Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 sierpnia 2020

Udka w miodowo – musztardowej marynacie

Udka często goszczą na naszym obiadowym stole. Robimy je w rozmaity sposób, ale trzeba przyznać, że ta marynata porwała nasze smaki. Zwłaszcza dziecięce. Przyczyna jest prosta – nadaje mięsu łagodny, wędzono – słodkawy smak. Składniki 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki miodu 1 łyżka papryki wędzonej w proszku 2 łyżki oleju...

Udka często goszczą na naszym obiadowym stole. Robimy je w rozmaity sposób, ale trzeba przyznać, że ta marynata porwała nasze smaki. Zwłaszcza dziecięce. Przyczyna jest prosta – nadaje mięsu łagodny, wędzono – słodkawy smak.


Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

W miseczce przygotuj marynatę. Przełóż musztardę, miód, paprykę, olej i wymieszaj wszystko. Wmasuj marynatę w kurczaka i odstaw na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Nastaw piekarnik na 180’C . Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym (zdejmij nadmiar marynaty, jeśli uznasz, że jest jej za dużo, by się nie przypalała) i przykryj pokrywką. Jeśli nie masz naczynia, upiecz kurczaka w rękawie. Piecz tak udka przez 50 minut. Możesz w trakcie przewrócić mięso na drugą stronę. Po upływie tego czasu, odkryj udka i piecz je tak jeszcze przez 10 minut.

Paprykę wędzoną w proszku kupisz w każdym większym supermarkecie na stoisku z przyprawami. To bardzo aromatyczna przyprawa. Jeśli jej nie masz, możesz w jej miejsce użyć papryki słodkiej, jednak bardzo polecamy Ci zakup tej przyprawy.

Wybierając musztardę w sklepie, zapoznaj się  z jej składem, by nie było w niej konserwantów.

Mięso możesz piec tuż po zamarynowaniu, jednak dzięki temu, że  poleży w marynacie, lepiej nią przejdzie i będzie smaczniejsze. Wygodnie jest po prostu zamarynować mięso wieczorem, włożyć do lodówki i upiec je następnego dnia. Wówczas smakuje najlepiej. Ta zasada tyczy się każdego mięsa. Zamarynowane dzień wcześniej, ma wyrazisty smak i jest bardziej soczyste.

Przed podaniem dziecku mięsa dziecku, zdejmij z niego skórę.

Jeśli nadal brakuje Ci inspiracji na różne dania, albo jesteś na starcie rozszerzania diety i nie wiesz, co możesz podawać swojemu dziecku, zobacz nasze ebooki i książki kucharskie. Znajdziesz w nich pomysły na wiele smacznych i zdrowych dań dla niemowląt, dzieci starszych i całej rodziny.


ZOBACZ NASZE KSIĄŻKI


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (23)

Agata

Dodano opinię: 13.08.2018

Ale skórka jest najlepsza… 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2018

Wiadomo… ale małe brzuchy jeszcze chronimy;)

Renata

Dodano opinię: 13.08.2018

Jakiej musztardy uzywacie ?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2018

Kamis

Julia

Dodano opinię: 13.08.2018

A właśnie nie wiedziałam jak zagospodarować udka odkrojone od dużego wiejskiego kurczaka. Dziękuję! Zamarynowane udka i skrzydełka leżą już w lodówce 🙂

Anna

Dodano opinię: 13.08.2018

Mąż nie może papryki. Można ją pominąć lub czymś zastąpić? Choć pewnie to już nie będzie to.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.08.2018

Pewnie, że możesz pomonąć. Dodaj wówczas około 1 łyżeczki pieprzu

Maga

Dodano opinię: 15.08.2018

Po 60 min w piekarniku (z termoobiegiem) udka nadal polsurowe.. A trzy głodne brzuchy się niecierpliwia. I marynata nie wygląda tak smakowicie jak na zdjęciach. Za dużo jej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.08.2018

Może masz większe uda znacznie lub słabszy piekarnik. Co piekarnik to inna historia i zawsze należy to brać pod uwagę.

Ana

Dodano opinię: 17.08.2018

Otworzcie restauracje blagam!
Albo dogadajcie sie z jakimis restauracjami zeby miay wasze dania

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.08.2018

????Nie ma casu kruca bomba, nie ma casu:) Ale może na emeryturze?

Paulina

Dodano opinię: 14.09.2018

Nie mam musztardy. Nie uda się jej czymś zastapić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.09.2018

Niestety nie. Marynata opiera się na musztardzie.

Asia

Dodano opinię: 24.08.2020

Ja bardzo lubię żeberka w marynacie z keczupu i miodu (do tego cebulka podsmażona). Może z udkami tez się sprawdzi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2020

Jasne.

Zuzka

Dodano opinię: 13.04.2019

A my dzisiaj zrobiliśmy z sezamem ? do tego frytki z warzyw ?

Agnieszka

Dodano opinię: 23.06.2019

Zawsze kupowałam gotowe marynaty. Pierwszy Raz robiłam sama bo przepis jest banalnie prosty a do tego kurczaczek bardzo nam smakował 🙂

Lila

Dodano opinię: 01.09.2019

Te udka powoli stają się naszym weekendowym klasykiem, za każdym razem pochłaniane przez młodego z apetytem, a wybredny jest okrutnie. 3 lata na karku, ale z blw wciąż nam po drodze:-)

Gosia

Dodano opinię: 09.12.2019

Praktycznie codziennie gotuje z Waszych przepisów! Miód zastąpiłam syropem z daktyli. Muszę koniecznie kupic ebook z przepisami na zdrowie.
Pozdrawiam ze Szkocji!

Karolina

Dodano opinię: 24.08.2020

a czy musztardę mozna podać dziecku 16-miesiecznemu ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2020

Można.

BasiaSK

Dodano opinię: 11.09.2020

Ale przecież tam jest ocet… Czy źle myślę 🙂 Mam synka, który skończył 13 miesięcy i nigdy nie jadł musztardy..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

To nie jest ilość duża, śmiało gotuj

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek