
Tarta z gruszkami czyli idealny deser na sezon na gruchy. Należy z niego korzystac na wszystkie sposoby. A że trwa długo… będzie pyyysznie;).
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 żółtka
Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i syrop. Wyrabiaj, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj żółtka i nadal wyrabiaj. Z powstałego ciasta zrób kulę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Gruszki:
- 2-3 niewielkie słodkie gruszki
- 1 łyżka syropu daktylowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Gruszki obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój np. w paski. Wymieszaj gruszki z syropem, posyp przyprawami i przełóż na patelnię. „Podsmażaj” około 4 minuty, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Masa:
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyzki syropu daktylowego
- 100 g sproszkowanych migdałów
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
Masło przełóż do miski, dodaj syrop i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jajko i nadal ucieraj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii, mąkę i sproszkowane migdały. Miksuj do połączenia składników.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj blachę do tarty i wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wyłóż na ciasto masę migdałową, a na niej poukladaj gruszki.
Piecz 30 minut.
Tarta z gruszkami jest mocno słodka, więc jeśli wolisz mniej słodki smak, zmniejsz ilość syropu w gruszkach. Zamiast syropu możesz użyć cukru dla dorosłych i starszych dzieci.
Przepis inspirowany blogiem Kwestia smaku
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
czy w miejsce syropu klonowego, mogę użyć z agawy? 🙂
Tak.
a i jeszcze zapomniałam zapytać o migdały. Czy zamiast nich mogę użyć inne orzechy? np włoskie lub nerkowce? albo jakiś mix? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Jasne
Wspaniałe! A ta blaszka do tarty to jaka duża?
Średnica 28cm
piękna tarta!
czy zamiast kardamonu mozna uzyc cukru ? i musi byc ta wanilia ? 😛
Nie popieramy cukru:) Przyprawy kardamon i cynamon mozesz pominąć.
Czy zamiast syropu klonowego można dodać miód/
Tak.
Nie wyszlo 🙁 Pierwszy raz przepis do Was nie wypalil u mnie 🙁 Ciasto pieniło się w piekarniku, wyszła zbita klucha, pełna masła… Jedyny zamiennik jaki zastosowałam, to zamiast syropu klonowego, wszedzie dalam daktylowy. Kurcze tyle pracy, a córka wyjada tylko gruszki… No cóz może brak talentu do ciast…
Nie wiem, co mogło być przyczyną. Może nastepnym razem.
:).
Tarta cudna!!! Mamy tylko jedną uwagę: w naszym odczuciu bardzo słodka. Wg mnie połowa podanego w przepisie syropu klonowego – by wystarczyła. Milego dnia!
Dziękuję za inspirację! Udała się znakomicie. Pozdrawiam 🙂
Pyszna 🙂 a to moja pierwsza tarta w życiu 😀
Wyśmienita! Użyłam zwykłego masła. Czy klarowane by się sprawdziło?
Pewnie tak, ale smak juz inny.
Chciałabym upiec to ciasto ale odpadają wszystkie orzechy bo odwiedza nas orzechowy alergik. Czy tarta bez orzechów nie będzie mdła. Pozdrawiam serdecznie.
Nie będzie.
Czy do ciasta można dać całe jajka czy tylko same żółtka? 😉 wiekowo już mamy starsze dzieci
Tak jak w przepisie-żółtka.
Zrobiłam dzisiaj córce na imieniny, wyszła pysznie:)
a u mnie też pieniła się w piekarniku :/
Tarty to nie jest moja specjalność niestety dlatego chciałam zapytać przed próbą pieczenia czy nie trzeba podpiekać wcześniej samego spodu przez chwilę i dopiero potem dodać masę ( bo robiły mi się przez to zakalce z ciasta tarty jak wlewałam wszystko od razu) i na jakiej wysokości w piekarniku piec? góra, środek czy na dole? Będę bardzo wdzięczna za radę:*
Ja nie podpiekałam, ale jak sie boisz, podpiecz kilka mińut. Piekłam na środku z termoobiegiem.
Świetna, nie za słodka, bardzo dobra. Rzeczywiście trochę pieniła się w piekarniku, ale i tak wyszła pyszna.
Jeśli pominę migdały to dać więcej mąki? Albo zastąpić np zblendowaną kaszą jaglaną?
Tak
a co z tym bialkiem od zoltek na kruche ciasto ?
Zrób tego dnia jajecznicę i dodaj białko do niej.
Ktoś ma pomysł, jak zamienić masło w masie? Nie jestem przekonana, czy olej kokosowy będzie pasował do gruszek. A może ktoś tak zrobił?
Czy to ciasto na tarte mogę zamrozić? Jeszcze surowe oczywiście.
Tak
Którą maka bezglutenowa mogę zastąpić pszenna żeby wyszła tarta?
ryżową zmieszaną z ziemniaczaną np:)
Maka biala orkiszowa bedzie ok?
tak
Przepis rewelacja! Też mi się pieniło ale finalnie palce lizać. Dałam jabłka, a zamiast poruszonych orzechów masło orzechowe 100% i troszkę więcej mąki, ale polecam przepis, jest ekstra! Dzięki dziewczyny 🙂
smacznego:)))
Woow, rewelacja, pomieszałam gruszki ze śliwkami i nie było za słodkie. Nie miałam migdałów, więc zmieliłam mieszankę orzechów. A najlepszy jest spód: chlebek bananowy z masakrycznyn zakalcem, który dostał drugie życie (z cyklu: porady dla ch*****j pani domu). Dziękuję wam za wasze przepisy, są fantastyczne.
Mega
Wyszło przepyszne i nawet nie za słodkie. Niebo w gębie. Do słodzenia dałam miód z własnej pasieki.
czy musi byc wanilia?
Nie
Czym można zastąpić masło? Mam alergika na bmk? Olej kokosowy? Może inny? Pomocy.
Olej kokosowy powinien być ok
Czy syrop klonowy można podać 8-miesięcznemu dziecku, zapytam też p daktylowy?czy mogłabym syrop zamienić dojrzałym bananem czy wpłynie to źle na konsystencję?
Najlepiej do roku nie używać żadnych słodziw, ale raz nie zawsze i okazjonalnie…