Rozpłyniecie się nad tym sernikiem, gwarantuję:) Stary, dobry przepis z mojego „kajecika” wychodzi każdemu, więc nawet te z Was, które pierwszy raz będą go piekły, będą zadowolone z efektów.

Składniki:

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego;
  • pół kostki zimnego masła (100g);
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka);
  • niecałe pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego/ kokosowego;
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego Dr. Oetker;
  • ziarenka z połówki laski wanilii;
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny.

Ciemny spód i góra

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej;
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżki kakao;
  • pół kostki zimnego masła (100g);
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego/ kokosowego;
  • 1 żółtko.

Dodatki

3/4 szklanki owoców np. wiśnie, maliny, porzeczki (u mnie akurat mrożone maliny i porzeczki).
Najlepiej od razu uszykuj wszystkie potrzebne składniki z listy. Tortownicę o średnicy ok 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również). Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

Robimy spód:

W dużej misce połącz mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, 3 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 1 żółtko, posiekane w kostkę zimne masło. Wymieszaj mikserem, by powstały grudki, a następnie zagniataj ciasto rękoma, tak by powstała kruszonka. 2/3 ciasta włóż do tortownicy i przyklep palcami, pozostałe ciasto schowaj do lodówki. Formę z ciastem wsuń do nagrzanego na 180’C piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij robić masę serową.

Masa serowa:

Cytrynę sparz, a następnie zetrzyj skórkę na tarce i odmierz jedną łyżeczkę.
Pół laski wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą nożyka nabierz ziarenka.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
Do szerokiej miski wlej żółtka, dodaj niecałe pół szklanki cukru i utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę (ok 3 minut). Dodaj posiekane, zimne masło i dalej miksuj, aż masło rozpadnie się na małe cząstki. Dodaj twaróg i ponownie chwilę mieszaj mikserem. Dodaj budyń waniliowy bezglutenowy Dr. Oetker i znów wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką. Teraz dodaj do masy serowej białka i wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż masę do formy i posyp owocami (jeśli używasz mrożonych, nie musisz ich wcześniej rozmrażać). Wyjmij pozostałe ciemne ciasto z lodówki, pokrusz w rękach i posyp kruszonką owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180’C z termoobiegiem na drugi od dołu poziom i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Sernik pierwszego dnia zawsze ma nieco luźną konsystencje, jest delikatny i puszysty. Jeśli jakimś cudem zostanie na drugi dzień, staje się bardziej zwarty. Możecie go podać maluchom po ukończeniu roku, na przykład krojąc w małe kostki.

Do przygotowania serników Ania zawsze wykorzystuje mąkę ziemniaczaną, ja czasem budyń w proszku. Dziś w przepisie budyń Dr. Oetkera, który ma dobry skład, więc można się nawet pokusić o to, by ugotować go dzieciakom na szybko z dodatkiem np. malin. Budyń jest bezglutenowy, jak i pozostałe produkty z nowej linii Dr. Oetkera, np. proszek do pieczenia, co z pewnością ucieszy wszystkich na diecie bez glutenu.

Kochane Czytelniczki, nasze jedyne i niepowtarzalne, które każdego dnia inspirujecie nas do dalszego pisania – życzymy Wam wspaniałego Dnia Kobieta.

„Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,

ale najważniejsze,

żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć.”

Coco Chanel

Mocy, Zdrowia i Miłości życzą Wam i nam:)

Wasze A&A