4 porcje 12 miesięcy+

Udka często goszczą na naszym obiadowym stole. Robimy je w rozmaity sposób, ale trzeba przyznać, że ta marynata porwała nasze smaki. Zwłaszcza dziecięce. Przyczyna jest prosta – nadaje mięsu łagodny, wędzono – słodkawy smak.

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

W miseczce przygotuj marynatę. Przełóż musztardę, miód, paprykę, olej i wymieszaj wszystko. Wmasuj marynatę w kurczaka i odstaw na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Nastaw piekarnik na 180’C . Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym (zdejmij nadmiar marynaty, jeśli uznasz, że jest jej za dużo, by się nie przypalała) i przykryj pokrywką. Jeśli nie masz naczynia, upiecz kurczaka w rękawie. Piecz tak udka przez 50 minut. Możesz w trakcie przewrócić mięso na drugą stronę. Po upływie tego czasu, odkryj udka i piecz je tak jeszcze przez 10 minut.

Paprykę wędzoną w proszku kupisz w każdym większym supermarkecie na stoisku z przyprawami. To bardzo aromatyczna przyprawa. Jeśli jej nie masz, możesz w jej miejsce użyć papryki słodkiej, jednak bardzo polecamy Ci zakup tej przyprawy.

Wybierając musztardę w sklepie, zapoznaj się  z jej składem, by nie było w niej konserwantów.

Mięso możesz piec tuż po zamarynowaniu, jednak dzięki temu, że  poleży w marynacie, lepiej nią przejdzie i będzie smaczniejsze. Wygodnie jest po prostu zamarynować mięso wieczorem, włożyć do lodówki i upiec je następnego dnia. Wówczas smakuje najlepiej. Ta zasada tyczy się każdego mięsa. Zamarynowane dzień wcześniej, ma wyrazisty smak i jest bardziej soczyste.

Przed podaniem dziecku mięsa, zdejmij z niego skórę.

Zapisz się na kurs blw online