Chciałam ją nazwać tartą dla teściowej, bo to naprawdę świetny szybki obiad, który robi efekt, a nie trzeba się napracować. Czyli… teściowa w szoku, a Wy pachnące i wypoczęte:) Ale nazwałam inaczej… żeby nie było;)

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (czytaj skład, polecamy ciasto Frosta)
  • 3 pory, biała część, około 20 cm każdy
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego (może być z puszki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie kilka plastrów boczku dla starszych dzieci i dorosłych
  • 3 łyżki tartej mozzarelli lub sera żółtego

wykonanie:

Wyjmij ciasto z lodówki, na około 10 minut przed użyciem, by stało się elastyczne. Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blaszkę do tarty wyłóż płatem ciasta francuskiego. Zrób dziurki widelcem w kilku miejscach. Obciąż od góry patelnią lub grochem wyłożonym na papierze do pieczenia i podpiecz ciasto około 10 min. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wystudź. 

Pokrój por na plasterki, czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, przełóż por i duś około 1o min. Dodaj czosnek i duś jeszcze 3 minuty. Jeśli użyjesz też boczku, pokrój go drobno i usmaż na chrupko nim dodasz por. Wystudź całość i przełóż na ciasto. Na por rozsyp groszek. Nie musi być rozmrożony. 

Wbij jajka do miseczki, dodaj obie śmietany, pieprz i zmiksuj całość. Zalej tartę masą jajeczną i posyp serem. Piecz w 190’C około 30 minut. 

Tartę możesz zrobić bez groszku, albo np. zastąpić go pieczarkami. 

Czas przygotować dziecko do szkoły. Szukasz idealnej śniadaniówki? Takiej, która zmieści zdrowe jedzenie, pyszne przekąski i wartościowy posiłek? Nie wiesz, jaki bidon na wodę wybrać? A może termos na herbatę? Zobacz nasz wybór. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep