10 sztuk porcji 8 miesięcy+

Delikatne jak chmurka… tylko z 4 składników. Po prostu trzeba je zjeść!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub innego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżeczka słodzika, np. cukru lub syropu daktylowego dla starszych dzieci

Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj ziarenka z laski wanilii i młodziwo, jeśli używasz i miksuj, aż masa stanie się puszysta. Dodaj mleko i mąki i miksuj do połączenia składników. 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z żółtkami i wymieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła. Posmaruj patelnię olejem i nakładaj grubą warstwę masy i smaż placuszki na niewielkim ogniu do zrumienienia z obu stron. Przewracaj delikatnie. 

W ty przepisie nie używamy słodzika, bo placuszki podajemy z miodem lub słodkimi owocami są wystarczająco słodkie dzięki wanilii. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep