IMG_1095

Tarta z gruszkami czyli idealny deser na sezon na gruchy. Należy z niego korzystac na wszystkie sposoby. A że trwa długo… będzie pyyysznie;).

Spód:

1 i 1/4 szklanki maki pszennej

100 g zimnego masła

2 łyżki syropu daktylowego/klonowego

2 żółtka

Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i syrop. Wyrabiaj, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj żółtka i nadal wyrabiaj. Z powstałego ciasta zrób kulę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.

Gruszki:

2-3 niewielekie gruszki

1 łyżka syropu klonowego

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

Gruszki obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój np. w paski. Wymieszaj gruszki z syropem, posyp przyprawami i przełóż na patelnię. „Podsmażaj” około 4 minuty, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Masa:

100 g miękkiego masła

2 łyzki syropu daktylowego/klonowego

100 g sproszkowanych migdałów

1 jajko

1 laska wanilii

2 łyżki mąki pszennej

Masło przełóż do miski, dodaj syrop i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jajko i nadal ucieraj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii, mąkę i sproszkowane migdały. Miksuj do połączenia składników.

 

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj blachę do tarty i wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wyłóż na ciasto masę migdałową, a na niej poukladaj gruszki.

Piecz 30 minut.

Tarta z gruszkami jest mocno słodka, więc jeśli wolisz mniej słodki smak, zmniejsz ilość syropu w gruszkach.

Przepis inspirowany blogiem Kwestia smaku

IMG_1093IMG_1094IMG_1096

❗️Martwisz się sezonem chorobowym?

❗️Twoje dziecko często choruje i chcesz wzmocnić jego odporność?

❗️Nie wiesz, czy właściwie odżywiasz swoje dziecko w zimnych porach roku?

➡️ Polecamy Ci nasz ebook „40 dań wzmacniających odporność” KLIKAJ , by Twoje dziecko jadło zdrowo i było zdrowe!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep