10 porcji 8 miesięcy+

Upał, upał, ale upał! I dobrze, nie marudzić:))) Chyba, że znów chcecie zimno i deszcz w czerwcu :)) W taki upał nie chce się gotować, więc polecamy na obiad arbuzy:) Albo takie szybkie, ale treściwe placuszki z truskawkami. Mniam!

Składniki:

  • 125 g twarogu tłustego/ półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 banan,
  • 2 kopiaste łyżki amaratusa ekspandowanego,
  • 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 8 średnich truskawek,
  • oliwa do smażenia.

Wykonanie:

Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Twaróg pokrusz. Do miski przełóż: banana, jajko, mleko, twaróg i całość wymieszaj na papkę. Dodaj amarantus oraz mąkę i ponownie wymieszaj (łyżką).

Truskawki pokrój w małą kostkę, dodaj na końcu do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż najpierw z jednej strony aż placuszki zaczną się rumienić, a następnie przewróć na drugą stronę szpatułką i dociśnij placuszek do patelni. Smaż ok 4 minut na średnim ogniu.

Smacznego!