
10 porcji 8 miesięcy+
Upał, upał, ale upał! I dobrze, nie marudzić:))) Chyba, że znów chcecie zimno i deszcz w czerwcu :)) W taki upał nie chce się gotować, więc polecamy na obiad arbuzy:) Albo takie szybkie, ale treściwe placuszki z truskawkami. Mniam!
Składniki:
- 125 g twarogu tłustego/ półtłustego,
- 1 jajko,
- 1 banan,
- 2 kopiaste łyżki amaratusa ekspandowanego,
- 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
- 1/3 szklanki mleka,
- 8 średnich truskawek,
- oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Twaróg pokrusz. Do miski przełóż: banana, jajko, mleko, twaróg i całość wymieszaj na papkę. Dodaj amarantus oraz mąkę i ponownie wymieszaj (łyżką).
Truskawki pokrój w małą kostkę, dodaj na końcu do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż najpierw z jednej strony aż placuszki zaczną się rumienić, a następnie przewróć na drugą stronę szpatułką i dociśnij placuszek do patelni. Smaż ok 4 minut na średnim ogniu.
Smacznego!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Hej ! Jakie właściwości ma amarantus i czym można go ewentualnie zastąpić ? Pozdrawiam
Smakowe oraz witaminowe;) Tak, możesz go pominąć, wymienić na orzechy:)
Mam wszystkie składniki, a mały uwielbia placuszki, zobaczymy czy i te mu zasmakują 🙂
Oliwa do smażenia?? ???
https://alaantkoweblw.pl/dobre-tluszcze-w-diecie-niemowlaka-oliwa-z-oliwek-10-ciekawych-faktow/
Można pominąć amarantus?
Tak
Mam amarantus zwykly. Niestety dodalam go i jest surowy w plackach… jak go wykorzysrac nastepny raz? Ugotowac przed? Sprobuje jeszcze do puekarnika, moze da sie odratowac te placki 😜
Z ugotowanym można spróbować, choć ekspandowany to zupełnie coś innego, ale z ugotowanym po prostu wyjdzie nowy przepis.
Nie mogę doczekać się śniadania,żeby tylko moc je zrobić i 'niby dojesc' po dzieciach 😉
Ja chciałam dojeść po dzieciach, ale wszystko zjedli 🙁 A ja jest ich tylko dwóch, 1.5 rocznych. Rewelacyjne placki.
A co zamiast amarantusa? Czy pominąć?
Możesz pominąć
Można pominąć amarantus? I czy mogę dac zwykły twarożek domowy naturalny do kanapek?
Tak
Bardzo dobre, ale… bardzo ciężko się smażą! I łatwo się przypalają. Nie wiem czy to nie przez zastosowanie mąk bezglutenowych (lniana, jaglana i kukurydziana), ale ostatecznie smażyłam na oleju kokosowym i pod przykryciem ?
Im grubszy placek tym lepiej się smaży ?
Przepyszne placuszki! Zrobiłam dziś na śniadanie mojej 14 miesięcznej córci i bardzo jej smakowały!! Dziękuje za kolejny pyszny przepis!!!!
Czy mąkę orkiszową mogę zastąpi zwykłą mąką? Czym mogę zastąpić amarantus?
Możesz zwykłą mąką i pominą amarantus
Wlasnie zrobilam i obie z latorosla stwierdzamy ze pyszne! Smak lata 🙂
A czy placuszki z podwójnej porcji wyjdą czy jak podwoje wszystkie składniki to może wyjsc inna konsystencja i np będzie problem ze smażeniem?
Bedzie ok
Przepyszne! Delikatne, puszyste, wszystko poszło, dzieci chcą dokładkę? na Wasze przepisy zawsze można liczyć ?
Można mąkę orkiszową zastąpić owsianą lub inną ?
Tak
Super przepis ale artykuły i książki o żywieniu które czytałam mówią żeby unikać starzenia jak długo jest to możliwe. I jak to dokładnie jest? Wszyscy wiemy ze smażone nie jest zdrowe czy 8 miesięcy to nie za wcześnie?
https://alaantkoweblw.pl/od-kiedy-moge-podawac-dziecku-smazone-dania/
Czy wyjdą na mące kukurydzianej?
tak
Czy można pominąć banana?
Dodaj słodziwo. np miód
Wow:)Przepyszne! Pierwszy raz wyszło nam jak ze zdjęcia 🙂 Moja półtoraroczna córka zjadła 3 w mgnieniu oka?
Placki dobre w smaku. Jednak smażenie ich to dramat. Ciężko przywrócić na druga stronę, przybierają co w ostateczności sprawia, że rozpadają się. Dodałam wszystkie składniki jak w przepisie.
Jak dla mnie przepis jest nieudany. Na wstepie dodam,ze nie pierwszy raz smaze placki.
Probowalam 2 razy- bez jajka i z mlekiem sojowym. Nie dalo sie ich usmazyc, na patelni rozpadaly sie i przypalaly.
Za drugim podejsciem zrobilam dokladnie, jak w tym przepisie – z jajkiem i mlekiem. Bylo dokladnie tak samo – placki w ogole nie chcialy sie zrobic zwarte, rozwalaly sie i przypalaly na patelni.
Lubie Wasze przepisy, mam ksiazke. Ale ten niestety jest kiepski.
Kolejny super przepis 🙂 Obawiałam się trochę dodatku amarantusa,ale wszystko super. Placki bardzo miękkie, fajnie i szybko się smażą,są bardzo soczyste. Dalam wszystko jak w przepisie. Ze smażeniem nie miałam żadnego problemu, a smazylam na suchej 🙂
Myslicie,że nadadzą się do zamrozenia?Z bananami mrozilam, twarogowe też ale nie wiem jak truskawki 🙂
nie
Nie wiem dlaczego niektórym te placki się rozpadają. Nam wyszły idealne, owszem są delikatne, ale nie było problemów z przewróceniem na drugą stronę. Może to kwestia mąki lub patelni. Ja użyłam mąki orkiszowej typ 700. Ja polecam te placuszki, są delikatne i wyraziste w smaku. Smakowały mojej 16 miesięcznej córce, mężowi i mi. Pozdrawiamy wspaniałe Autorki i dziękujemy za wszystko, co robicie.
Placuszki wyszły przepyszne 🙂 2-letnia córka zjadła od razu 4 z wielkim smakiem 😉 nie miałam żadnych problemów ze smażeniem, będę wracać do tego przepisu 🙂 dzięki!
Placki przepyszne! Co prawda nie miałam truskawek i dodałam do nich borówki :-), ale i tak wyszły super!
Wszystko poza amarantusem jest, znowu uratowana, jednak będzie obiad ? Czy jak nie daję amarantusa to dać np więcej mąki?
Witajcie,
Dzisiaj wypróbowałam ten przepis z użyciem mąki kukurydzianej. Mój synek zajada się i chyba zjadł 3.5 placka 🙂 na obecnie 11 miesięcy.
Czy można pominąć jajko i zamiast jajka dodać jeszcze dodatkowo 0,5 banana?
tak, a najlepiej zmielone i namoczone w wodzie siemię lniane
Czy takie placki , jeśli noe zjemy wszystkich, mogę schować do lodówki i podać na zimno lub odgrzane następnego dnia ?
Jest jakiś składnik który to uniemożliwia czy raczej wszystkie placki mogę przechować do nast dnia ?
możesz:)
polećcie patelnie bo maja to dramat….uwielbiam WASZE przepisy dziewczyny jesteście THE BEST
woll patelnie tytanowe:)
Czy zamiast truskawek mogę dodać inne owoce, np. Jabłka? Bo mam w domu wszystko poza truskawkami 🙂
możesz:) ale kupuj sezonowe owoce:)
Robilam z truskawkami, kilka razy – przepyszne. Zachecona pozytywnym wynikiem sprobowalam z malinami – porazka. Rozwalaly sie na patelni, nie dalo sie tego usmazyc 🙁
Niestety placków rzeczywiście nie da się przewrócić. Robiłam zgodnie z przepisem, żadnych zamienników, a na patelni dramat… wszystkie wylądowały w koszu 🙁
Pyszne! Podalam z cukrem pudrem, syn nie mogl sie najesc tak mu smakowaly 🙂
Uwielbiam Was dziewczyny ale te placki to jakis dramat. Mega sie rozpadaja i przywierają do patelki. Szkoda ze po dpowiadacue tylko na te pozytywne komentarze, a zero odzewu i jakiejs rady co zrobic jak przywierają. Słabo.
Natalio, odpowiadamy na wszystkie komentarze, czasem jakiś się zagubi, bo jest ich wieeeeeele. Czasem jednak nie da się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego coś sie stało. Nie zawsze wszystko wyjdzie i nie musi to być wina przepisu. Raz jest słabo patelnia rozgrzana, raz zła patelnia, raz za często przewracane, raz za soczyste truskawki… Nie jesteśmy w waszych kuchniach z Wami:) Staramy się Wam pomagać, ale nie nie zawsze mamy taką moc, jak byscie chciały:) Pozdrawiamy!
Przepyszne,dodałam wiórki kokosowe a mąka była jaglana. A ci którzy narzekają,że sie rozpadają czy przypalają to niech zmienią patelnię. Ja dziś je robiłam na tefalu i to bez tłuszczu żadnego i wyszły idealnie.
Bardzo fajne są te placki i smażą się super?u mnie z borówkami.
Mi te placki wyszły jakby surowe w środku.. Na zewnątrz przypieczone, ale w środku nie usmazyly się w ogóle, no i rzeczywiście przewrocenie ich na drugą stronę dość problematyczne… Nie wiem jak innym się udały takie ładne,moze nie taka patelnia. Zrobię drugie podejście wkrótce. PS nie miałam twarogu i użyłam ricotty, czy to może dlatego był problem?
A czy mozna dac serek smietankowy zamiast twarogu?
tak
Dziś robiłam placuszki w wersji z jabłkiem , serek miałam tylko z wiaderka wiejski, odsączyłam ze śmietanki i taki dodałam, na patelni nr 1 miałam problem przewróceniem (chyba za długo się piekły i trochę przykleiły ;)), ale patelnia nr 2 dała radę, polecam póki co sama skosztowałam, a mały śpi więc będę dla niego smażyć kiedy się obudzi, osobiście polecam bardzo nie tylko dla maluszka ;))
Czy mrożone truskawki mogą być?
tak
Nie miałam banana – posłodziłam miodem. Amarantus pominęłam, zamiast truskawek użyłam borówek. Nie wiem czy wyszły dobre bo mąż i córka wszystko mi zjedli ;P
A ten amarantus ugotować wcześniej?
Nie.
Kolejny super przepis nie wiem skąd komentarze że placki źle się smażą czy przywierają..smażą się idealnie na dobrze rozgrzanej patelni !W smaku pyszne lekko puszyste.polecam!
Wyglądają pysznie.
Dzięki za przepis. Wyszły super. Tylko młody nie chciał spróbować.
Więcej dla mamy 😀
Z przykrością muszę stwierdzić, że są mało smaczne. Dla Malucha poznającego smaki ok, ale dla całej rodziny już nie.
Przestrzegam przed zrobieniem tych plackow… zrobilam raz i teraz ciagle slysze od starszej „chce placuszki z truskaweczka” 😀 niestety mamusi tez tak smakuja wiec z radoscia czesto sie godzi i je robi. Robilismy na suchej patelni jak i z olejem i te na suchej sa o niebo lepsze :)) <3
Bardzo się cieszymy.
Czy te truskawki mogę zamienić na nektarynki??
Oczywiście
Dramat. Wszystko wylądowało w koszu. Nie da sie ich w ogole przewrócic, rolują się i rozwalają. Próbowałam na różnych patelniach. Nigdy więcej…
Przykro nam. Być może ciasto zbyt mokre i trzeba dodać więcej mąki.
Bo te placuszki musza być małe, mniej więcej wielkości podstawy szklanki. Jeden placek robiłam z jednej łyżki ciasta. Trzeba długo czekać przed przewroceniem na drugą stronę, aż się dobrze podsmażą, wtedy wyjdą eleganckie ☺
A czy to nie sa te same placki, krore sa w jednej z waszych ksiazek?
Możliwe, że wariacja na temat.
Upiekłam je w piekarniku, 175 st. C z termoobiegiem, ok. 10 min. Elegancko odeszły od papieru do pieczenia. Oczywiście, nie są tak ładnie rumiane jak te z patelni. Ale są bardzo smaczne (przy czym zamiast truskawek była sezonowa gruszka), bez oleju i smażenia, a poza tym nie rozpadały się 🙂
Placuszki pycha, nie rozpadają się. Zamiast truskawek dałam śliwki i gruszkę. Dziękuje
🙂
Można dodać mrożone maliny zamiast truskawek?
Czy zamiast maki orkiszowej można dać pszenna?
Pewnie i pewnie.
Nasze ulubione placki 😉 wychodzą przepyszne, jesienią robię z mrożonych truskawek i też wychodzą super.