
10 sztuk porcji 8 miesięcy+
Delikatne jak chmurka… tylko z 4 składników. Po prostu trzeba je zjeść!
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka kokosowego lub innego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 laska wanilii
- opcjonalnie 1 łyżeczka słodzika, np. cukru lub syropu daktylowego dla starszych dzieci
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj ziarenka z laski wanilii i młodziwo, jeśli używasz i miksuj, aż masa stanie się puszysta. Dodaj mleko i mąki i miksuj do połączenia składników.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z żółtkami i wymieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła. Posmaruj patelnię olejem i nakładaj grubą warstwę masy i smaż placuszki na niewielkim ogniu do zrumienienia z obu stron. Przewracaj delikatnie.
W ty przepisie nie używamy słodzika, bo placuszki podajemy z miodem lub słodkimi owocami są wystarczająco słodkie dzięki wanilii.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Twój komentarz