Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 marca 2021

Waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)

Ten przepis jest z nami od lat. Przepyszny sernik, który wychodzi każdemu. Tym razem w wersji bezglutenowej.

Waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)

Rozpłyniecie się nad tym sernikiem, gwarantuję:) Stary, dobry przepis z mojego „kajecika” wychodzi każdemu, więc nawet te z Was, które pierwszy raz będą go piekły, będą zadowolone z efektów.

waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)
waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)

Składniki:

3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
pół kostki zimnego masła (100g)
4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego/ kokosowego
1 żółtko

Wykonanie:

Najlepiej od razu uszykuj wszystkie potrzebne składniki z listy. Tortownicę o średnicy ok 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również). Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

Spód:

W dużej misce połącz mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, 3 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 1 żółtko, posiekane w kostkę zimne masło. Wymieszaj mikserem, by powstały grudki, a następnie zagniataj ciasto rękoma, tak by powstała kruszonka. 2/3 ciasta włóż do tortownicy i przyklep palcami, pozostałe ciasto schowaj do lodówki. Formę z ciastem wsuń do nagrzanego na 180’C piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij robić masę serową.

waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)
waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu sernikowego
pół kostki zimnego masła (100g)
5 jajek (osobno żółtka i białka)
niecałe pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego/ kokosowego
1 opakowanie budyniu bezglutenowego (można użyć mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
ziarenka z połówki laski wanilii

Wykonanie:

Masa serowa:

Cytrynę sparz, a następnie zetrzyj skórkę na tarce i odmierz jedną łyżeczkę.
Pół laski wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą nożyka nabierz ziarenka.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
Do szerokiej miski wlej żółtka, dodaj niecałe pół szklanki cukru i utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę (ok 3 minut). Dodaj posiekane, zimne masło i dalej miksuj, aż masło rozpadnie się na małe cząstki. Dodaj twaróg i ponownie chwilę mieszaj mikserem. Dodaj budyń waniliowy bezglutenowy i znów wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką. Teraz dodaj do masy serowej białka i wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż masę do formy i posyp owocami (jeśli używasz mrożonych, nie musisz ich wcześniej rozmrażać). Wyjmij pozostałe ciemne ciasto z lodówki, pokrusz w rękach i posyp kruszonką owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180’C z termoobiegiem na drugi od dołu poziom i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

 

Dodatki:

3/4 szklanki owoców np. wiśnie, maliny, porzeczki (u mnie akurat mrożone maliny i porzeczki).

waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)
waniliowy sernik na ciemnym spodzie (bezglutenowy)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (51)

Helena

Dodano opinię: 08.03.2018

To bedzie moj pierwszy raz;-) Jaka duza tortownica? Czy zamiast łaski wanilii moze byc naturalny ekstrakt waniliowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2018

26 cm, tak może być, dodaj 4 kropelki.

Anna

Dodano opinię: 08.03.2018

Przepis bardzo mi się spodobał. Po raz pierwszy będę piekła sernik. Dziękuję za Wasze przepisy. Wasz blog jest cudny. Korzystam z Waszych przepisów codziennie, mam dwóch wspaniałych – 8latka i rocznego maluszka,więc mam dla kogo gotować. W sumie to dzięki Wam nauczyłam i uczę się gotować smacznie. Wasze przepisy wychodzą nawet nie wprawionym kucharzom. Dzięki jeszcze raz i wszystkiego najlepszego z okazji Naszego święta dla Was i innych Pań, które tu lubią zaglądać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2018

Dziękujemy:))

Sandra

Dodano opinię: 09.03.2018

Cześć Dziewczyny,
Waszego bloga i blw odkryłam jak mój starszy syn stał się niejadkiem. Młodszy syn skończył wlasnie 6 m-cy i chciałabym u niego spróbować z blw, jednak chce się w jednej kwesti doradzić 🙂 otóż syn jest zainteresowany jedzeniem, śledzi proces jedzenia u nas, wkłada wszystko do buzi, mam jednak problem z jego siedzeniem, a raczej jego brakiem. W krzeselku pochyla się jakby do przodu (wygląda jakby był skulony i bez szyi 🙂 ), u mnie na kolanach tez tak wyglada. Czy z blw mam poczekać, czy probowac? Banana dzisiaj troche poobgryzal 🙂 jednak boję się o zakrztuszenia. Pomocy! 🙂

Mag

Dodano opinię: 09.03.2018

Może być mąka pszenna albo orkiszowa jasna zamiast ryżowej? Takie samo 3/4 szklanki?Nie zależy mi, aby było bezglutenowo.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2018

Oczywiście:)

Ola

Dodano opinię: 11.03.2018

Wyrósł piekny (śr. 23cm), wlasnie się studzi ? tylko teraz sobie przypomniałam, że zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej do masy serowej… ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.03.2018

Ups:) Daj znać czy wyszedł bez:)

Ola

Dodano opinię: 29.03.2018

Wyszedł pycha, nawet bez mąki ?ser nie był mokry ??I opadł tylko 1-2cm ?

Malwina

Dodano opinię: 13.03.2018

Czy powinnam podwoić wszystkie składniki, gdybym chciała upiec ten sernik w prostokątnej blaszce o wymiarach ok.22x33cm?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

Hmmm wiesz co, chyba tak, ale nie dam sobie głowy uciąc:)

Ola

Dodano opinię: 15.03.2018

Na kwesti smaku masz kalkulator skladnikow, podajesz forme ktora jest w przepisie i wymiary formy ktora masz a podaje Ci przelicznik:)

Malwina

Dodano opinię: 17.03.2018

Dziękuję za podpowiedź Olu. 😉

Marta

Dodano opinię: 14.03.2018

Czy może być karob zamiast kakao.?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2018

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 16.03.2018

Mam pytanie, bo może akurat będziecie wiedziały: czy przy alergii na nikiel można zamiast kakao stosować karob? Czy też ma na tyle dużo niklu w sobie, że wywołuje reakcje jak kakao?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2018

Trudne pytanie, niestety nie mamy pojęcia. Napisz może do Mama Alergika Gotuje, pewnie zna odpowiedź.

Klaudia

Dodano opinię: 16.03.2018

Dziękuję 🙂

Monika

Dodano opinię: 23.03.2018

Czy roczny szkrab moglby posmakować? Przepis mega 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2018

Tak

Lidia

Dodano opinię: 28.03.2018

Jak ustawić piekarnik i przez jaki czas i na której półce piec Sernik bez termoobiegu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Na srodkowym poziomie i piec w temp. Nie większej noż 180’C

Lidia

Dodano opinię: 28.03.2018

Pytam bo boję się użyć termoobiegu bo nigdy nie pieklam z nim.

Madzia

Dodano opinię: 29.03.2018

I ja korzystam z bezglutenowych produktów oetkera a to do pieczenia ciast a to do deserów. Dobrej jakości są i cena nie wygórowana

lidka

Dodano opinię: 29.03.2018

nigdy nie używałam termoobiegu czy istnieje możliwość upieczenia sernika bez termoobiegu?jak wówczas ostawić piekarnik na jaka temperaturę, jaki czas i na której półce ?pozdrawiam i dziękuję za odp.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Pewnie, mozesz piec bez termoobiegu, też chyba zaczniemy wg wskazówek Doroty z MOje wypieki:) https://www.mojewypieki.com/post/jak-upiec—-perfekcyjny-sernik 180’C grzanie góra-dół

Gosia

Dodano opinię: 29.03.2018

Można go podać 10-miesięcznemu dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Tak

Wiola

Dodano opinię: 30.03.2018

Jaki czas bo czasu nie podaliście ???? A ja mam juz sernik gotowy do wsadzenia do piekarnika

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2018

Czas podany jest precyzyjnie w przepisie.

Gosia

Dodano opinię: 31.03.2018

A niecały 9-miesięczny szkrab może go skosztować? Jak to jest z cukrem? Do kiedy należy go nie podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

My z cukrem zaczęłyśmy w małych ilościach, okazjonalnie podawać po 12 m.

Ilona

Dodano opinię: 01.04.2018

Sernik rewelacyjny Mikiemu bardzo smakowal nawet maz ktore nie lubi kakaowych ciast mowi ze przepyszny:)

Asiaj

Dodano opinię: 12.04.2018

Czym mogę zastąpić ziarenka laski wanilii? Cukrem waniliowym, zapachem waniliowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Tak, albo możesz zupełnie pominąć.

Agnieszka

Dodano opinię: 16.04.2018

Sernik wyszedł rewelacyjny!! Zajadamy się całą rodzinką ? Dzięki dziewczyny za super inspiracje!?

Asia

Dodano opinię: 12.09.2018

Cukier podawalyscie od 12mca, a przepis oznaczony na 8m+, więc jak to w końcu jest? Ewentualnie można zastąpić cukier syropem daktylowym? Jeśli tak, to ile do ciasta i ile do masy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

wkradł się błąd w oznaczeniu, już zmieniamy na 12m+ 🙂

Marta

Dodano opinię: 22.10.2018

Czy bez skórki z cytryny też będzie smaczny ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

tak:)

Naleśniki przepis

Dodano opinię: 24.10.2018

Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂

Jagoda

Dodano opinię: 09.02.2019

Zabralam sie za przepis ale im dluzej czytam tym bardziej sie gubie . Napisane jest ze ” make ziemniaczana dodac na spod ciasta ” a w komentarzach czytam ze do masy serowej o co kaman ? Bo juz przeczytałam od a-z i nigdzie nie ma ze dodawac do masy.serowej make ziemniaczana

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.02.2019

Mąką ziemniaczaną możesz zastąpić budyń który jest w przepisie dodawany do masy serowej. A mąka ziemniaczana występuje też jako składnik ciemnego ciasta w określonych proporcjach wymienionych w składnikach.

Patrycja

Dodano opinię: 08.04.2020

Czy jeśli zastapie mąkę ryżową pszenną to ilość mąki zostaje bez zmian tzn 3/4 szklanki i czy dodanie mąki ziemniaczanej tez jest wtedy konieczne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

bez zmian ilości mąk.

Liliana

Dodano opinię: 13.04.2020

Robiłam pierwszy raz w życiu sernik i wyszedł przepyszny! Ciasto na spód trzeba po mieszaniu mikserem pougniatać na jednolitą masę, to trochę trwa. Zgodnie z zaleceniami z mojewypieki.com (dziewczyny dały link w komentarzach wyżej), sernik po upieczeniu zostawiłam w piecu z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygł. Potem wyjęłam z pieca (w formie) i stygł w kuchni. A potem na noc dałam go do lodówki (nadal w formie). I na drugi dzień rano, bardzo ładnie odszedł i od papieru i od formy ?

Marta

Dodano opinię: 12.12.2020

od jakiego wieku można dodawać ekstrakt waniliowy (naturalny)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Od początku.

Ada

Dodano opinię: 13.05.2021

Przepyszny sernik! Pierwszy, jakiego próbował mój ponaddwulatek 🙂 i bardzo wszystkim smakował! Zrobiłam z mąką pszenną, mrożonymi malinami, bez wanilii ale za to z budyniem bananowym. PYCHA. Dziękuję za przepis!!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek