Te tosty francuskie możesz podać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Wszystko jest kwestią dodatków. Gdy polejesz je miodem i dodasz owoce, uzyskasz słodkie danie. Posmaruj tosta hummusem, dodaj paprykę pokrojoną w paski, pomidorki koktajlowe i ogórka i pyszne wytrawne śniadanie lub kolacja gotowe. Mało tego, to świetny pomysł na element lunchboxa do szkoły czy pracy. 

WIĘCEJ PRZEPISÓW DO ŚNIADANIÓWKI ZNAJDZIESZ W E-BOOKU "NA WYNOS"

Składniki:

  • 2 bułki lub inne dowolne pieczywo
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki niesolonych pistacji (lub innych orzechów)
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie ulubione dodatki – masło orzechowe, owoce. miód, warzywa, hummus, ser….

Wykonanie:

Pokrój pieczywo. Ziarna i orzechy wsyp do malaksera i zblenduj drobno. W miseczce zmieszaj jajko z mlekiem. Jeśli planujesz wersję na słodko, teraz możesz dodać np. cynamon lub ziarna z laski wanilii. Każdą kromkę pieczywa maczaj najpierw w jajku i mleku, a następnie obtaczaj w panierce z ziaren. Rozgrzej niewielką ilośc oleju na patelni, zmniejsz ogień i smaż tosty na niewielkim ogniu z obu stron do zrumienienia. Zwracaj uwagę na to, czy panierka się nie przypala. Zbyt duży ogień może palić szybko tosty. 

Podawaj z warzywami, lub owocami, w ulubiony sposób. 

Jeśli przygotowujesz tosty dla niemowlaka, który już jakiś czas rozszerza dietę, zblenduj panierkę na proszek, będzie mu łatwiej. Starszakom zrób grubsza, by chrupała. A wiadomo… dzieci lubią chrupać;)

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep