Tarta z gruszkami czyli idealny deser na sezon na gruchy. Należy z niego korzystac na wszystkie sposoby. A że trwa długo… będzie pyyysznie;).

Spód:

  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 żółtka

Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i syrop. Wyrabiaj, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj żółtka i nadal wyrabiaj. Z powstałego ciasta zrób kulę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.

Gruszki:

  • 2-3 niewielkie słodkie gruszki
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Gruszki obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój np. w paski. Wymieszaj gruszki z syropem, posyp przyprawami i przełóż na patelnię. „Podsmażaj” około 4 minuty, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Masa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyzki syropu daktylowego
  • 100 g sproszkowanych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej

Masło przełóż do miski, dodaj syrop i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jajko i nadal ucieraj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii, mąkę i sproszkowane migdały. Miksuj do połączenia składników.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj blachę do tarty i wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wyłóż na ciasto masę migdałową, a na niej poukladaj gruszki.

Piecz 30 minut.

Tarta z gruszkami jest mocno słodka, więc jeśli wolisz mniej słodki smak, zmniejsz ilość syropu w gruszkach. Zamiast syropu możesz użyć cukru dla dorosłych i starszych dzieci.

Przepis inspirowany blogiem Kwestia smaku

IMG_1093IMG_1094IMG_1096

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep