości u nas w formie pomidorowego kremu.
Nasz synek trenuje BLW od około miesiąca i nie odważyłam się jeszcze na strączki – obawiam się tego, jak zareaguje jego brzuszek. Wychodzą mu również ząbki i sama się nie mogę połapać co mu w danym momencie doskwiera.
Jakie są Wasze doświadczenia z wprowadzaniem strączkowych? Powodują jakieś zauważalne dolegliwości? Wiem, że nie ma żadnych przeciwwskazań wiekowych, ale waham się.
Strączki moga być wzdymające, dlatego nie podawaj od razu całej miski cieciorki, tylko kilka kuleczek rozgniecionych żeby posmakował:)
Przeczytałam, kupiłam, otworzyłam, daję Młodej, czytam skład, i to że w groszku jest sól to pal licho. Aromat naturalny? Hmmm co za aromat ja się pytam? Ale Ok może przejdzie. Natomiast cukier w marchewce? Wtf?
W jakiej marchewce?
Jakie mleko kokosowe polecacie ??
Takie, które w składzie ma wodę i kokos np. z rosmanna.